Nikkaroisitko terassin?

Ihanan kesäkeitaan nikkarointi onnistuu aloittelijaltakin. Kokosimme osto-oppaan helpottamaan rakennusmateriaalien valintaa.

Teksti Päivi Huotari

Kuvat Päivi Huotari (myös video), iStockphoto

Puutavara on parin koronavuoden aikana kallistunut niin, että moni haluaa nyt säästää ja rakentaa terassin itse. Aloittelijalle helpointa on nikkaroida patiotyyppinen terassi ilman katosta. Vähimmällä pääsee, jos terassin alla on tasainen, routimaton alusta.

Kun terassirakentaja saapuu rauta- tai puutavarakauppaan, hän on yleensä jo hieman perehtynyt, mitä kansilautavaihtoehtoja on tarjolla. Kansilaudoitus on terassin näkyvin osa, mutta terassin hinta koostuu myös rungosta, perustuksesta ja pohjatöistä.

Ensimmäisen rautakauppakäynnin jälkeen moni terassintekijä palaa kotiin mittailemaan ja miettimään, millainen perustus kannattaisi tehdä. Jos pihan maaperä ei ole tuttu, sitäkin kannattaa tutkia.

Pohjatöissä poistetaan vähintään pintamaa. Työläämmäksi urakka muuttuu, jos terassin alta poistetaan routiva maa ja tuodaan tilalle mursketta tai soraa. Silloin lisähintaa voi tulla konevuokrista ja materiaalin kuljetuksesta.

05.05.2022

X