Tuliaisia ja kattauskoristeita syyssadon antimista
Kierrätä syksyn herkulliset maut ja tuoksut viemisenä annettavaksi.
Tee värikäs kimppu
Sido tuliaisiksi syksyinen kimppu. Poimi siihen puolukanvarpuja marjoineen tai leikkaa pihapihlajasta tai punaviini- tai karviaismarjapensaasta pari oksaa. Tee oksista tai varvuista muhkea kimppu, jonka sidot tiiviisti kangasnauhalla.
Niputa sipulit
Kimpun voi taiteilla myös varsisipuleista ja esimerkiksi sisällä kasvatetuista ruukkuyrteistä. Sido sipulit varsista kiinni niin, että sipuliosista tulee kimpun kukat. Liitä mukaan yrttejä. Kääräise nippu ohueen käsintehtyyn paperiin tai ajanpatinoimaan sanomalehtipaperiin. Solmi kiinni puuvillanauhalla.
Kuivata omenaa
Tee kyläpaikan pikkuväelle makoisaa naposteltavaa puutarhan antimista. Leikkaa omenat tai päärynät ohuiksi viipaleiksi ja aseta leivinpaperin päälle ja huoneenlämpöön kuivumaan pariksi päiväksi. Vaihtoehtoisesti kuivaa muutamia tunteja uunissa alle viidessäkymmenessä asteessa ja uunin luukku hieman raollaan. Pakkaa hedelmäviipaleet pieniin läpinäkyviin pussukoihin, jotka koristat nauhalla ja syksyisellä askartelutagilla tai pihlajanmarjatertulla.
Pyöräytä marjainen mansetti
Ilahduta isäntäväkeä syksyisellä mansetilla. Pyöräytä notkeasta pajunvarresta pieni ympyrä, jonka suljet ohuella rautalangalla. Kiepauta mukaan muutamia pihlajanmarjaterttuja ja kiinnitä ne. Askartele mansetti mahdollisimman lähellä vierailuajankohtaa, jotta marjat säilyvät hyvinä.
Kokoa komea juureskorillinen
Mukavan viemisen saat aikaan sesongin juureksista, kuten punajuurista. Laita ne juurineen ja lehtineen vaikkapa vanhaan puiseen viinilaatikkoon. Liitä mukaan resepti, joka innostaa kokeilemaan punajuurta uudella tavalla.
Hillota marjat ja pistä purkkiin
Tee makea hillo tai liharuokien lisäkkeeksi mainio chutney. Säilö se tiiviskantiseen lasipurkkiin. Juhlavoita purkin kansi ruskeasta pakkauspaperista tehdyllä ja pyöreäksi leikatulla hatulla ja kiepauta kannen ympärille luonnonniintä.
Riemastuta kotikokkia maustesuolalla
Intohimoiselle ruoanlaittajalle ja mausteiden ystävälle voi viedä itse tehdyn mauste- ja sormisuolan. Sekoita karkean merisuolan joukkoon poimimiasi ja kuivaamiasi tai hyvin varustetusta ruokakaupasta ostamiasi katajanmarjoja. Säilö valmis suola pieneen korkilliseen maustepulloon. Somista nauhalla, jonka alle pujotat katajanoksan. Vinkkaa käyttämään maustetta esimerkiksi riistaruokien kanssa.
Tee puolukasta lahjasomiste
Voit käyttää luonnonantimia myös vain koristeina. Kieritä tuliainen, vaikkapa kauniit salaattiottimet, sievään pitsiliinaan, solmi kiinni nauhalla ja pujota puolukanvarpu marjoineen kiinni rusettiin.
Teksti: Essi Kurkinen
Kuvat: Roope Saarnio
Kuvausjärjestelyt: Essi Kurkinen
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tuliaisia ja kattauskoristeita syyssadon antimista