Juhlat

Avasimme 7 joulukalenterin luukut ja arvioimme, saako rahalle vastinetta – testaa, mikä joulukalenteri sopii parhaiten juuri sinulle!

Joulukalenterit 2022 yllättävät kekseliäisyydellään, mutta osa kalentereista tuottaa joulunodottajalle pettymyksen. Lue Kotilieden arviot ja testaa kyselymme avulla, mikä joulukalenteri olisi sopivin juuri sinulle!

Joulukalenterit 2022 ilahduttavat monipuolisuudellaan. Tänä vuonna kalentereissa todella on, mistä valita! Perinteisten suklaakalentereiden rinnalle on tullut kutkuttavia uutuuksia. Kokeilunhaluiselle herkuttelijalle voisi sopia esimerkiksi pilttikalenteri, teekalenteri tai jäätelökalenteri. Kivoista tuotteista haaveilevalle taas sopii vaikka lelukalenteri, ompelukalenteri tai kosmetiikkakalenteri. Patukkakalenteri on tietysti varma valinta.

Lue myös: Kauneimmat jouluvalot 2022 ovat tässä! Listasimme 7 kiinnostavaa uutuutta

joulukalenterit 2022
Testasimme joulukalenterit 2022. Avasimme seitsemän lahjakalenterin luukut ja arvioimme, saako kalenterin ostaja rahoilleen vastinetta. © Anni Reenpää

Tee alla hauska testi, ja selvitä, mikä joulukalentereista sopisi sinulle parhaiten. Testin alta löytyy jokaisen kalenterin hintatiedot ja arvostelut.

Joulukalenterit 2022: mikä kalenteri sopii parhaiten sinulle?

Näin Kotilieden toimitus arvioi joulukalenterit 2022

1. Forsmanin teejoulukalenteri sopii kokeilunhaluiselle teenjuojalle

Forsman teejoulukalenteri
Forsman teejoulukalenteri, 14,95 e. © Forsman

Pakkaus: Forsmanin teejoulukalenteri on värikkäine kuvituksineen ilo silmälle. Pakkaus on kompakti, noin 25 cm leveä ja korkea, eikä siten vie paljon tilaa. Kannen alta löytyy 25 pientä paperilaatikkoa, jotka toimivat kalenterin luukkuina. Laatikot ovat niin suloisia, että ne voisi hyvin säilyttää ja käyttää seuraavana vuonna uudestaan.

Arvostamme sitä, että teepussit ovat biohajoavia, eikä pakkauksessa ole käytetty muovia lainkaan. Forsmanin mukaan kalenteri on valmistettu ja käsin pakattu Suomessa.

Ainoa miinus on se, että eri teemaut kerrotaan pienellä präntillä kalenterin pohjassa, eikä laatikoiden sisässä. Olisi mukavaa saada tieto teemausta helposti kunkin päivän laatikon sisältä.

Sisältö: Kalenterissa on yhteensä 23 teepussia ja kaksi teeruusuketta eli lokeroita on yhteensä 25. Erilaisia teelaatuja on 16 ja niihin lukeutuu mustaa ja vihreää teetä ja rooibosta sekä maustettuina että maustamattomina.

Kalenteriin on koottu sekä perinteisiä että yllättäviäkin makuvaihtoehtoja, ja teet ovat maistuvia ja lempeitä. Ihana uusi tuttavuus on teeruusuke, jonka avautumista kuumassa vedessä on rauhoittavaa seurata. Teekalenteri on täydellinen valinta teenjuojalle, joka nauttii uusista makuelämyksistä.

Hinta: Forsmanin 15 pyramiditeepussin pakkauksessa yhden teepussin hinnaksi tulee 26 senttiä kun taas joulukalenterissa yhden yllätyksen hinta on lähes 60 senttiä. Joulukalenterissa yhden teepussin hinta on siis yli kaksinkertainen. Toisaalta hinnat eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä teekalenteriin sisältyy myös luomuteetä ja kaksi teeruusuketta. Viidentoista euron hinta ei ole mielestämme kohtuuton joulukalenterista. 

Arvosana: 9

2. Fazerin suklaapatukkakalenteri on varma valinta

Fazer patukat joulukalenteri
Fazer patukat joulukalenteri, 28,50 e. © Fazer

Pakkaus: Pakkaus on kookas, lähes puoli metriä korkea. Sille on kuitenkin helppo löytää paikka vaikka lipaston päältä. Kalenterin ulkonäkö ei herätä erityistä ihastusta aikuisen silmissä, vaikka lapsia se saattaa miellyttääkin. Kuvitus voisi olla harkitumpi ja tyylikkäämpi, ja olisi mukavaa, jos siinä esiteltäisiin kaikki kalenterin sisältämät patukat.

Sisältö: Patukkakalenterissa riskinä on, että luukuista paljastuu monta patukkaa, joista ei itse pidä. Suuremmilta pettymyksiltä on kuitenkin helppo välttyä, koska koko kalenterin sisältö on listattuna pakkauksen taakse. Kalenterissa on yksi Kismet, Geisha, Fazerina, Iso Pätkis, Dumle Snack, Susu, Da Capo, Karl Fazer Crunchy, Karl Fazer Vadelmajogurtti, Karl Fazer Sininen & Valkoinen ja Karl Fazer Maitosuklaa. Suffelia, Jimiä ja Juuliaa on kolme kutakin ja Pätkiksiä peräti neljä.

Oli ilahduttavaa huomata, että luukuissa on runsaasti iso- ja keskikokoisia patukoita. Monen inhokkipatukoita Jimiä ja Juuliaa oli kuitenkin suhteessa paljon.

Suklaan suurkuluttaja syö patukat yksin, mutta kalenterin voi ihan hyvin myös jakaa kahteen tai kolmeen pekkaan, jos vain perhesopu säilyy.

Hinta: S-kaupassa patukoiden hinnaksi tulisi yhteensä 14,14 euroa. Kalenterissa suklaista saa siis maksaa tuplahinnan. Lähes kolmekymppiä kalenterista kirpaisee hieman pihin jouluihmisen kukkaroa.

Arvosana: 8

3. Joulukalenterit 2022: Prymin ompelijan kalenteri jättää toivomisen varaa

Prym ompelijan joulukalenteri
Prym ompelijan joulukalenteri, 89 e. © Prym

Pakkaus: Prymin ompelijan kalenteri ei muistuta ulkonäöllisesti joulukalenteria, mutta keltainen väri tuntuu hauskan pirteältä talven pimeydessä. Luukkuja on kalenterin molemmin puolin ja kalenterin luukut ovat mielestämme turhan kookkaita sisältöön nähden.

Sisältö: Tämä kalenteri ei sovi esimerkiksi neulojalle, vaan nimen omaan ompelijalle. Luukuista paljastuvat yllätykset ovat pääasiassa pieniä tarvikkeita ompeluun, kuten neuloja ja eri värisiä ompelulankoja. Saksille ja mittanauhalle löytyy varmasti monella käsityöihmisellä käyttöä, mutta luukuista paljastui myös useita pieniä muovisia välineitä, joiden käyttötarkoitus ei ollut aina selvä. Olisimme toivoneet, että lahjojen yhteydessä olisi kerrottu, mihin tarvikkeita voi käyttää.

Kaikista hämmentävin lahja oli pussillinen auringonkukansiemeniä, joka tuntui virheeltä kaikkien ompelutarvikkeiden joukossa. Prymin verkkosivuilta kalenterin myyntitekstistä selviää, että siemenet on tarkoitus kylvää kalenterilaatikon sisään ruukkumultaan. Myyntitekstissä kerrotaan, että kukkaloistoa voi ihailla jo muutaman viikon kuluttua. Korkeiden auringonkukkien kasvatus ei erityisemmin houkuttele sisätiloissa etenkään pimeään vuodenaikaan.

Hinta: Prym kertoo tuotteiden arvon olevan yli 139 euroa. Ompelutarvikkeet ovat varmasti arvokkaita, mutta silti paketin hinta tuntuu todella kalliilta. Kalenteri sisältää väistämättä tarvikkeita, joille ei ole itsellä tarvetta.

Arvosana: 7

4. Lykon Me-phorian kosmetiikkakalenteri ihastuttaa

Lykon Me-phorian joulukalenteri
Lykon Me-phoria kalenteri, 99 e. © Lyko

Pakkaus: Kosmetiikkakauppa Lykon vaaleanpunainen joulukalenteri on ylellisen näköinen. Laatikon sisältä löytyy 24 pientä kangaspussia, joihin piiloutuu ihania tuotteita. Laatikko ja pussukat ovat hankalasti kierrätettävissä, mutta pusseja voi halutessaan käyttää uudestaan vaikka korujen säilytykseen.

Sisältö: Lykon joulukalenterit ovat erittäin haluttuja ihonhoidosta kiinnostuneiden keskuudessa. Me-phoria-kalenteri on myös Kotilieden kosmetiikkakalenteritestin voittaja. Kalenterissa ilahduttaa se, että kalenterin kaikki kosmetiikkatuotteet ovat täysikokoisia. Tuotteisiin sisältyy meikkejä, kosmetiikkaa ja hiustuotteita. Uusille kosmetiikkahankinnoille ei ole ihan heti tarvetta.

Hinta: Lykon kalenteri antaa todella hyvän vastineen rahoille. Lyko ilmoittaa tuotteiden arvoksi 429 euroa. Sata euroa tuntuu edulliselta hinnalta 24 täysikokoisesta tuotteesta.

Arvosana: 9

5. Piltti-välipalajoulukalenteri tarjoilee herkkuja aikuisille ja lapsille – toimituksen suosikki!

Piltti välipala-joulukalenteri
Piltti välipala-joulukalenteri, 23,90 e © Piltti

Pakkaus: Piltti-välipalakalenteri on hyvin suunniteltu ja ilahduttava ilmestys. Luukut on helppo avata ja pakkaus on sisältöön nähden sopivan kokoinen.

Sisältö: Kalenteria suositellaan vähintään 1-vuotiaille, mutta valtaosa kalenterin smoothie-pusseista soveltuu 4 tai 6 kuukauden ikäisille. Kalenterissa on 17 smoothieta, joista joitakin makuja on kaksin kappalein. Lisäksi kalenterissa on kuusi välipalapatukkaa ja yksi paketti puffi-raksuja. Etenkin smoothiet sopivat mainiosti myös aikuiselle vaikkapa aamupuuroon tai välipalaksi kiireiseen työpäivään.

Hinta: Piltti-kalenterissa yhden luukun hinnaksi muodostuu noin yksi euroa. Piltin patukat ja smoothiet maksavat yleensä 85 senttiä kappale ja puffi-raksut noin 1,65 euroa. Kalenterin hinnaksi tulisi siis kaupasta ostettuna 21,20 euroa. Joulukalenterin lähes 24 euron hinta on mielestämme todella kohtuullinen.

Arvosana: 10

6. Vanhan Porvoon jäätelötehtaan jätskikalenteri on kuvankaunis

Vanhan Porvoon jäätelötehtaan jäätelöjoulukalenteri
Vanhan Porvoon jäätelötehtaan jäätelöjoulukalenteri, 38,90 e. © Vanhan Porvoon jäätelötehdas

Pakkaus: Mikä upea ilmestys onkaan Vanhan Porvoon jäätelötehtaan joulukalenteri! Kalenteri avautuu kuin kirja, ja sen sisältä paljastuu ihana kuvitus Porvoon raatihuoneentorista. Pyöreiden luukkujen sisään kätkeytyy suloisia 60 millilitran jäätelöpikareita.

Kalenteri on 33 cm korkea ja 25 cm leveä, joten se mahtuu pienempiinkin pakastimiin. Jos tilanpuute tuottaa hankaluuksia, numeroidut pikarit voi myös poistaa kalenterista ja laittaa pakastimeen erikseen.

Sisältö: Kalenteri saa Kotiliedeltä kiitosta siitä, että jokaisessa luukussa on eri makuinen käsin valmistettu jäätelö tai sorbetti. Makujen joukossa on kahdeksan klassikkomakua ja peräti 16 kokeellista uutta makua.

Jäätelöt ja sorbetit ovat pääasiassa erinomaisia tai hyviä. Marjajäätelöt maistuvat aidon marjaisilta, kahvijäätelöt kermaisilta erikoiskahveilta ja piparijäätelö vei syöjän kielen mennessään. Suklaajäätelön esanssisuus oli pettymys ja moni erikoisempi jäätelömaku hämmensi. Tulimme siihen tulokseen, ettei esimerkiksi puuro taivu jäätelöksi. Todellinen sokki oli mastikaliköörijäätelö, joka piti sylkeä pois suusta.

Jouluisia makuja olisi voinut olla enemmänkin. Seuraavan vuoden kalenterissa haluaisimme nähdä makuina vielä kuusenkerkän, kaardemummakanelin tai glögin.

Hinta: S-kauppojen nettisivujen mukaan Vanhan porvoon jäätelötehtaan jäätelöä myydään puolen litran pakkauksissa noin kymmenen euron litrahinnalla. Joulukalenterissa alle puolitoista litraa jäätelöä tulee maksamaan lähes 40 euroa. Kalenterin jäätelöstä täytyy maksaa siis noin nelinkertainen hinta verrattuna kaupasta ostettuun jäätelöpakkaukseen. Kalenterissa jäätelö- ja sorbettimakuja on tietysti rutkasti enemmän ja myös kaunis pakkaus tuo tuotteelle lisäarvoa.

Arvosana: 8

7. Joulukalenterit 2022: Heppafani joutuu pettymään Schleich-joulukalenteriin

Schleich horse club -joulukalenteri
Schleich horse club -joulukalenteri, 34,90 e. © Schleich

Pakkaus: Markettien leluhyllyltä löytyvä pakkaus osuu varmasti heppafanin silmään. Joulukalenteria suositellaan 5–12-vuotiaalle, ja sen kuvasta ilmenee selkeästi, mitä kalenteri sisältää. Pakkauksessa lukee myös ”–84 % muovijätettä”, mikä saattaa helpottaa ympäristöahdistusta potevan vanhemman tunnontuskia. Toki väite tuntuu hieman absurdilta, kun näkee kalenterin sisällön: muovipusseihin pakattuja muovileluja.

Pakkauksen avaaminen oli tuskaista. Avasimme kalenterin ensin sivusta, jolloin kaikkien kalenterin luukkujen sisältö lävähti suoraan silmille. Vasta pienen pohdiskelun jälkeen löytyi kalenterin alareunasta nostettava kansi, jonka alta itse kalenteri paljastui.

Sisältö: Toiveikas saattaa odottaa kalenterin sisällöltä kokonaista tallia. Luukuista ei paljastu koottava tallirakennusta, mutta sen sijaan kaksi heppalelua joulukuun ensimmäisenä päivänä ja jouluaattona tuntuu juhlalta. Muista luukuista paljastuu tallin emäntä, tallilla asustavia eläimiä ja pieniä heppatarvikkeita, kuten satula, harjoja ja kaviokoukku.

Suuri pettymys on luukku, jonka sisältä ei löydy yhtikäs mitään. Tällaisia mokia ei pitäisi sattua, varsinkaan lapsille suunnatussa kalenterissa.

Hinta: Kalenterin hinta on hyvin linjassa Schleichin muiden tuotteiden hintojen kanssa. Vaikuttaa siltä, että kalenterista ei tarvitse maksaa sen enempää kuin muustakaan Schleichin lelupakkauksesta.

Arvosana: 7

Kommentoi

Kommentoi juttua: Avasimme 7 joulukalenterin luukut ja arvioimme, saako rahalle vastinetta – testaa, mikä joulukalenteri sopii parhaiten juuri sinulle!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.