Pähkinäiset juureen leivotut joulusämpylät
Makeat karpalot sekä muut kuivatut hedelmät ja pähkinät antavat vaalealle, juureen leivotulle leivälle jouluisen maun.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
- Kasvis
- Maidoton
Ainekset
juuritaikina:
- 1 tl hiivaa
- 2.5 dl jauhoja
- 1 dl Kylmää vettä
Taikina:
- 1 rkl hiivaa
- 500 g (noin 8 dl) hiivaleipäjauhoja
- 1 tl suolaa
- 1 appelsiinin raastettu kuori
- 3.5 dl vettä
- 100 g kuivattuja karpaloita tai aprikooseja
- 100 g pekaanipähkinöitä
Valmistusohje
1. Aloita juuren teko jo edellisenä päivänä Hiero hiiva jauhoihin ja lisää vesi. Sekoita hyvin. Anna juuren valmistua hyvin peiteltynä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
2. Kun aloitat taikinan teon, hiero hiiva kulhoon mitattuihin jauhoihin. Lisää suola, appelsiininkuoriraaste ja vesi sekä karpalot ja rikotut pähkinät. Jätä kourallinen maustamatonta taikinaa jääkaappiin uudeksi leipäjuureksi.
3. Alusta taikinaa voimallisesti mieluiten kymmenisen minuuttia. Nuiji, revi ja venytä sitä hyvin voimakkaasti, jotta saisit taikinaan hyvän sitkon. Anna taikinan levähtää leivinliinan alla noin tunti.
4. Leivo sämpylöiksi ja kohota uudelleen. Sipaise pinta vedellä ja paista 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Katso myös: Joululeipä on parhaimmillaan itse leivottuna – Kotilieden parhaat joululeipäreseptit
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Superhelpot sämpylät
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pähkinäiset juureen leivotut joulusämpylät