Makea ja mausteinen luumulimppu Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Luumulimppu hapanjuureen

Luumulimppu on ihana ruokalahja. Hllolla mehevöitetty limppu leivotaan piimään. Vuokaleivän rakenteesta saa tiiviin, kun muotoiluvaiheessa painelee taikinasta ilmakuplat pois.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12 annosta

Ainekset

Luumulimppu

  • 150 g virkeää juurta
  • 180 g huoneenlämpöistä piimää
  • 110 g luumumarmeladia
  • 80 g spelttijauhoja
  • 240 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 10 g suolaa
  • 80 g voita sulatettuna
  • 2 tl fenkolinsiemeniä
  • 2 tähtianista hienonnettuna
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl kanelia

Vuoan voitelu

  • 1 rkl voita

Valmistusohje

Luumulimppu leivotaan hapanjuureen:

1. Käytä aina virkeää juurta leivän valmistukseen. Sekoita 150 grammaa virkeää juurta, 180 grammaa huoneenlämpöistä piimää ja 110 grammaa luumumarmeladia keskenään kulhossa. Lisää 80 grammaa spelttijauhoja ja 240 grammaa puolikarkeita vehnäjauhoja ja sekoita ne kevyesti nesteen joukkoon. Anna taikinan tekeytyä noin puoli tuntia kannen alla tai muovipussissa.

2. Lisää 10 grammaa suolaa, kaksi teelusikallista fenkolinsiemeniä, kaksi tähtianista hienonnettuna, yksi teelusikallien inkivääriä ja yksi teelusikallinen kanelia. Painele ne hieman kostutetuin käsin varovasti taikinaan.

3. Taittele taikinaa nyt neljän tunnin aikana puolen tunnin välein nostamalla sitä reunoilta ja vähän venyttämällä. Taita aina venytetty osa takaisin keskelle kevyesti. Pidä taikina lämpimässä paikassa koko ajan. Taikina kohoaa ja sitkoa alkaa muodostua taitteluiden ja ajan seurauksena. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Taikina on jäykähköä ja tiukempaa kuin perusvehnätaikina. Se ei myöskään kohoa samaan tapaan kuin vehnätaikina.

4. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile se pallukaksi. Pyöritä taikinaa kevyesti tasoa vasten. Anna leivän levätä pöydällä puoli tuntia. Muotoile leivästä pitkulainen pötkö ja asettele pötkö voilla voideltuun leipävuokaan. Painele taikinaa tiiviisti, saat tiiviimmän leivän. Vuokaleivän pitää olla tiivis, ei ilmava kuten maalaisleipä. Nosta vuoka muovipussiin ja jätä huoneenlämpöön lämpimään paikkaan vielä kahdeksi tunniksi.

5. Nosta jääkaappiin. Seuraavana päivänä nosta huoneenlämpöön vielä neljäksi tunniksi. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista leipää noin 20 minuuttia tässä lämmössä ja tiputa sitten lämpö 190 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin tunti. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, muotoile foliosta vuoalle pieni huppu.

6. Nosta luumulimppu uunista ja anna jäähtyä vuoassa hetki. Kumoa leipä ja jäähdytä se ritilällä. Luumulimppu on parasta parin päivän päästä paistosta, joten älä syö sitä heti.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2019.

Lue myös: Joululeipä maistuu makealta ja mausteiselta

Lue myös Anna.fi: Joululimppu 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Luumulimppu hapanjuureen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.