Kinkkupiirakka

Kinkkupiirakka 

60
min
2
30-60 min
  • 2
  • 2

Ainekset

Taikina:

200 g voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
noin 3 rkl Kylmää vettä

täyte:

noin 300 g (2-4 kpl) purjoa
2 rkl öljyä
250-300 g palvikinkkua
3 kananmunaa
noin 2 dl kermaa
2 dl kermaviiliä
150 g juustoa
1 tl basilikaa
mustapippuria

Valmistusohje

Kinkkupiirakka sopii moneen: kahvipöydän suolapalaksi, iltapalaksi, lounaaksi tai evääksi piknikille. Kinkkupiirakka syntyy helposti ja nopeasti kun taikinan tekee jääkaappiin valmiiksi paistamista edellisenä päivänä ja ainekset alkuvalmistelee ajoissa ennen paistamista.

1. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.
2. Levitä taikina piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita piirakkapohja jääkaappiin odottamaan.
3. Pese, halkaise ja leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja kääntele purjosilppua pannussa, kunnes se pehmenee ja maku mietonee. Mausta ja jäähdytä.
4. Leikkaa kinkku ja juusto pieniksi kuutioiksi tai viipaleiksi ja levitä piirakkapohjalle purjon kanssa.
5. Sekoita kananmunat, kerma ja kermaviili ja mausteet. Kaada seos piirakan päälle.
6. Paista kinkkupiirakkaa 200 asteessa 35-40 minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Jos pinta ei saa tarpeeksi väriä, siirrä piirakka kypsymisen loppuvaiheessa ylemmälle ritilätasolle. Tarjoa kinkkupiirakka lämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.

Kinkkupiirakan reseptillä voi tehdä myös muita suolaisia piirakoita, kokeile piirakan täytteeksi esimerkiksi:
– savukalaa ja ruohosipulia tai tilliä
– viipaloituja, kevyesti paistettuja herkku- tai siitakesieniä
– päärynää ja sinihomejuustoa kuutioina.

Tunnisteet

Sesongit ja teemat:
Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
Kotiliesi
  • 2