Pullataikina

  • Valmistusaika:
    30-60 min
  • Ateriatyyppi: Makeat leivonnaiset, Pullat, tortut ja piirakat
  • Erikoisruokavaliot: Kasvis
Pullataikina

Ainesosat

Määrä Aines
5 dlmaitoa
1-2 kananmunaa
2 dlsokeria
1 rklkardemummaa
1-1,5 tl suolaa
2 pussia kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
noin 1,5 l vehnäjauhoja (noin 1,1 kg)
200 gmargariinia tai 2 dl juoksevaa margariinia tai 1,5 dl rypsiöljyä
voiteluun:
 kananmunaa
koristeluun:
 mantelilastuja
 raesokeria
 rusinoita

Lisätietoja:

Valmistusohje

Pullataikinan reseptillä leivot niin pikkupullat, korvapuustit, pitkot kuin marjapiirakatkin. Yhdestä 5 dl:n pullataikinasta tulee noin 40 pikkupullaa, 3-4 pitkoa tai kaksi uunipannulista marja- tai omenapiirakkaa. Glögikutsujen tai kahvipöydän pulliksi voit leipoa myös pienenpieniä minipullia, jolloin pullataikinasta tulee noin 80 kpl.

1. Jos käytät leivontaan tuoretta hiivaa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Jos käytät pullataikinaan kuivahiivaa, nesteen on oltava reilusti kättä lämpimämpää (noin 42 astetta) ja kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Lisää joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää jauhot taikinaan. Alusta pullataikina kimmoisaksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa pullataikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä.

2. Kohota pullataikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.

3. Leivo taikinasta erimuotoisia pullia leivinpaperille ja peitä ne leivinliinalla. Anna kohota.

4. Voitele pullat ennen paistamista kananmunalla ja koristele mantelilastuilla, raesokerilla, rusinoilla tms.

5. Paista pieniä leivonnaisia 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia tai kunnes pullan pinta ja pohja ovat kauniin vaaleanruskeat. Paista isot leivonnaiset kuten piirakat ja pitkot miedommassa lämmössä 180-200 asteessa noin 30 minuuttia.

Raision margariinin kuluttajapalvelusta antaa kotitalousopettaja Heli Soini Kotilieden lukijoille oman pullataikinaohjeensa ja hyviä vihjeitä pullan leipomiseen.

Näin pullataikina onnistuu:

1. Ota ainekset ajoissa huoneenlämpöön.

2. Säätele pullataikinan napakkuutta vehnäjauhojen määrällä. Pikkupullat ovat parhaimmillaan hyvin pehmeästä, mahdollisimman vähäjauhoisesta, mutta hyvin alustetusta taikinasta leivottuina. Piirakoihin, korvapuusteihin ja pitkoihin käytettävä taikina alustetaan kovemmaksi lisäämällä hieman enemmän vehnäjauhoja, jolloin taikina kestää paremmin esimerkiksi kaulimista.

3. Laktoositon tai vähälaktoosinen pullataikina: Maitojauhe sopii hyvin leivonnassa korvaamaan maidon, esimerkiksi 1 dl (Hyla-) maitojauhetta + 5 dl vettä. Pullataikinan voit valmistaa myös veteen. Kun lisäät taikinaan runsaammin munaa, leivonnaiset saavat kauniin värin. Margariineissa on laktoosittomia ja maidottomia vaihtoehtoja. Pullataikinaan sopii hyvin myös rypsiöljy.

4. Sokeria voit lisätä tai vähentää taikinasta maun mukaan. Jos pullan täyte on makeaa, lisää taikinaan vähemmän sokeria. Tavallisen sokerin eli sakkaroosin voit korvata hedelmäsokerilla eli fruktoosilla. Koska fruktoosi on makeampaa kuin tavallinen sokeri, käytä sitä puolet tavallisen sokerin määrästä. Fruktoosia sisältävä leivonnainen ruskistuu paistettaessa herkästi, joten alenna fruktoosilla makeutettujen leivonnaisten paistolämpötilaa noin 25 astetta.

5. Jätä kananmuna pois kokonaan kolesterolittomasta pullasta ja käytä nesteeksi rasvatonta maitoa tai vettä ja käytä leivontaan kasvirasvamargariinia tai rypsiöljyä. Öljy on sataprosenttista rasvaa, joten käytä sitä niukemmin kuin esimerkiksi leivontamargariinia. Ruokaöljyssä ei ole suolaa. Kananmuna jätetään taikinasta pois myös muna-allergisen pullasta.

6. Suomalaisen pullan perinteinen mauste on kardemumma. Ruotsalaiseen joulupullaan kuuluu sahrami, joka maustaa taikinan ja värjää leivonnaisen kauniin keltaiseksi. Korvapuustien ja bostonpullien täytteeksi sopii paisti suosittu sokerikaneliseos myös piparkakkumausteseos ja fariinisokeri. Hillot, soseet ja kuivatut hedelmät tekevät leivonnaisista meheviä. Rusinoita voit lisätä taikinaan ja painella niitä leivonnaisten koristeeksi, hyvän maun antavat myös paloina saatavat papaija- ja ananaspalat. Pähkinä-ja mantelijauhe on hieno täyte margariinin ja tomusokeriin sekoitettuna. Omenaisiin leivonnaisiin sopii hunaja, esimerkiksi pullataikinasta leivottaviin omenasarviin.

Toimitus Reseptin lisännyt:
Toimitus

Rekisteröidy ja voit lisätä omia reseptejäsi

  • Tykätty: 80 kertaa
  • Katsottu: 430569 kertaa

Katso myös nämä

Viestit 50

4.1.2010 klo.11:44
Hemmi

Hemmi

löytyisikö veteen tehtävä resepti myös olis kiva :D

Vastaa
23.1.2010 klo.9:57
pulla on h...

pulla on h...

Pullataikinassa maidon voi aina korva yksi yhteen -suhteella vedellä. Eli ei siinä sen ihmeempiä reseptejä kaivata!

Myös kananmunat voi jättää huoletta pois reseptistä, kunhan muistaa laittaa jauhoja kourallisen enemmän.

Näin saa helposti herkkuja, joilla muistaa vegaaniksi ryhtynyttä jälkikasvua tai tuttavaa sekä tietysti allergikkoja!

Vastaa
29.1.2010 klo.4:36
USAsta

USAsta

Saisiko pullataikinareseptin myos englanniksi? Muutkin kun tykkaavat.

Vastaa
27.5.2010 klo.19:56
Mehu

Mehu

Pullataikinan voi tehdä myös ananasmehuun.. Kuulostaa kummalliselta mutta toimii hyvin.. Ja sokeria ei sitten tarvitse niin paljoa.. (jotain hyötyä on kokkikoulun käynnistäkin :D)

Vastaa
7.7.2010 klo.8:29
Pullero

Pullero

Me tehtiiin siskon kansssa kymppi veee ja mä vähä vanhempp :D HAUSSSKKAA OLIIHH! kiitti ohjjjjeeessst :D:D:D:D:DD

Vastaa
21.8.2010 klo.20:16
Syöppö

Syöppö

Pullia on mahtava tehä :D Vaikka oon tehny niitä monesti mummin kanssa,tartten silti reseptiä xD

Vastaa
13.9.2010 klo.17:17
Rosay

Rosay

Joo tässä kohta alan tekemään pullaa ja aika paljon jauhoja siihen tarvitsee, ihmettelin vaan. Mutta teen kuitenkin ohjeen mukaa :—-)

Vastaa
20.11.2010 klo.19:44
Surullinen...

Surullinen...

Niin siis, kun meil ei oo hiivaa himassa, ja oon ihan varma et se on tärkee ainesosa pullissa, sillä kaikissa resepteissä mitä olen löytänyt on mainittu hiiva. Kaupatkin on jo kiinni, harmin paikka. :-( Ja huomenna kattomaan Potter 7, eikä oikeen aikaa tehdä pullia. :((


~Hiivaton hiippari~

Vastaa
13.3.2011 klo.10:23
iloinen le...

iloinen le...

Hyvä perus ohje! :) Mieheni tuli oikein halaamaan minua kun tuli pullantuoksuiseen kotiin…. :) Muutenkin kun olen aika innokas tekemään kaikkea itse=)

Vastaa
19.7.2011 klo.15:5
Pullanamna...

Pullanamna...

Minä pidän pullasta. Pulla maistuu hyvältä. Syön usein pullaa. Pulla on mukava pieni välipala. Pulla on kivan kokoinen. Pulla on parasta aidolla voilla leivottuna. Kaikke me pidämme pullasta. Voihan pullamössö. Naminam!

Vastaa
8.8.2011 klo.22:49
leeipuri

leeipuri

Leivoin tänään pullaa, netistä otin ohjeen kun en koskaan itse muista sitä! Vaikka oonkin mummin kanssa leiponut, mut ei se jää vaan päähän. :D Tuli tosi hyviä pullia, tosin ei ollu kauhean makeita, vai tarviikko niitten olla edes makeita ? <— Vastaa jos tiiät ….

Vastaa
30.10.2011 klo.17:56
Naminamiii...

Naminamiii...

Helppo tehdä :) On hyvää. Rasvaa jäi kyllä aika paljon yli, mutta juuh :D Oon 13-v ;D

Vastaa
31.10.2011 klo.17:4
pullamössö

pullamössö

Nopeeta,ihanaaa,helppoo …….<3

Vastaa
2.11.2011 klo.9:38
Kullervo k...

Kullervo k...

aah nam nam pullat on hyviä

Vastaa
2.11.2011 klo.9:38
hönä

hönä

ihanaa <3<3<3<3<3

Vastaa
2.11.2011 klo.9:39
ihanaa

ihanaa

pullat on nAmia

Vastaa
9.11.2011 klo.13:27
oppityttö

oppityttö

Neuvokaa hyvät kanssaleipurit mitekä saan ns. kranssin onnistuun hyvin, arvittaisiin ristiäisiin kiitos

Vastaa
5.12.2011 klo.11:47
englanniks...

englanniks...

käännä pullataikina resepti google kääntäjässä :)

Vastaa
10.1.2012 klo.9:19
Avulias

Avulias

Harmi ku mä taas yllätän äitin mut en saa se käsialast selvää nii piti kattoo täält ja kyl ne sit onnistu. :D

Vastaa
10.1.2012 klo.9:22
Sokeri kas...

Sokeri kas...

Mikä ois helppo tapa saada äiti iloiseksi kuin pulla hyvö veto avulias!!!!!:D

Vastaa
26.2.2012 klo.21:51
kfyf

kfyf

Niin siis, kun meil ei oo hiivaa himassa, ja oon ihan varma et se on tärkee ainesosa pullissa, sillä kaikissa resepteissä mitä olen löytänyt on mainittu hiiva. Kaupatkin on jo kiinni, harmin paikka. :-( Ja huomenna kattomaan Potter 7, eikä oikeen aikaa tehdä pullia. :((

Vastaa
13.9.2012 klo.21:55
kanelipull...

kanelipull...

onnistuukohan nää mun pullat ku loppu jauhot kesken nii korvasin sämpyläjauhoilla…
:D ja ilaahtuukohan äiti,kun se on mulle niin vihanen…. \: noo toivottavasti <3

Vastaa
18.9.2012 klo.15:11
Miinya

Miinya

Nonnih, sovelsin vähän tätä reseptiä, ja taikina kohoamassa. Saa nähdä mitä tulee :)

Vastaa
27.9.2012 klo.15:24
mellari

mellari

Vähän epäonnistu mut kuitenkin tulee varmaa aika hyvii!:) kiitos reseptistä T:aloittelijat !XD

Vastaa
27.9.2012 klo.15:30
mellari

mellari

ei pullien tarvii olla makeita mut niiden päälle voi lisätä ennen uuniin laittamista vaikka raesokeria tai voi nokareen.

Vastaa
3.10.2012 klo.14:8
tarttisin ...

tarttisin ...

pulla taikinaan joka on tosi hyvää

Vastaa
11.10.2012 klo.16:35
Tuomas

Tuomas

Hyvä resepti oli kiitos avusta!!

Vastaa
11.10.2012 klo.16:57
Lasa

Lasa

Oikein makoisa pulla tuli! Kiitos!

Vastaa
8.11.2012 klo.1:50
Caneel

Caneel

Saksipitkon täytteeksi laitan nykyään voin, sokerin ja kanelin lisäksi vielä kookoshiutaleita ja raastittua suklaata. Nam.

Vastaa
3.1.2013 klo.13:47
Pliia

Pliia

Meth laitamma pullien sisään syöjien yllätykseksi joujou joululta ylijääneet konvehdit. Voin suositella, hyperhyviähän niistä tuli ja kohta taas tulee:)

Vastaa
3.1.2013 klo.20:8
-

-

15 minuuttia on pullille liikaa varsinkin 225 c

Vastaa
15.2.2013 klo.15:26
asdialja

asdialja

nyt on pullataikina kohoamassa saas nähdä mitä tulee!

Vastaa
23.2.2013 klo.11:31
mummun vah...

mummun vah...

Isomummo tykkää pullasta, korvaa sillä aterian, eilenkin söi n. 8 pikkupullaa ja korvapuustia kun leivoin. Etsin nyt vinkkejä, miten pullasta saisi ravitsevamman. Ajattelin korvata rasvan rypsiöljyllä ja laittaa korvapuusteihin pähkinä- ja mantelijauhoa ja pilkottuja rusinoita brioschien tapaan ja tehdä ne paperivuokiin. Osan valkoisesta vehnästä voisi ehkä korvata hiivaleipäjauholla. Olisiko jotain muuta vinkkiä?

Vastaa
23.2.2013 klo.16:45
Pullahiiri...

Pullahiiri...

Kyllä voit tehdä ravitsevia ”pullia” vähentämällä sokeria ja rasvaa keventämällä, sekä kokeilehan täytettä esimerkiksi porkkanaraasteella! Samoin voi taikinaan lisätä esimerkiksi juustoa jne. Ja varmaan maistuu isomummollekin!

Vastaa
7.3.2013 klo.15:58
asdialja

asdialja

nyt tehään suklaamuffinsseja saas nähä mitä tulee!:3:):):):):):):):):):)=D

Vastaa
7.3.2013 klo.16:1
Sipe ja Aa...

Sipe ja Aa...

suklaamuffinssi taikina on hyvää:)

Vastaa
19.3.2013 klo.18:55
Ihminen

Ihminen

Just tein pullia tän reseptin mukaan, :)

Vastaa
21.4.2013 klo.23:29
Sissu

Sissu

Tiedättekö mikä on Sanki?

Vastaa
17.6.2013 klo.8:9
Pullea pul...

Pullea pul...

Meiän Tanja teki tosi hyvii munattomii pullii

Vastaa
27.6.2013 klo.17:21
Jaana S.

Jaana S.

Oli oikein hyvä pullataikinaohje!
Olen mökillä ja etsin omaa hyvää ohjettani, mutten löytänyt, joten keksin etsiä netistä… Kotona olisi ollut…
Jätin toisen kananmunan pois, ja noin puolet laitoin rasvasta, koska tein taikinasta korvapuusteja. Vanhassa ohjeessani ei muistaakseni ollut lainkaan kananmunia.
Käytin voita!
Kohotin rauhassa taikinaa varmaan ainakin tunnin verran, laitoin normaalia tuoretta hiivaa.
Kaulin taikinan kahdessa osassa levyksi, siis jaoin taikinan puoliksi.
Levyille laitoin voita, kanelia ja sokeria. Kanelin päällä näkee helpommin sokerin!
Pullat kohosivat hienosti

ja hiukan osa repeilikin,ehkä kohotusajan pituudesta riippuen?
Pullat maistuivat mökkityömiehille hyvin jälkkäriksi kahvin kera.
Sain hyvät kehut jopa äidiltänikin, joka on pullamestari ja kova arvostelemaankin, kun lähetin isäni mukana hänellekin vanhempieni kotiin maistiaisia…
Nyt kirjoitin paperille ohjeen, jottamuistan seuraavallakin kertaa tämän ohjeen… :-)
Toivottavasti en hukkaa! Namia oli

Vastaa
15.9.2013 klo.13:49
EK

EK

hyvää

Vastaa
2.11.2013 klo.18:57
Pullan yst...

Pullan yst...

Tuore Hiivaa voi pakastaa sillon sitä on käytettävissä sillon kun haluu leipoo .

Vastaa
26.6.2014 klo.12:59
mini leipo...

mini leipo...

En oo viel leiponu pullia, mut aijon. Must on tullu tämmönen leipoja. Oikeestaan mä kokkaan melkein mitä tahansa. Tein koulun nyyttäreillekki mokkiksia. Oon 11v

Vastaa
14.9.2014 klo.15:31
isabella

isabella

halusin leipoo pullataikinasta pullia tai jotain muuta mitä tupsahtaa mieleen, mutta en voi, koska multa puuttuu yks aines osa mikä on hiiva, vaikka käviin kaupas nii sitä ei löytyny sieltä ja kun mun äiti meni saaattaa yht tyyppii, nii se lupas samal käydä kapassa ja ostaa sitä hiivaa.

Vastaa
7.11.2014 klo.9:30
poropeukal...

poropeukal...

Paljonko puolenlitran taikanaan käytetään rypsiöljyä?

Vastaa
7.11.2014 klo.9:32
kääntäjä.

kääntäjä.

BY MATERIAL
5 dl milk
1-2 eggs
2 cups of sugar
1 tablespoon cardamom
1-1.5 tsp salt
2 packets of dry yeast or 50 g fresh yeast
about 1.5 l of wheat flour (about 1.1 kg)
200 g margarine or liquid margarine 2 dl or 1.5 cups of canola oil
Lubrication:
  eggs
Decoration:
  slivered almonds
  of granulated sugar
  raisins

Vastaa
7.11.2014 klo.9:33
kääntäjä

kääntäjä

recipe
Bun dough recipe you bake so little buns, cinnamon rolls, pitkot as berry pie. One to 5 dl bun dough about 40 small buns, 3-4 pitkoa or two roasting pan list of berry or apple pie. Glögikutsujen or coffee table pulliksi you can bake in tiny mini buns when the bun dough about 80 times.

1. If using fresh yeast for baking, heat the milk to lukewarm and crumble the yeast into the liquid. If you are using dry yeast bun dough, the fluid must be plenty of hand warmer (about 42 degrees) and dry yeast mixed with flour. Add the eggs, sugar, cardamom and salt. Mix the dry yeast in a small amount

of wheat flour and add the flour to the dough. Start of elastic bread dough by gradually adding flour. Add to formatting the final stages of soft fat. Knead the dough for the bun until it comes off taikinakulhon the edges, and the baker's hand.

2. Raise the bun dough in a warm place until it almost doubles in volume.

3. Bake the dough into different shapes buns on a baking sheet and cover with a tea towel. Allow to rise.

4. Lubricate the buns before baking with egg and decorate with almond flakes, coarse sugar, raisins, etc.

5. Bake the small cakes 225 degrees oven mid-plane about 15 minutes or until the bun surface and the bottom are a beautiful light brown. Bake the pastry big as pies and pitkot the milder temperature of 180-200 degrees for about 30 minutes.

Raisio's margarine consumer service to provide home economics teacher Heli Soini Kotiliesi readers of your bread dough instructions and good hints bun baking.

Vastaa
7.11.2014 klo.9:35
kääntäjä

kääntäjä

Here's how bread dough to be successful:

1. Take time for the ingredients to room temperature.

2. Control the story behind napakkuutta wheat flour amount. Little Buns are the best, very soft, with a minimum of floury, but very initialized dough baked. Pies, cinnamon rolls and pitkoihin used for kneading harder by adding a little more flour to the dough, for example, is more resistant to rolling pin.

3. Lactose-free or low-lactose bread dough: Milk powder is ideal for baking to replace the milk, for example, 1 cup (rejected) milk powder + 5 oz of water. Bun Dough can be prepared in water.

When you add into the mix richer in eggs, pastries are a beautiful color. Margarines is lactose free and milk-free options. Bun dough is also suitable for rapeseed oil.

4. Sugar can increase or decrease the dough to taste. If the bun is filled with sweet, add less sugar to the dough. Ordinary sugar, or sucrose, you can replace the fruit with sugar, or fructose. Since fructose is sweeter than ordinary sugar, use it for half the normal amount of sugar. Fructose pastry tends to brown easily, so the lower the fructose-sweetened pastry cooking temperature of about 25 degrees.

5. Place the egg off completely cholesterol-picking, and use the liquid skimmed milk or water and use for baking, vegetable fat, margarine or canola oil. Oil is one hundred percent fat, so use it more thinly than, for example leivontamargariinia. Cooking oil is not salt. Egg left in the dough off the egg-allergic bun.

6. Finnish bun is a traditional spicy cardamom. Swedish Santa Claus with saffron, a spice and coloring the dough pastry in a beautiful yellow. Cinnamon rolls and bostonpullien filling is suitable for carving a popular sokerikaneliseos also piparkakkumausteseos and brown sugar. Jams, purees and dried fruit to make succulent pastries. You can add the raisins into the dough and pastry to decorate them run fast, good taste also provide chunks of papaya and pineapple available pieces. Walnut and almonds is a great filler of margarine and icing sugar mixed. The apple pastries ideal for honey, for example, the bun dough baked apple horns.

Vastaa
22.11.2014 klo.20:55
mies 53 v

mies 53 v

Nonnii. Taikina valmis. Saapi nähdä mitä tulee. Margariini oli kyllä aika vanhaa ja siinä oli jottain mustia pilkkuja, mutta se mikä ei tapa niin vahvistaa. Aattelin tehdä kääryläpullia mustikkahillolla.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu