Pullataikina

Pullataikina 

60
min
6
30-60 min
  • 6
  • 6

Ainekset

5 dl maitoa
1-2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1-1,5 tl suolaa
2 pussia kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
noin 1,5 l vehnäjauhoja (noin 1,1 kg)
200 g margariinia tai 2 dl juoksevaa margariinia tai 1,5 dl rypsiöljyä

voiteluun:

kananmunaa

koristeluun:

mantelilastuja
raesokeria
rusinoita

Valmistusohje

Pullataikinan reseptillä leivot niin pikkupullat, korvapuustit, pitkot kuin marjapiirakatkin. Yhdestä 5 dl:n pullataikinasta tulee noin 40 pikkupullaa, 3-4 pitkoa tai kaksi uunipannulista marja- tai omenapiirakkaa. Glögikutsujen tai kahvipöydän pulliksi voit leipoa myös pienenpieniä minipullia, jolloin pullataikinasta tulee noin 80 kpl.

1. Jos käytät leivontaan tuoretta hiivaa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Jos käytät pullataikinaan kuivahiivaa, nesteen on oltava reilusti kättä lämpimämpää (noin 42 astetta) ja kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Lisää joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää jauhot taikinaan. Alusta pullataikina kimmoisaksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa pullataikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä.

2. Kohota pullataikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.

3. Leivo taikinasta erimuotoisia pullia leivinpaperille ja peitä ne leivinliinalla. Anna kohota.

4. Voitele pullat ennen paistamista kananmunalla ja koristele mantelilastuilla, raesokerilla, rusinoilla tms.

5. Paista pieniä leivonnaisia 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia tai kunnes pullan pinta ja pohja ovat kauniin vaaleanruskeat. Paista isot leivonnaiset kuten piirakat ja pitkot miedommassa lämmössä 180-200 asteessa noin 30 minuuttia.

Raision margariinin kuluttajapalvelusta antaa kotitalousopettaja Heli Soini Kotilieden lukijoille oman pullataikinaohjeensa ja hyviä vihjeitä pullan leipomiseen.

Näin pullataikina onnistuu:

1. Ota ainekset ajoissa huoneenlämpöön.

2. Säätele pullataikinan napakkuutta vehnäjauhojen määrällä. Pikkupullat ovat parhaimmillaan hyvin pehmeästä, mahdollisimman vähäjauhoisesta, mutta hyvin alustetusta taikinasta leivottuina. Piirakoihin, korvapuusteihin ja pitkoihin käytettävä taikina alustetaan kovemmaksi lisäämällä hieman enemmän vehnäjauhoja, jolloin taikina kestää paremmin esimerkiksi kaulimista.

3. Laktoositon tai vähälaktoosinen pullataikina: Maitojauhe sopii hyvin leivonnassa korvaamaan maidon, esimerkiksi 1 dl (Hyla-) maitojauhetta + 5 dl vettä. Pullataikinan voit valmistaa myös veteen. Kun lisäät taikinaan runsaammin munaa, leivonnaiset saavat kauniin värin. Margariineissa on laktoosittomia ja maidottomia vaihtoehtoja. Pullataikinaan sopii hyvin myös rypsiöljy.

4. Sokeria voit lisätä tai vähentää taikinasta maun mukaan. Jos pullan täyte on makeaa, lisää taikinaan vähemmän sokeria. Tavallisen sokerin eli sakkaroosin voit korvata hedelmäsokerilla eli fruktoosilla. Koska fruktoosi on makeampaa kuin tavallinen sokeri, käytä sitä puolet tavallisen sokerin määrästä. Fruktoosia sisältävä leivonnainen ruskistuu paistettaessa herkästi, joten alenna fruktoosilla makeutettujen leivonnaisten paistolämpötilaa noin 25 astetta.

5. Jätä kananmuna pois kokonaan kolesterolittomasta pullasta ja käytä nesteeksi rasvatonta maitoa tai vettä ja käytä leivontaan kasvirasvamargariinia tai rypsiöljyä. Öljy on sataprosenttista rasvaa, joten käytä sitä niukemmin kuin esimerkiksi leivontamargariinia. Ruokaöljyssä ei ole suolaa. Kananmuna jätetään taikinasta pois myös muna-allergisen pullasta.

6. Suomalaisen pullan perinteinen mauste on kardemumma. Ruotsalaiseen joulupullaan kuuluu sahrami, joka maustaa taikinan ja värjää leivonnaisen kauniin keltaiseksi. Korvapuustien ja bostonpullien täytteeksi sopii paisti suosittu sokerikaneliseos myös piparkakkumausteseos ja fariinisokeri. Hillot, soseet ja kuivatut hedelmät tekevät leivonnaisista meheviä. Rusinoita voit lisätä taikinaan ja painella niitä leivonnaisten koristeeksi, hyvän maun antavat myös paloina saatavat papaija- ja ananaspalat. Pähkinä-ja mantelijauhe on hieno täyte margariinin ja tomusokeriin sekoitettuna. Omenaisiin leivonnaisiin sopii hunaja, esimerkiksi pullataikinasta leivottaviin omenasarviin.