Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Vaniljapullat

Vaniljapullat leivotaan esitaikinan avulla ja kohotetaan vain kerran, minkä ansiosta sisaruspullista tulee erityisen pehmeitä. Vanilja-mantelitäyte ja vaniljakreemi viimeistelevät makuelämyksen.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Vaniljapullat, esitaikina

  • 2 dl maitoa
  • 40 g vehnäjauhoja (n. 4 rkl)

Vaniljapullat, taikina

  • 1 ¾ dl kylmää maitoa
  • 1 rkl kardemumman siemeniä tai 1 1⁄2 tl jauhettua kardemummaa
  • 520 g vehnäjauhoja (8 dl)
  • 1 dl sokeria
  • 2 ½ tl kuivahiivaa
  • 1 kananmuna
  • 75 g voita
  • ½ tl suolaa

Manteli-vaniljatäyte

  • 150 g mantelimassaa
  • 100 g voita
  • 100 g sokeria
  • 2 tl vaniljatahnaa tai vaniljasokeria

Vaniljakreemi

  • 2 ½ dl maitoa
  • 2 kananmunan keltuaista
  • ½ dl sokeria
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 1 rkl voita
  • 2 tl vaniljatahnaa

Voitelu

  • 1 kananmuna
  • 1 rkl vettä
  • ¼ tl suolaa

Valmistusohje

Vaniljapullat leivotaan helposti näin:

1. Mittaa kattilaan esitaikinan ainekset eli kaksi desilitraa maitoa ja 40 grammaa vehnäjauhoja. Kuumenna liedellä koko ajan vatkaten, kunnes seos sakenee vanukasmaiseksi. Siirrä syrjään liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä viisi minuuttia.

2. Valuta esitaikina yleiskoneen kulhoon, jossa on taikinakoukut tai -vatkaimet. Lisää joukkoon 1 3/4 desilitraa kylmää maitoa ja sekoita. Voit hyvin vaivata pullataikinan myös käsin, jos käytössäsi ei ole yleiskonetta.

3. Murskaa yksi ruokalusikallinen kardemummansiemeniä morttelissa hienoksi jauheeksi. Punnitse 520 grammaa vehnäjauhoja, mutta jätä desi syrjään leivontaa varten. Lisää jauhot, kardemumman, yksi desilitra sokeria, 2 1/2 teelusikallista kuivahiivaa ja yksi kananmuna taikinakulhoon.

4. Vaivaa aineksia huolella 10–12 minuuttia. Lisää koneen käydessä vähitellen joukkoon 75 grammaa paloiteltua voita ja puoli teelusikallista suolaa. Vaivaa, kunnes voi on täysin sekoittunut taikinaan. Lisää lopuksi puolet lopuista jauhoista taikinaan ja sekoita huolella.

5. Ripottele loput jauhot leivinpöydälle ja nosta taikina jauhojen päälle. Anna taikinan levätä 10 minuuttia.

6. Kun taikina on levännyt, kauli taikina sentin paksuiseksi levyksi.

7. Höylää sata grammaa voita ja raasta 150 grammaa mantelimassaa kulhoon. Mittaa joukkoon sata grammaa sokeria, kaksi teelusikallista vaniljatahnaa ja maissitärkkelys. Sekoita notkeaksi.

8. Levitä täyte levylle. Kääri rullaksi ja jätä saumakohta alas. Pidä taikina kireänä, jotta kierroksia tulee monta. Leikkaa rulla kahteentoista tasakokoiseen palaan. Nosta palat leivinpaperoidun pellin päälle (22 cm x 32 cm) leikkauspinnat ylöspäin. Peitä leivinliinalla. Nosta pullat kohoamaan 40 asteiseen uuniin tunnin ajaksi tai kohota huoneenlämmössä 2–2,5 tuntia.

9. Mittaa kattilaan 2 1/2 desilitraa maitoa, kaksi kananmunan keltuaista, puoli desilitraa sokeria, kaksi ruokalusikallista maissitärkkelystä ja yksi ruokalusikallinen voita. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes seos alkaa kiehua. Keitä huolella sekoitellen muutama minuutti. Siivilöi kreemi kulhoon, sekoita joukkoon kaksi teelusikallista vaniljatahnaa ja peitä kelmulla niin, että kelmun pinta osuu kreemiin. Jäähdytä jääkaapissa.

10. Siirrä kreemi pursotinpussiin, jossa on kapeakärkinen tylla. Aseta tylla pullan keskelle pursottaen tahnaa pohjaa myöden. Voitele vaniljapullat muna-vesi-suolaseoksella.

11. Paista vaniljapullat 200 asteessa uunin alatasossa 30–35 minuuttia.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 3/2022.

Lue myös: Pulla päivässä, kaksi parhaassa! Huippukokki Teemu Aura kertoo, kuinka syntyy täydellinen pulla

Lue myös Anna.fi: Näin leivot täydelliset, mehevän pehmeät korvapuustit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaniljapullat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.