Suomalaiset kardemummapyörykät
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 55 annosta
- Kasvis
Ainekset
- 2 kananmunaa
- 3 dl sokeria (250 g)
- 50 g hiivaa
- 5 dl maitoa
- 1 tl suolaa
- 3 tl kardemummaa
- 16-17 dl vehnäjauhoja (runsas 1 kg)
- 150-200 g voita tai margariinia
voiteluun:
- muna, mantelia
Valmistusohje
- Vatkaa kananmunat sokeri. Murenna hiiva haaleaan maitoon ja sekoita joukkoon. Lisää suola, kardemumma, vähitellen jauhoja ja lopuksi huoneenlämpöinen rasva. Alusta taikina pehmeäksi. Kohota liinan alla.
- Leivo taikinasta pyöreitä pullia. Kohota pullat leivinpaperin päällä liinan alla. Voitele munalla. Sirottele pinnalle rouhittua mantelia.
- Paista uunin yläosassa 200-225 asteessa 5-7 minuuttia. Tarkista, että pullat paistuvat tasaisesti. Käännä tarvittaessa peltiä. Pikkupullat kypsyvät 8-12 minuutissa.
- ”Olen leiponut usein aikoinaan Kotiliedestä saamani ohjeen mukaan kardemummapullia suomalaisen seurakuntaryhmän kirkkokahveille Genevessä ja kardemumman tuoksulla pystynyt lievittämään ainakin joskus täkäläisten koti-ikävää. Kerran vein ohjeen ja kardemummat leipurille. Hän vierasti kardemummaa ja pelkäsi, että sen voimakkaat aromit pilaavat hänen huhmareensa vuosikausiksi. Ammattimiehen konstein hänen pyöryköistään tuli kämmenenkokoisia ja hötösiä. Taas leivon itse suomalaisille harvinaisia kotoisia pullia.”
- Ohje Marja Dölling-Aronen, Geneve, Sveitsi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Suomalaiset kardemummapyörykät