Rinkelikeksit
Rinkelikeksit maistuvat makoisasti kanelille. Tässä ihana herkku joulunajan kahvipöytään perinteisten piparien sijaan tai rinnalle. Keksien taittelemisessa ripeys on valttia, muutoin keksitaikina saattaa murtua. Jos haluat suoristaa mutkat, pyöritä taikinapalat pallon muotoon.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
- Kasvis
Ainekset
Rinkelikeksit
- 200 g voita tai margariinia
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- ½ tl jauhettua kanelia
Pinnalle
- 2 rkl ruokokidesokeria
- 1 tl jauhettua kanelia
Valmistusohje
Rinkelikeksit valmistuvat helposti näin:
1. Vaahdota 200 grammaa voita tai margariinia sekä desilitra sokeria. Lisää joukkoon kananmuna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet eli neljä desilitraa vehnäjauhoja, teelusikallinen leivinjauhetta, teelusikallinen vaniljasokeria ja puoli teelusikallista kanelia. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina jauhotetun, silikonisen leivonta-alusen päällä tangoksi ja leikkaa tasakokoisiksi paloiksi.
2. Nosta taikinapalat esim. lautasella jääkaappiin noin 30 minuutiksi, jotta taikina hieman jähmettyy ja sitä on helpompi muotoilla.
3. Muotoile jokainen pala sormin pyörittämällä 20 cm pitkiksi, sentin paksuisiksi tangoiksi. Ripauta pöydälle hieman jauhoja, jos taikina yhtään tarttuu leivinalustaan.
4. Tartu taikinatankojen päistä ja vedä ne ristiin ylös niin, että alas muodostuu kaari.
5. Kiepsauta päät vielä uudelleen ristiin.
6. Nosta taikina lenkin päälle ja muotoile se rinkelin muotoon.
7. Sekoita kaksi ruokalusikallista ruokokidesokeria ja teelusikallinen jauhettua kaneli. Ripottele seos pikkuleipien pinnalle. Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia.
Vinkki! Leivo tarjolle erilaisia keksejä. Kokeile myös pekaanipähkinä-toffeekeksejä.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2022.
Lue myös Anna.fi: Piparin makuiset Wilhelmiinat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Rinkelikeksit