Suhteet

Nainen, hävisivätkö seksihalusi vaihdevuosien aikaan niin, ettet koskaan edes mieti seksiä? Syynä voi olla matala testosteronitaso – ja asian voi korjata

Kaikkien naisten testosteronitaso laskee iän myötä. Osalla se oirehtii seksuaalisena haluttomuutena, osalla ei. Jos seksuaalisuuden katoaminen vaivaa, siihen voi hakea apua testosteronihoidosta.

Naisen haluttomuus voi johtua monenlaisista syistä. Joskus vaihdevuosi-ikäisen naisen haluttomuuden taustalla voi olla alhainen testosteronitaso. Silloin apu voi löytyä testosteronihoidosta. Mitä testosteronihoito oikein on ja kuinka tehokasta se on?

Kysymyksiin vastaa synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Sari Ahonkallio. Hän toimii Mehiläisen Pohjois-Suomen alueen gynekologian vastuulääkärinä ja Kuusamon yksikön vastuulääkärinä. Ahonkallio on perehtynyt matalasta testosteronitasosta johtuvaan haluttomuuteen.  

1. Mistä naisen haluttomuus johtuu? 

Haluttomuudessa on kyse monimutkaisista asioista. Siihen voivat vaikuttaa muun muassa huono parisuhde, stressi, väsymys, suru, yleinen terveydentila, jotkin lääkitykset ja tarjolla olevan seksin tyydyttävyys.

Jos niistä ei löydy selitystä haluttomuuteen ja vaihdevuosi-ikäisellä naisella on hävinnyt kokonaan mielenkiinto seksiä kohtaan, kyse voi olla matalan testosteronitason aiheuttamasta haluttomuudesta.

Sen selkeä oire on seksuaalisen mielenkiinnon puute ja siihen liittyvien ajatusten häviäminen: naiselle ei enää juuri koskaan edes tule mieleen seksi. Ajan mittaan hän saattaa tottua ajatukseen siitä, että seksuaalisuus ei enää kuulu hänen elämäänsä.   

Koska vaihdevuosien alkaminen, eteneminen ja oireet ovat hyvin yksilöllisiä, on vaikea määritellä myöskään tarkkaa ikähaarukkaa sille, milloin testosteronin lasku alkaa vaikuttaa seksihaluihin.  

2. Eikö testosteroni ole miesten hormoni? 

Estrogeenista puhutaan usein naishormonina ja testosteronista mieshormonina, vaikka molemmilla sukupuolilla on molempia hormoneja, vaikkakin eri suhteissa. 

Testosteroni kuuluu androgeenihormoneihin, joita ovat myös DHEA ja DHEAS. Ne ovat prohormoneja, jotka kudoksissa muuttuvat aktiiviseksi androgeeniksi eli testosteroniksi.  

Naisen androgeenitason lasku alkaa jo ennen 30 ikävuotta. 40 ikävuoden jälkeen tulee jyrkempi lasku. Se johtaa siihen, että kuusikymppisellä naisella on enää vajaa puolet siitä testosteronimäärästä, mikä parikymppisellä naisella on veressään ja kropassaan.  

Androgeeneilla on muutenkin tärkeä rooli naisten seksuaaliterveydessä ja muutenkin naisten hyvinvoinnissa. Tutkimuksilla on todettu, että ne vaikuttavat naisilla muun muassa mielialaan, kognitioon eli tiedolliseen käsittelyyn, muistiin, lihaksiin, luustoon ja verisuonistoon.   

Lue myös: Testosteroni on tärkeä osa elimistön toimintaa: Tällaisia vaivoja häiriöt sen tuotannossa voivat aiheuttaa naisille ja miehille

3. Miten naisen haluttomuus liittyy testosteroniin? 

Testosteroni vaikuttaa halukkuuteen eli libidoon, mutta myös muihin seksitoimintojen osa-alueisiin: sukuelinten herkkyyteen, kiihottumiseen ja orgasmin saavuttamisen helppouteen ja voimakkuuteen.  

Naisen sukuelimissä – emättimessä, häpyhuulissa ja klitoriksessa – on paljon androgeenireseptoreita. Kun veressä oleva androgeenimäärä vähenee, reseptorit eivät saa tarpeeksi ärsykkeitä ja naisen sukuelinten tuntoherkkyys vähenee.  

Vaihdevuosi-ikäisen naisen matala testosteronitaso on siis luonnollinen ja testosteronitaso laskee kaikilla. Joillekin naisille se aiheuttaa oireita, toisille ei.  

Lue myös: Kun Tarjan, 58, seksihalut katosivat vaihdevuosien myötä, apu löytyi testosteronihoidosta – miksi hoito tunnetaan niin huonosti, vaikka se tepsii?

Mietteliäs nainen
Testosteronihoito on tehokas hoitokeino silloin, kun naisen haluttomuus johtuu testosteronitason laskusta. © iStockphoto

4. Millaista testosteronihoito on? 

Testosteronia käytetään naisten haluttomuuden hoitoon ihon kautta geelinä, jota hierotaan alavatsaan, sisäreisiin tai pakaroihin. Sukuelinten tuntoherkkyyttä voidaan parantaa myös paikallisella hoidolla. Vaihdevuosien jälkeiseen limakalvojen ohenemiseen alun perin kehitetty DHEA:ta sisältävä emätinpuikko lisää joillakin naisilla genitaalien tuntoherkkyyttä ja tekee näin seksistä nautinnollisempaa.  

Australia on ensimmäinen maa, joka on antanut myyntiluvan naisille tarkoitetulle testosteronivalmisteelle. Muualla maailmassa sitä ei vielä ole kuluttajien saatavilla. Siksi lääkärit käyttävät Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Suomessakin miesten valmisteita off-label eli muuhun kuin valmisteyhteenvedossa mainittuun käyttötarkoitukseen.  

Naisille testosteronihoitoa määrätään Suomessa off-label vain vaihdevuosien jälkeiseen libidon laskuun. Naisille sopiva annos olisi 3–5 milligrammaa päivässä, mutta miesten valmisteen pienin annoskoko on 10 milligrammaa.

Siksi geeliä sivellään yksi pumppausannos iholle joka toinen tai kolmas päivä. Tästä johtuu, että pitoisuudet aaltoilevat, vaikka optimi olisi, että annostelu voisi olla päivittäistä ja testosteronin määrä veressä tasainen. 

5. Onko olemassa testosteronin yliannostelun vaaraa?  

Lääkärin määräämässä käytössä yliannostelun vaaraa ei ole. Ennen testosteronihoidon aloittamista naiselta otetaan verikoe, jolla nähdään, onko hänen testosteronitasonsa alhainen vai ei.

Tasoa myös seurataan verikokein hoidon aikana. Joillakin naisilla testosteronitaso saattaa hoidon takia nousta yli suositellun fysiologisen rajan, mutta silloin lääkkeen annostelua harvennetaan. 

Fysiologisen rajan ylittäminen voi tuoda mukanaan sivuvaikutuksia, yleisimmillään aknea ja karvankasvun lisääntymistä. Kahden vuoden seurantatutkimuksissa ei ole todettu, että testosteronihoito lisäisi rinta- tai kohtusyöpäriskiä tai sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Sen sijaan sekä korkeat että matalat testosteronitasot lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. 

Nainen tuijottaa tyhjyyteen istuessaan parisängyn reunalla.
Toimiva seksielämä lisää tutkitusti parisuhdetyytyväisyyttä. Seksuaalisten halujen epätasapaino tai toisen halujen katoaminen voi puolestaan tuoda haasteita parisuhteeseen.  © iStockphoto

6. Saavatko kaikki naiset oireita testosteronin laskusta?

Eivät saa, eikä syytä siihen tiedetä. On kuitenkin luonnollista olettaa, että naiset, joilla on ollut ennen vaihdevuosia korkea libido eli heidän seksuaaliset halunsa ovat olleet voimakkaat, reagoivat hormonitasojen ja etenkin testosteronitason laskuun vahvemmin.  

Osalle naisista seksi ei koskaan ole ollut kovin tärkeää eivätkä he nuorempanakaan ole kokeneet spontaania seksuaalista halua. He eivät välttämättä huomaa testosteronitasonsa laskun tuovan mitään muutosta seksielämäänsä.  

7. Kuinka tehokasta testosteronihoito on? 

Teho on tutkimusten mukaan kiistaton: testosteronihoito toimii matalan testosteronitason aiheuttamaan haluttomuuteen. Naiset saavat hoidon ansiosta seksuaalisuutensa takaisin: he alkavat taas ajatella seksiä, haluavat sitä ja nauttivat siitä. Seksuaalisten ajatusten palautuessa seksuaalinen aktiivisuus ja myös aloitteellisuus seksin suhteen kohoavat. 

Pieni osa potilaista ei kuitenkaan saa vastetta hoidolle, eli he eivät lääkityksestä huolimatta huomaa muutosta omassa seksuaalisessa halussaan. Silloin hoito keskeytetään. Haluttomuus johtuu silloin jostain muusta kuin matalasta testosteronitasosta.   

Lue myös Anna.fi: Oletko miettinyt, mistä pidät seksissä? Älä tyydy seksiin, joka ei säväytä – asiantuntija kertoo, miten uinuvat halut saa heräämään

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nainen, hävisivätkö seksihalusi vaihdevuosien aikaan niin, ettet koskaan edes mieti seksiä? Syynä voi olla matala testosteronitaso – ja asian voi korjata

Sinun täytyy kommentoidaksesi.