Suhteet

Kun Tarjan, 58, seksihalut katosivat vaihdevuosien myötä, apu löytyi testosteronihoidosta – miksi hoito tunnetaan niin huonosti, vaikka se tepsii?

Pitkässä parisuhteessa olleen Tarjan, 58, ja vuosien ajan sinkkuna pysytelleen Jaanan, 57, seksihalut katosivat viisikymppisenä. Molemmat saivat seksuaalisuutensa takaisin testosteronihoidon avulla. Hoito tunnetaan huonosti, ja syynä voivat olla kivikautiset asenteet, arvelee gynekologi Sari Ahonkallio.

Kaksi vuotta sitten Tarja, 58, tajusi ettei hän ole halunnut seksiä spontaanisti vuosiin.  

Tarja oli ollut miehensä kanssa naimisissa 25 vuotta, ja Tarjan viisikymppisenä alkaneisiin vaihdevuosiin asti seksuaalisuus oli ollut luonnollinen ja tärkeä osa parisuhdetta. Tarja oli nauttinut petipuuhista ja ollut itsekin aloitteellinen seksin suhteen. Tasapainoisessa ja onnellisessa avioliitossa oli aina ollut hellyyttä, toveruutta ja tasa-arvoa.  

Tarjan kuukautiset olivat loppuneet 49-vuotiaana. Samoihin aikoihin hän oli huomannut myös muita vaihdevuosioireita: lihaskunnon heikkenemisen ja seksihalujensa hiipumisen. Elämänvaiheeseen liittyi tuolloin monia stressitekijoitä – työttömyyttä, läheisten sairauksia ja kuolemaa – ja Tarja ajatteli haluttomuutensa liittyvän niihin.   

”En tuolloin kaivannut kosketusta enkä läheisyyttä, mutta suostuin seksiin silloin tällöin velvollisuudesta miestäni kohtaan. Silloin harvoin kun harrastimme seksiä, en siitä nauttinut.” 

Pikkuhiljaa Tarjan seksihalut ja -fantasiat loppuivat kokonaan, vaikka stressi väheni ja elämä taloudellisesti helpottui. Hän ei myöskään kiinnittänyt enää huomiota kaupungilla vastaan tuleviin vetävän näköisiin miehiin, vaikka oli tehnyt sitä koko ikänsä. Seksuaalisuus yksinkertaisesti katosi hänen elämästään. 

Lue myös: Milloin vaihdevuodet alkavat, ja miten vaihdevuosioireita voi helpottaa?

Testosteronihoito toi avun 

Keväällä 2022 Tarja tapasi 56-vuotiaan ystävänsä, joka kertoi gynekologinsa ehdottaneen hänelle testosteronihoitoa. Hoito oli saanut ystävän seksuaalisuuden heräämään uudelleen vuosien kuivan kauden jälkeen. Pian Tarjakin istui ystävän suositteleman gynekologin Sari Ahonkallion vastaanotolla.

Verikokeista selvisi, että Tarjan testosteronitaso oli alhainen, juuri ja juuri naisten normaaliarvon rajoissa. Haluttomuus saattaisi siis johtua alhaisesta testosteronitasosta. Gynekologi kysyi, haluaisiko Tarja kokeilla korvaushoitoa.

Tarja aloitti hormonigeelin käytön toukokuussa 2022. Jo alkukesästä hän huomasi muutoksen. 

”Minua alkoi taas haluttaa. En edes muista, milloin minulla olisi sitä ennen tullut mieleen, että nyt voisi vähän sekstailla. Seksi ei tuntunut enää ikävältä velvollisuudelta, vaan mahtavalta osalta elämää ja parisuhdetta. Aloin taas itsekin olla aloitteellinen seksin suhteen.”

Parisuhteen laatukin on kohonnut, koska hyvän seksin jälkeen mieli on iloinen päivän tai parikin. 

”Seksi lähentää ja lisää hellyyttä muuhunkin arkeen. Nyt miehen halailut tuntuvat taas hyviltä, kun ne haluttomuuden vuosina saattoivat tuntua kiusalliselta, sellaiselta seksin vonkaamiselta.”  

Myös Tarjan mies on nyt tyytyväinen. 

”Hän kärsi haluttomuudestani, koska hän olisi halunnut seksiä paljon useammin kuin minä. Hänessä en ole huomannut vanhenemisen merkkejä seksin suhteen.” 

Nainen istuu sängyn vieressä lattialla.
Haluttomuudessa on kyse monisyisestä ongelmasta, johon voivat vaikuttaa esimerkiksi stressi, väsymys ja tarjolla olevan seksin tyydyttävyys.  © iStockPhoto

Lue myös: Esivaihdevuodet voivat alkaa jo nelikymppisenä: Näistä oireista premenopaussin tunnistaa

Naisten seksihalut vähenevät 40 ikävuoden jälkeen 

Väestöliiton Finsex-hanke on seurannut suomalaisten seksuaalielämän muutoksia 1970-luvulta asti. Sen tutkimuksissa on todettu, että naisilla seksuaaliset halut alkavat vähetä 40 ikävuoden jälkeen.  

”Asia ei olisi ongelma, jos parisuhteessa olevilla halut alkaisivat vähentyä symmetrisesti eli samalla tavoin. Monesti naisten halut vähenevät kuitenkin jyrkemmin kuin miehillä”, gynekologi Sari Ahonkallio sanoo. 

Naisen haluttomuudesta kuitenkin usein vaietaan. Monet lääkärit ja gynekologitkin näkevät sen yhä usein asiana, joka liittyy mieleen ja päähän: että parisuhteessa on jotain vialla, jos seksi ei kiinnosta, tai että esimerkiksi terapialla tai eroottista elokuvaa katsomalla seksihalut palaisivat.

Vanhenevien naisten seksihalujen vähenemistä tunnutaan pitävän myös luonnollisena ja ongelmana vähäpätöisenä. Ai keski-ikäistä tai vanhaa naista ei haluta, mitä sitten?

Ahonkallio on toista mieltä, vaikka korostaakin, että haluttomuudessa on kyse monisyisestä ja -mutkaisesta ongelmasta. Parisuhteen tilan lisäksi siihen voivat vaikuttaa esimerkiksi stressi, väsymys, suru, yleinen terveydentila, jotkut lääkitykset, tarjolla olevan seksin tyydyttävyys. 

”Jos seksi on jatkuvasti huonoa, eihän sitä tietenkään halua”, Ahonkallio sanoo. 

Jos Ahonkallio harkitsee testosteronihoitoa potilaalleen, hän kartoittaa ensin naisen elämäntilannetta ja terveydentilaa selvittääkseen, löytyykö niistä selitystä haluttomuuteen.  

”Jos niitä ei löydy, kysyn, onko naisella seksi ajatuksissa yleensä koskaan. Herättävätkö eroottiset elokuvat tai kirjallisuus hänessä mitään seksuaalisia tuntemuksia? Onko niin tapahtunut aiemmin, mutta ei enää? Jos näin on, se viittaa aika vahvasti siihen, että haluttomuudessa saattaa olla hormonaalisia tekijöitä taustalla.”

Lue myös:  Nämä 7 kysymystä jokaisen parin pitäisi esittää toisilleen, sanoo seksuaaliterapeutti – asioista vaikeneminen voi johtaa ongelmiin

Osa naisista menettää testosteronin laskun vuoksi halunsa, osa ei

Syy haluttomuuteen voi löytyä adrogeenihormoneihin kuuluvan testosteronin alhaisesta tasosta. 

”Naisen hormonitoiminnasta puhuttaessa keskitytään estrogeeniin, vaikka myös androgeeneilla on tärkeä rooli naisen seksuaaliterveydessä ja muutenkin yleisesti hänen hyvinvoinnissaan”, Ahokallio selittää.  

Naisen androgeenitason lasku alkaa jo ennen 30 ikävuotta. 40 ikävuoden jälkeen tulee jyrkempi lasku, joka johtaa siihen, että kuusikymppisellä naisella on enää vajaa puolet siitä testosteronimäärästä, mikä parikymppisellä naisella on veressään ja kropassaan.  

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että osa naisista saa testosteronitason laskusta oireita, osa ei. Syytä siihen ei tiedetä. Ahonkallion kokemuksen mukaan testosteronivajeesta oireilevat kuitenkin enemmän naiset, joilla on aiemmin ollut vahva libido. 

”Sitä ei ole tietenkään voitu tutkia, mutta päättelisin näin. Naiset, joille seksi ei ole koskaan ollut kovin tärkeää eikä spontaania halua ole ollut kovin voimakkaasti koskaan, eivät varmasti reagoi myöskään hormonitasojen muutoksiin yhtä vahvasti kuin ne, joiden sukupuolivietti on ollut voimakas. Mutta jos on ollut, tällainen nainen voi huomata eron herkemmin.” 

Testosteroni ei vaikuta pelkästään halukkuuteen eli libidoon. Se vaikuttaa muihinkin seksitoimintojen osa-alueisiin: sukuelinten herkkyyteen, kiihottumiseen ja orgasmiin – sen saavuttamisen helppouteen ja sen voimakkuuteen.

Jaana luuli, ettei enää koskaan halua seksiä 

Vuosien ajan sinkkuna ollut Jaana, 57, tuli Ahonkallion vastaanotolle sen jälkeen, kun hänen ystävättärensä alkoivat yhä innokkaammin kannustaa häntä liittymään Tinderiin. Ajatus ahdisti Jaanaa, koska hän ei tuntenut mitään mielenkiintoa miehiä kohtaan, ei ollut tuntenut vuosiin. 

Jaanan edellinen parisuhde oli ollut vaikea ja siihen oli liittynyt rankkaa henkistä väkivaltaa. Tarjan tavoin Jaana oli ajatellut, että seksuaalisen halun puute liittyi siihen ja elämäntilanteeseen: pettymys parisuhteeseen ja sen aikaiseen pakkoseksiin oli vienyt hänen halunsa.  

Parisuhde oli kuitenkin päättynyt jo seitsemän vuotta aiemmin, ja sen jälkeen Jaana oli käynyt kolmen vuoden ajan terapiassa. Asiat oli käsitelty eikä Jaana miettinyt eksäänsä enää kuin satunnaisesti. 

Jaana oli nuorempana ollut seksuaalisesti aktiivinen ja nauttinut seksistä kovasti. Nykyisin saattoi mennä kuukausia, että edes itsetyydytys tuli hänen mieleensä. Tuntui, että paikat olivat myös menettäneet herkkyytensä: taannoin ostettu vibraattori tuntui pyörivän paikassa, jossa ei ollut enää mitään tuntoa jäljellä. Siksi itsetyydytyskin oli jäänyt. 

Jaanan ystävättäret olivat onnellisia uusissa suhteissaan. Olisiko sama mahdollista Jaanallekin? Olisiko hänen mahdollista saada haluttomuuteensa apua?  

Myös Jaanan verikokeista selvisi, että hänen verensä testosteronipitoisuus oli hyvin matala. Jaana aloitti testosteronihoidon lokakuussa 2021 ja tunsi jo muutamassa viikossa hoidon vaikutuksen. 

”Seksiin liittyvät ajatukset ja unet palasivat ja aloin taas katsella miehiä mielenkiinnolla. Aloin myös kaivata läheisyyttä, hellyyttä ja seksiä, vaikka olin ehtinyt jo ajatella, että niiden aika oli elämässäni ohi.” 

Kului kuitenkin vielä kuukausia, ennen kuin Jaana rohkaistui menemään treffeille, ja vielä kauemmin, ennen kuin hän päätyi mukavan oloisen miehen kanssa parisuhteeseen ja sänkyyn saakka.  

”On ollut ihanaa huomata, että haluan häntä ja pystyn nauttimaan seksistä samalla tavoin, tai jopa enemmän kuin nuorempana. On suorastaan ihmeellistä, että olen saanut sen elämänalueen takaisin. Miten ihanaa seksi voikaan lähes kuusikymppisenä olla!” 

Lue myös Anna.fi: Syvässä orgasmissa myös mieli on mukana – seksuaaliterapeutti kertoo, mihin naisen orgasmin tavoittelussa oikeasti kannattaa kiinnittää huomiota

Pariskunta suutelee puiston penkillä.
Vaikka ikää tulee, oikeus seksuaalisuuteen säilyy. © iStockPhoto

Puhumattomuuden taustalla kivikautiset asenteet?

Naisten testosteronitasoja on tutkittu jo vuosikymmenet, ja on olemassa vankkaa dataa siitä, että jotkut naiset hyötyvät testosteronihoidosta merkittävästi haluttomuuden hoidossa. 

”Teho on kiistaton: matalan testosteronitason aiheuttamaan haluttomuuteen testosteronihoito toimii”,  Ahonkallio kiteyttää.  

Silti testosteronia ei Suomessa haluttomuudesta kärsiville naisille juurikaan määrätä. Toisin on monessa muussa maassa, jossa sitä käytetään laajasti naisten haluttomuuden hoitoon. Niissäkin käyttö on niin kutsuttua off-label -käyttöä eli testosteronin määräämistä muuhun kuin valmisteyhteenvedossa mainittuun käyttötarkoitukseen.  

Moni hyvin mielellään nyppii vähän naamakarvoja vastineeksi siitä, että saa seksielämänsä takaisin.”

Sari Ahonkallio kuuluu Suomen harvoihin gynekologeihin, jotka ovat perehtyneet aiheeseen. Hän on jo muutaman vuoden ajan hoitanut matalaan testosteronitasoon liittyvää haluttomuutta testosteronikorvaushoidolla. Testosteronilla ei siis ole virallista indikaatiota naisten haluttomuuden hoitoon, mutta lääkäri voi sitä oman kokemuksensa ja asiantuntemuksensa nojalla haluttomuuteen määrätä. 

”Aluksi testosteronihoito jännitti minua ihan kamalasti, koska Suomessa gynekologit eivät ole sitä juurikaan aiemmin tehneet. Mutta hirveän monet potilaistani ovat hyötyneet hoidosta ihan selkeästi ja olleet siitä hyvin kiitollisia”, Ahonkallio kertoo. 

Miksi asiaa ei sitten tunneta paremmin eikä siitä puhuta, vaan tieto tuntuu kulkevan naiselta toiselle puskaradion kautta? Ahonkallion mukaan monet lääkärit kokevat epämukavuutta off label -lääkkeiden määräämisestä.  Lisäksi pelätään sivuvaikutuksia, vaikka niitä ei tutkimusten mukaan tule, jos annostelussa pysytään fysiologisissa rajoissa. 

”Pientä lisääntynyttä karvankasvua voi tulla. Moni kuitenkin hyvin mielellään nyppii vähän naamakarvoja vastineeksi siitä, että saa seksielämänsä takaisin”, Ahonkallio sanoo. 

Suurin syy saattaa kuitenkin löytyä arvoista ja ajattelusta: siitä, että naisten seksuaalisuuteen suhtaudutaan konservatiivisesti, alentuvasti ja vähätellen. 

”Väistämättä tulee mieleen sellainen keskiaikainen ajattelu, jossa naisten seksuaalisuutta pelätään tai vähätellään. Se kuulostaa ihan kamalalta, koska mehän elämme 2020-luvulla eikä sellaisten arvojen luulisi enää jylläävän. Mutta syystä tai toisesta näin on, ja se on ihan käsittämätöntä.”  

Tarjan ja Jaanan nimet on muutettu aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Heidän henkilöllisyytensä on toimituksen tiedossa. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun Tarjan, 58, seksihalut katosivat vaihdevuosien myötä, apu löytyi testosteronihoidosta – miksi hoito tunnetaan niin huonosti, vaikka se tepsii?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.