Pullapoika
Leivo suloinen pullapoika perheineen. Herkullinen sahramipullataikina sopii erityisen hyvin joulupullan leivontaan.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Kasvis
Ainekset
Sahramiliemi
- ½-1 ps (à 0,5 g) sahramia
- ½ sokeripala tai 1/2 tl sokeria
- ¾ rkl kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa
Sahramipullataikina
- 2 ½ dl maitoa tai vettä
- 1 ps (11 g) kuivahiivaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl jauhettua kardemummaa
- ½ tl suolaa
- 1 dl rypsiöljyä
- 7 dl vehnäjauhoja
Voiteluun
- 1 kananmuna
Koristelu
- 3 rkl raesokeria
- 3 rkl rusinoita
Valmistusohje
Pullapoika leivotaan helposti näin:
- Valmista ensin sahramiliemi. Murskaa morttelissa puolikas tai yksi pussi sahramia ja puolikas sokeripala tai puoli teelusikallista sokeria keskenään. Kaada seos pieneen kulhoon ja valuta päälle 3/4 ruokalusikallista kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa. Anna seistä vähintään 15 minuuttia.
- Mittaa kaksi ja puoli desilitraa kylmää maitoa tai vettä monitoimikoneen kulhoon, jossa on taikinakoukku. Sekoita joukkoon pussi kuivahiivaa, desilitra sokeria, teelusikallinen jauhettua kardemummaa, puoli teelusikallista suolaa, desilitraa rypsiöljyä ja sahramiliemi. Lisää puolet eli kolme ja puoli desilitraa vehnäjauhoja ja sekoita kunnolla.
- Lisää loput eli toiset kolme ja puoli desilitraa vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa 15 minuuttia alhaisella teholla.
- Leivo pullataikina ja muotoile siitä saksilla, veitsellä tai sormin pullapoika ja muita haluamiasi hahmoja. Anna kohota leivinpaperoidulla uunipellillä noin 20 minuuttia.
- Voitele pullat kananmunalla. Koristele pullat raesokerilla ja rusinoilla. Paista pullapoika 200-asteisessa uunissa 10–14 minuuttia.
Vinkki! Tarjoa pullapoika glögin kanssa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.
Lue myös Anna.fi: Kinuskiset pekaanopähkinäpullat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pullapoika