Puutarha

Lyhtykoiso kruunaa pöydän

Floristit taitavat kukkien sitomisen, mutta mikään ei estä kokeilemasta sitä harrastuksena kotioloissa. Aloita vaikkapa pöytäasetelmista. Tee asetelma syksyn kukista. Kukat ja tarvikkeet saat omasta puutarhasta, torilta tai kaupasta.

Tee asetelma näin:

1. Tummaan vasuun on piilotettu kostea sidontasieni, johon kukat pistellään. Muoto on vapaa. Viistä terävällä veitsellä jokaisen leikkokukan varrentyveen uusi imupinta juuri ennen kuin työnnät kukan sieneen.

2. Sienipohja peitetään 10-15-senttisiksi pätkityillä liiloilla astereilla ja vaaleanpunaisilla ruusuilla. Kukat leikataan niin lyhyiksi, että ne tuskin ylittävät astian reunan. Yhtä lailla pohjaan voi käyttää puutarhasta löytyviä marjoja, jotka kiinnitetään sienipohjaan pieninä nippuina.

3. Värit saavat olla selkeät, jotta pinnalle aseteltavat upeat lyhtykoisonversot asettuvat päärooliin. Versoista nypitään pois kuihtuvat lehdet ja varsia taivutellaan kevyesti etukäteen.

4. Lyhtykoisojen kiinnitys sieneen aloitetaan yhdestä pisteestä, josta lonkerot ulottuvat ympäri työtä. Osa ”lyhdyistä” on vielä vihreitä. Joitakin versoja on paikattava ripustamalla niihin lisää lyhtyjä ohuen kuparilangan varaan.

5. Valmis työ kastellaan ja vettä lisätään vielä seuraavana aamunakin. Aluksi kukat imevät runsaasti vettä, mutta myöhemmin kastelua tarvitaan harvemmin.

6. Koristeen ikä riippuu kukkien tuoreudesta, käsittelyn onnistumisesta ja lämpötilasta, jossa koriste pidetään. Kukkia voi halutessaan vaihtaa. Lyhtykoisot sopivat myös kuivattaviksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lyhtykoiso kruunaa pöydän

Sinun täytyy kommentoidaksesi.