Sisustus

15 ihanaa kesäretkikeidasta meillä ja lähialueilla

Suunnitteletko kesämatkaa kotimaassa tai lähinaapurissa? Lue Dekon suositukset kohteista, joissa pääset nauttimaan luonnosta, puutarhoista, arkkitehtuurista ja taiteesta.

1. Suomen ikonisin koti

Alvar Aalto suunnitteli Villa Mairean edustuskodiksi Maire ja Harry Gullichsenille. Vuonna 1939 valmistunut talo sijaitsee Porin Noormarkussa.

Villa Maireaan on mahdollista osallistua tilauksesta järjestettävillä opastetuilla kierroksilla. Kuva: Artek

Mäntypuiden keskellä sijaitseva talo innoittaa yhä edelleen arkkitehtuurista ja sisustuksesta kiinnostuneita. Ikkunoista avautuva suomalainen luonto on ikään kuin osa sisustusta. Sisällä talossa sisustuksen pääosassa ovat konstailettomat materiaalit: puu, rottinki, terrakottalaatat, valkoiset tekstiilit ja viherkasvit. Villa Maireaan on mahdollista tutustua opastetulla kierroksella, joita järjestetään varauksesta.

Varauskäytännöistä lisätietoja Villa Mairean verkkosivulta. Villa Mairea, Pori, villamairea.fi

2. Pääkaupungin hyötypuutarha

Hyötykasviyhdistyksen ylläpitämästä Annalan puutarhasta kotipuutarhuri löytää monia hyviä ideoita. Puutarha on erikoistunut vanhojen lajikkeiden säilyttämiseen.

Jos puutarhat kiinnostavat enemmän, Annalasta matkaa voi jatkaa kilometrin päähän Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan. Kuvat:

Idylliseltä puistoalueelta löytyy erilaisia teemapuutarhoja, joissa esitellään muun muassa keittiö-, yrtti-, värjäys- ja lääkekasveja. Talvikasvihuoneessa kasvaa pelargonioita ja perinnehuonekasveja. Annalassa järjestetään erilaisia tilaisuuksia ja kursseja, muuten alueelle on vapaa pääsy.

Annalan puutarha, Vanhakaupunki, Helsinki

3. Aikamatkalla

Hvitträskin erämaa-ateljee valmistui vuonna 1903 Kirkkonummelle Hvitträsk-järven rannalle arkkitehtikolmikon Gesellius, Lindgren ja Saarinen kodiksi.

Hvitträskin piha muistuttaa englantilaista linnanpihaa. Kuva: Otavamedia

Kansallisromantiikkaa edustavan, museona toimivan rakennuksen piha muistuttaa englantilaista linnanpihaa. Pihapiiristä löytyy myös kahvila-ravintola. Täällä vieraili myös Jean Sibelius. Oikeaan tunnelmaan pääsemiseksi suosittelemme matkamusiikiksi Sibeliusta.

Hvitträsk, Kirkkonummi, kansallismuseo.fi/fi/hvittraesk

4. Japanilainen puutarha

Roihuvuoren vanhaan liuskekivilouhokseen rakennettiin japanilaistyylinen puutarha tasan 20 vuotta sitten. Siitä lähtien kirsikkapuiden, kivien, sammalien ja vesiaiheiden koristama ja ilmansuuntien mukaan jaettu puutarha on ollut kaupunkilaisten suosiossa.

Roihuvuoren vanhassa liuskekivilouhoksessa on ollut japanilaistyylinen puutarha jo 20 vuotta. Kuva: Jorma Marstio/Otavamedia

Erityisesti toukokuussa Hanamin, eli kirsikankukkien kukkimisen, aikaan sinne ja sen vieressä sijaitsevaan Kirsikkapuistoon vaelletaan katsomaan kukkien herkkää loistoa.

Puisto on suunniteltu siten, että se yhdistää japanilaisiset perinteet suomalaiseen luontoon. Viereinen 250 puun Kirsikkapuisto perustettiin japanilaistyylisen puutarhan jälkeen.

Japanilaistyylinen puutarha ja Kirsikkapuisto Roihuvuoressa

5. Pappilan puutarhassa

Aspegrenin puutarha Pietarsaaressa kuuluu 1700-luvulla perustetun Rosen- lundin pappilan tiluksiin.

Juhannussalon pystytys puutarhan kasvien keskelle on Rosenlundin kesän kohokohtia. Alkusyksyllä, yleensä syyskuussa, järjestetään elonkorjuumarkkinat. Kuvat: Pietarsaaren kaupunki

Paikassa voi nauttia muun muassa entisaikojen yrtti- ja hyötykasvimaiden loistosta lääke- ja maustekasveineen. Paikan päältä löytyy myös kahvila ja ravintola. Alueella voi oleskella vapaasti klo 6-22 välisenä aikana.

Rosenlundin pappila ja Aspegrenin puutarha, Pietarsaari, rosenlund.fi

6. Ruusutarha Tampereella

Vuonna 1885 valmistunut Hatanpään kartano on salainen helmi Tampereen kupeessa.

Hatanpään kartano sijaitsee Pyhäjärven rannalla, matkaa Tampereen keskustaan on parisen kilometriä. Kuva: Hatanpään kartano

Stefan Gripenbergin suunnittelemaa päärakennusta ympäröi kaunis englantilaistyylinen puutarha, joka kätkee sisäänsä myös romanttisen Ruusutarhan ja Vapaamuurarin haudan. Niin kuin kaikissa kunnon kartanoissa, myös täällä kummittelee. Kartanoa voi varata yksityistilaisuuksiin ja kokouksiin, mutta puutarhaan voi tutustua vapaasti.

Hatanpään kartano, Tampere, hatanpaankartano.net

7. Trendinenille Tukholmassa

Tukholman Zetas on viehättävä ja inspiroiva puutarhamyymälä, jota emännöi Ruotsin julkkispuutarhuri Victoria Skoglund. Kasvit on porrastettu kauniisti pienelle alueelle ja rinteessä on pikkuruinen kahvila, johon voi pysähtyä lepuuttamaan jalkoja.

Zetas on inspiroiva puutarhamyymälä Tukholmassa. Kuva: Paula Kukkonen/Otavamedia

Puutarhamyymälän esillepanot ovat silmäähivelevän kauniita ja matkaajalle löytyy kaikkea ihanaa kotiinvietävää.

Zetas, Tukholma, zetas.se

8. Historian keidas Uppsalassa

Linnén keidasmainen puutarha Uppsalan keskustassa on Ruotsin vanhin kasvitieteellinen puutarha. Puutarhassa kasvatetaan edelleenkin vain sellaisia kasveja, joita Carl von Linné itsekin viljeli.

Puutarhan pohjapiirustus ei ole muuttunut Carl von Linnén ajoista. Kuva: iStock

Puutarhan pohjapiirustus on täysin sama kuin hänen aikanaan. Puutarha on täydellinen paikka rauhoittumiseen ja vaelteluun Uppsalan hälinän keskellä. Linnén kotitalo, nykyinen Linné-museo, on avoinna toukokuusta syyskuuhun.

Linnéträdgård, Uppsala, linnaeus.uu.se

9. Luontoa ja taidetta

Lastentavaramerkki BabyBjörnin omistajan Björn Jacobsonin perustama Artipelag yhdistää taiteen, tapahtumat ja saariston. Artipelagissa on taidegalleria, konserttihalli, työ- ja kokoustiloja sekä kaksi ravintolaa upeine merinäkymineen.

Arkkitehti Johan Nyrénin suunnittelema rakennus sulautuu maisemaan. Kuvat: Charlie Bennett

Arkkitehti Johan Nyrénin suunnittelema huikea rakennus sulautuu mäntyjen ja kallioiden keskelle. Itse metsää ja merta voi ihailla kävelemällä satamasta lankkupolkua pitkin päärakennukselle. Artipelagiin pääsee laivalla, bussilla tai omalla autolla.

Artipelag, Tukholma, artipelag.se

10. Göteborgin helmi

Aivan Göteborgin päärautatieaseman vieressä sijaitseva Trädgårdsföreningen on pieni viherkeidas, joka on perustettu jo vuonna 1842.

Göteborgin ihana viherkeidas sijaitsee aivan päärautatieaseman vieressä. Kuva: iStock

Puutarha on kuuluisa ruusutarhastaan ja sen kahvilassa voi rentoutua ruusuja ihaillen. Oiva levähdyspaikka shoppailun lomassa, puutarhaan on vapaa pääsy.

Trädgårdsföreningen, Göteborg, tradgardsforeningen.se

11. Paratiisi Tukholman keskustassa

Rosendalin puutarha on paratiisi lyhyen matkan päässä Tukholman keskustasta. Parhaiten puutarhaan pääsee ratikalla, jonka pysäkiltä on viiden minuutin kävelymatka.

Rosendahlin puutarha sijaitsee vain kivenheiton päässä Tukholman keskustasta. Perille pääsee ratikalla. Kuva: Paula Kukkonen/Otavamedia

Kasvihuoneista löytyy kahvila sekä kasvi- ja puutarhatuotteiden myymälät. Puutarhan oman leipomon puu-uunissa leivotaan kahvilan leivät ja pullat, tietenkin juureen ja luomujauhoista. Jos sää sallii, Rosendalin puistoon voi siirtyä piknikille.

Rosendals Träsgård, Djurgården, Tukholma, rosendalstradgard.se

12. Kasvien keskellä

Kööpenhaminan Botanisk Havessa on sekä kasvitieteellinen puutarha että geologinen museo.

Botanisk Havessa on kasvitieteellinen puutarha ja geologinen museo. Kuva: iStock

Yli sata vuotta vanha puutarha sijatsee aivan Kööpenhaminan ydinkeskustassa ja sen helmenä ovat 1800-luvulta peräisin olevat koristeelliset kasvihuoneet. Puutarhassa on yli 900 elävää kasvia ja villien kasvien geenipankki. Täydellinen paikka helteisen päivän varjoisalle piknikille!

Kasvitieteellinen puutarha, Kööpenhamina, botanik.snm.ku.dk

13. Luonto ja taide

Modernin taiteen museo Louisiana sijaitsee rannikolla Humlebaekissa, 40 kilometrin päässä Kööpenhaminasta. Jorgen Bon ja Wilhem Wohlertin 1950-luvun lopulla suunnittelemaa Louisianaa pidetään yhtenä hienoimpana esimerkkinä tanskalaisesta modernista arkkitehtuurista.

Modernin taiteen museo Louisiana on suunniteltu 1950-luvun lopussa ja sitä pidetään yhtenä hienoimpana esimerkkinä tanskalaisesta modernista arkkitehtuurista. Kuvat: Visit Denmark

Sen horisontaalinen muotokieli suurine ikkunoineen sulautuu ympäröivään luontoon ja upeaan pihaan, jolta avautuu näköala merelle ja aina Ruotsiin asti. Museo on kuuluisa laadukkaista näyttelyistään, tapahtumistaan ja workshopeistaan. Tämä on jokaisen Köpiksen kävijän must-kohde, paikalle pääsee kätevästi lähijunalla.

Louisiana, Humlebaek, louisiana.dk

14. Upea kulttuurikoti

Suloinen Bakkehuset esittelee Tanskan kirjallisuuden, kulttuurin ja taiteiden kultakautta vuosilta 1800–1850. Intiimi kivitalo oli kirjallisuuden seurapiirihenkilöiden Kamma ja Knud Lyne Rahbekin koti, josta tuli oman aikansa kulttuurinen keskipiste.

Bakkehusetia ympäröivä puutarha mukailee englantilaisen maisemapuutarhan periaatteita. Kuva: Stuart McIntyre/Bakkehuset

Taloa ympäröivä romanttinen puutarha mukailee englantilaisen maisemapuutarhan periaatteita pikku polkuineen ja nurmikoineen. Puutarha rakennettiin uudelleen Kamman suunnitelmien mukaan viime vuonna, vain pienemmässä koossa. Puutarhassa järjestetään konsertteja ja tapahtumia ympäri vuoden, ja kesäisin vanha kasvihuone muuntuu tunnelmalliseksi ravintolaksi.

Bakkehuset, Kööpenhamina, bakkehusmuseet.dk

15. Tallinnan Versailles

Tänne löytää helposti perille. Ota Viru-hotellin pysäkiltä raitiovaunu ja aja muutama pysäkinväli päättärille ja olet muutaman askeleen päässä puistosta ja sen vieressä sijaitsevasta taidemuseo Kumusta.

Kadriogin puistoa alettiin rakentaa 200 vuotta sitten Pietari Suuren määräyksestä. Kuva: iStock

Noin 70 hehtaarin alueelle levittäytyvää puistoa alettiin rakentaa Pietari Suuren määräyksestä vuonna 1718. Kesäkävijä pääsee näkemään kauniit, trimmatut puutarhat ja istutukset täydessä kukassa, suurin osa puistoa on kuitenkin metsää ja niittyjä. Symmetrinen Joutsenlampi on suosittu vierailukohde, samoin kuin aito japanilainen puutarha. Myös viehättävä Kadriorgin palatsi on tutustumisen arvoinen.

Kadriorgin puisto, Tallinna

Juttu on ilmestynyt Dekossa 5/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 15 ihanaa kesäretkikeidasta meillä ja lähialueilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.