Sisustus

Kilta-tuoli oli hitti heti syntyessään – 50-luvun ihmeaine antoi uudet mahdollisuudet suunnittelulle

Vanerirunkoinen Kilta-tuoli syntyi vuonna 1955. Heti samana vuonna se sai muotoilustaan kultamitalin Suomen suurmessuilla.

Kilta-tuolin suunnittelija Olli Mannermaa työskenteli Martelan sisustusarkkitehtina viisi vuosikymmentä. Kilta syntyi toimiston perustuoliksi vuonna 1955. Vanerirunkoinen tuoli sai samana vuonna muotoilustaan kultamitalin Suomen suurmessuilla.

Varsinainen vallankumous tapahtui, kun entinen Tehokaluste, nykyinen Martela, osti polystyreenin lisenssin norjalaiselta Rudolf Torjusenilta vuonna 1958.

Kilta-tuoleja
Kuva: Paula Kukkonen/Otavamedia

Polystyreeni, jota nimitettiin myös panssarivaahdoksi tai kevytmuoviksi, oli aikansa ihmeaine. Materiaali antoi uudet mahdollisuudet luonnostella Kilta-tuolin istuimen ergonomiaa ja muotokieltä.

Muotissa paisuva muovi pullisti istuimelle kantavan rungon, joka verhoiltiin. Istuinrungot valmistuivat ilman vaikeita puuliitoksia, liimasaumoja, ruuveja tai metallisia tukirakenteita. Rungon sisälle jäänyt vanerilevy toimi kiinnitysalustana jaloille ja jalustoille. Ne kiinnitettiin ruuveille suoraan verhoilun läpi.

Tuolin kätevä kokoaminen helpotti sen varastointia ja kuljetusta. Kilta-tuolissa oli myös muista työtuoleista poikkeava kauniisti kaareutuva muoto.

Räjähdysmäisesti maailman aikoinaan valloittanut Kilta nauttii yhä suurta suosiota. Tuoli on saatavana sekä 60-
luvun vintagetuotteena että Martelan tuottamana second edition -tuolina. Kiltaa ja käsinojattomia Mini Kilta -tuoleja saa useilla eri verhoiluvaihtoehdoilla sekä laippa- tai nelipistejalkaisina.

Juttu julkaistu Dekossa 4/14.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kilta-tuoli oli hitti heti syntyessään – 50-luvun ihmeaine antoi uudet mahdollisuudet suunnittelulle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.