Ihmiset

Minitalon rakentanut Olli Enne: "Pienessä asunnossa säilytyskalusteiden merkitys korostuu"

Arkkitehti Olli Enteen 40 neliön minitalossa on tilava keittiö, ruokailutila, olo- ja makuuhuone sekä reilusti säilytystilaa.

Minitaloprojekti käynnistyi, kun Olli Enteen piti arkkitehtiopintojen päätteeksi valita aihe diplomityölleen. Kolmekymppinen Olli halusi keskittyä aiheeseen, josta olisi hyötyä.

Hän oli jo aiemmin haaveillut omasta talosta, mutta niiden hinnat tuntuivat olevan pääkaupunkiseudulla tavoittamattomissa. Aikansa mietittyään ja laskettuaan hänestä alkoi näyttää siltä, että pienen talon pystyisi rakentamaan helsinkiläisyksiön hinnalla.

Valmis talo on odotusten mukaisesti mini. Ulkoapäin se muistuttaa lähinnä kookasta siirtolapuutarhamökkiä. Neliöitä kaksikerroksisessa puutalossa on noin neljäkymmentä – tilavan kaksion verran. Mitä sinne mahtuu?

olli enne, yksiö puutarhassa, minitalo

1 Kaksi kerrosta

Asuintilat on jaettu kahteen kerrokseen. Alakerrassa on keittiö ja ruokailutila sekä pieni kylppäri. Tilava ruokailuryhmä on talon monitoimikeskus, jossa ruokaillaan, mutta myös tehdään töitä ja seurustellaan vieraiden kanssa.

Talon yläkerta on yhtä, avointa tilaa, jossa sijaitsevat makuu- ja oleskelutilat. Huoneeseen mahtuu hyvin reilun kokoinen parisänky, sohva ja säilytyskalusteita.

olli enne, yksiö puutarhassa, minitalo

2 Korkeaa tilaa

Vaikka tilat eivät ole suuria, talo tuntuu väljältä. Ehkä syynä on se, että yläkerrassa katto nousee korkealle, vähän kuin kappelissa, ja talon päädystä avautuu iso ikkuna. Siitä näkee mukavasti puiden latvojen yli kaukaisuuteen. Alakerran isoista lasiovistakin näkyy pala vehreää pihaa.

olli enne, yksiö puutarhassa, minitalo

3 Paljon puupintoja

Olli on hankkinut kalusteita niukasti ja pikkutavaroita on vähän, joten ”tila pääsee hengittämään”. Siitä huolimatta talo ei tunnu kliiniseltä, sillä sisutukseen on käytetty paljon lämpimiä puupintoja. Myös runsaat viherkasvit pehmentävät tiloja. Ehkä paikan luonnonläheisyys, rakennuksen mittasuhteet ja puupinnat luovat taloon kotoisan, melkein mökkimäisen fiiliksen.

olli enne, yksiö puutarhassa, minitalo

4 Reilusti säilytystilaa

Koska pienessä talossa koko elämä pitää järjestää pariin asuinhuoneeseen, tavaroiden säilyttäminen pitää miettiä huolella. Tilaa ei ole hukattavaksi pitkiin kaappirivistöihin. Olli Enne onkin suunnitellut tarkkaan talonsa kiinteät säilytysratkaisut.

”Pienessä asunnossa säilytyskalusteiden merkitys korostuu. Pienen tilan voi suunnitella toimivaksi, mutta standardiratkaisut eivät niissä toimi”, Olli sanoo.

Mielenkiintoinen ratkaisu Enteen talossa on esimerkiksi portaikon alle rullattava, apteekkarinkaapin tapaan toimiva eteisnaulakko. Koko naulakkoelementti on nostettu pyörien päälle ja se sujahtaa näkymättömiin portaiden alle. Myös sängyn ja portaiden alla oleva tila on otettu hyötykäyttöön. Irtokaapistoja ei talossa ole lainkaan.

Myös muissa talon kiinteissä ratkaisuissa näkyy suunnittelijan oma kädenjälki. Mielenkiintoinen yksityiskohta on kerrosten välinen lattia. Sen Enne on tehnyt puurimoista, joiden väliin jää reilu rako. Niiden välistä näkee kerroksesta toiseen. Tunnelma on mielenkiintoinen erityisesti illalla, kun valo siivilöityy rimojen välistä.

”Ajatuksena oli, että viherkasvit kasvavat vähitellen rimoituksen läpi. Nyt niin ei ole käynyt, sillä tyttöystävän lemmikkipuput ovat käyneet parturoimassa kasvejani”, Enne nauraa.

olli enne, yksiö puutarhassa, minitalo

5 Keveät portaat

Kerrosten väliset portaat ovat Enteen omaa tuotekehitystä.

”Suunnittelin vaneriset portaat, jotka yksi ihminen pystyy kokoamaan ilman suurempia työkaluja. Portaat ovat talossa usein kallis kuluerä, mutta koottava ratkaisu on helppo ja kohtuuhintainen”, Olli kertoo.

olli enne, yksiö puutarhassa, minitalo

Alkuperäinen juttu on julkaistu Dekossa 7/16.

Lue lisää:

Saimi Hoyer: Vetäydyn tummaan saunatupaan, kun tarvitsen omaa rauhaa

Muotisuunnittelija: Vaatekaappi kertoo sisustustyylisi

Eteinen ilman vaatekaappia – kuusi toimivaa ideaa

Säilytä fiksusti – 5 ideaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Minitalon rakentanut Olli Enne: "Pienessä asunnossa säilytyskalusteiden merkitys korostuu"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.