Sisustus

Suunnittelija Anna Pirkola: ”Kotimme on sisustettu fiilispohjalta”

Suunnittelija ja stailisti Anna Pirkolan koti on sisustettu fiilispohjalta, ilman tarkkaa suunnitelmaa. ”Se on myös vapauttavaa, sillä se eroaa työnkuvastani todella paljon”, Anna sanoo.

Kuka: Anna Pirkola on suunnittelija ja stylisti. Perheeseen kuuluu puoliso Joel sekä 5- ja 8-vuotiaat tyttäret. Alun perin Anna on valmistunut tekstiilisuunnittelijaksi. Annan yrityksen sivut: plenty.fi

Koti: 73 neliön kolmio vuonna 1939 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Kalliossa.

Millainen kotisi on?

Tämä on ennen kaikkea koti perheelle, paikka, missä meidän on hyvä olla. Ihmiset tekevät kodin, ei tavara. Koti on rauhoittumispaikka ja turvasatama.

Olohuoneen nojatuoli on Yrjö Kukkapuron prototyyppi. Se on saatu anopilta.
Anna selvitti pitkään nojatuolin taustaa. Se on luultavasti Yrjö Kukkapuron prototyyppi. Tuoli on myös tyttärien suosikki: se toimii leikeissä autona ja bussina.
Bounce-ryijy on Annan suunnittelema.
Annan suunnittelema Bounce-ryijy on löytänyt tiensä lastenhuoneen seinälle.
Kodin ikkunalaudat ovat täynnä kauniita asetelmia.
Annan työhuone sijaitsee Punavuoressa. Kalustukseen kuuluu Annan yhdessä puolisonsa ja Field Dayn kanssa suunnittelema tuoli.
Anna on vastikään perustanut yhteisen yrityksen Kirsikka Simbergin kanssa. Työhuoneen kalustukseen kuuluu Annan yhdessä puolisonsa ja Field Dayn kanssa suunnittelema tuoli.

Lue myös: Tekstiilisuunnittelija Reeta Ek kauniista kodistaan: ”Olen saanut verenperintönä viehtymystä järjestelyyn

Millainen asunto oli, kun ostitte sen?

Kun astuimme sisään ensimmäistä kertaa, aurinko paistoi kahdesta suunnasta olohuoneeseen. Aloimme miettiä samantien, minkälaisen kodin tästä saisi ja mihin tavaramme sopisivat.

Tyttöjen mielestä lastenhuone oli tosi ihana, ja he suunnittelivat heti sängyn paikkaa. Itse panin merkille, että pianon saisi eteiseen. Kaikki pinnat oli uusittava ja harmiksemme emme löytäneetkään muovimaton alta lautalattiaa.

Keittiö oli varsinainen pommi. Myyjä totesikin, että ei vastaa seurauksista, jos laitamme hellan päälle. Meitä kuitenkin viehätti asunnon pohja, sijainti ja valoisuus. Kalliossa asuu myös paljon kavereita ja kahvilat ja ravintolat ovat lähellä.

Millainen on sisustustyylisi?

Pidän kerroksellisuudesta. Kotia ei voi sisustaa kerralla, eikä kaikki voi olla samasta paikasta ostettua. Kiireessä tekee helposti virhehankintoja.

Meillä on vanhaa ja uutta, ja monella esineellä on tarina. Minulle on tärkeää, että kotona on hyvä olla ja tunnelma on rauhallinen.

Vihreä sohva on Annan ja hänen puolisonsa ensimmäinen yhteinen huonekaluhankinta.
Olohuoneen vihreä vintagesohva on Annan ja Joelin ensimmäinen yhteinen huonekaluostos. Matto on yksi Annan suunnitteleman Saaristo-malliston prototyyppi.
Asunnon keittiö remontoitiin perusteellisesti.
Keittiö vaati perusteellisen remontin. Myyjä totesi, että ei ota vastuuta keittiön sähkölaitteiden toiminnasta.
Olohuoneessa on vaikuttava vinyylilevyjen kokoelma.
Musiikkiharrastus näkyy kaikkialla kodissa: piano on löytänyt paikan eteisestä kontrabasson vierestä ja olohuoneessa on vaikuttava määrä vinyylilevyjä.

Mikä on kotisi rakkain esine?

Vihreä sohva, joka jakaa usein mielipiteitä. Ei, mutta rakkain on sittenkin nojatuoli, jolla on kaiken lisäksi hauska tarina.

Se on ilmeisesti Yrjö Kukkapuron prototyyppi, joka tuli meille vuosia sitten mieheni äidiltä. Hänelle se oli kotiutunut luultavasti Skannosta.

Olin pitkään yrittänyt selvittää tuolin alkuperää, mutta mitään ei oikein selvinnyt. Eräänä päivänä tuttu verhoilija julkaisi kuvan samanlaisesta tuolista, jonka oli juuri saanut verhoiltavaksi. Samaan aikaan hänen työhuoneellaan pistäytyi Kukkapuron entinen assistentti, joka tunnisti tuolin ja totesi, että se on todella harvinainen.

Olen juuri verhoiluttanut tuolin jo toisen kerran. Alun perin se kuulemma oli kutakuinkin tuon näköinen. Aikanaan anoppini oli verhoiluttanut tuolin kukkakankaalla.

Mistä saat inspiraatiota?

Koko maailma tulvii inspiraatiota, sen löytäminen ei ole vaikeaa. Sen sijaan inspiraation prosessoiminen vaatii aikaa.

Suihku on tästä hyvä esimerkki. Aivot saavat hetken omaa aikaa, kun ympäriltä kuuluu vain veden solina. Joskus huudan innoissani mieheni paikalle ja alan selittää hänelle ideaani. Myös merelle tuijottaminen toimii.

Työhuoneen naapurissa on useampiakin kivoja kahvi- ja lounaspaikkoja.
Anna käy usein lounaalla tai kahvilla työhuoneen naapurissa sijaitsevassa Levain Punavuoressa.
Annankadulla Helsingissä sijaitseva galleria ja konseptimyymälä on annalle tärkeä. Hän lainaa sieltä tuotteita kuvauksiin ja Lokalissa on ollut esillä myös Annan suunnittelemia töitä.
Annankadulla Helsingissä sijaitseva galleria ja konseptimyymälä on Annalle tärkeä. Lokalissa on ollut esillä Annan suunnittelemia tuotteita, ja hän on tehnyt Lokalille kuvia. Anna myös pistäytyy siellä usein lainaamassa tuotteita kuvauksiin.

Mitä teet vapaapäivinä?

Vietämme paljon aikaa perheen kanssa. Jos olemme kotona, kaikki tykkäävät tehdä palapelejä.

Käymme usein metsässä tai ainakin lähiympäristössä ja kaupungillä kävelemässä sekä istumassa kahviloissa. Lapset pitävät myös museoista, mikä sopii meille hyvin.

Jos vanhempieni kesämökki olisi yhtään lähempänä, menisimme sinne.

Minkälaista sisustusratkaisua kartat?

Kaikkea ei ainakaan laiteta uusiksi kerralla. Ruokapöydän tuolit ovat vanhempieni vanhat. Teininä Artek tuntui tylsältä, mutta nyt tietenkin rakastan tuoleja.

Valaistus on tärkeä osa sisustusta, ja esimerkiksi loisteputkia en kotiini haluaisi, en myöskään mitään epäeettisesti tuotettua.

Työhuoneen ilme on kotoisa.
Työhuoneella Anna säilyttää kuvauksissa käytettävää rekvisiittaa.

Mitä sisustushankintoja suunnittelet?

Kotimme kaipaisi muutamaa lisävalaisinta ja mielessä on ollut Gubin uustuotantoon ottamat Tynellin valaisimet. Hankinnoissa tosin käännyn usein ensin vintagen suuntaan ja toivon, että löydän tarvitsemamme sieltä. Katson etenkin Bukowskia ja Artek Second Cyclea.

Olohuoneen lukuvalon ja pianon päälle tulevan valaisimen lisäksi tarvitsisimme kaapin makkariin. Mutta, jos jotakin hankimme, jotakin pitää lähteä pois, sillä tänne ei mahdu enempää tavaraa.

Ei mutta, Aalto-vaasi taitaakin olla seuraavana hankintalistalla. Rakastan kukkia, mutta huomaan lähes aina meiltä puuttuvan juuri sen oikean kokoisen vaasin, johon mahtuisi sopiva viikonloppukimppu.

Mikä sinua inspiroi tällä hetkellä?

  1. Ympäröivä maailma: Inspiraatio voi syntyä mistä vaan. Joko jostain konkreettisesta, mikä löytyy lähiympäristöstä, somesta, lähes mistä tahansa. Inspiraatio voi tulla myös jostain abstraktimmasta asiasta.
  2. Meri: Aaltoja voisi tuijottaa vaikka kuinka kauan kyllästymättä. Jokainen on erilainen, mutta silti osaa suurempaa kokonaisuutta. Meri auttaa keskittymään ja prosessoimaan inspiraatiotulvaa.
  3. Keskustelu: Keskustelut ystävien ja kollegojen kesken, myös lasten kanssa. Omat ajatukset ja mielipiteet saavat uusia suuntia.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 11/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suunnittelija Anna Pirkola: ”Kotimme on sisustettu fiilispohjalta”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.