Teitko ihanan löydön ulkomailta tai verkkokaupasta? Näillä neuvoilla saat kalusteet sujuvasti Suomeen

Tätä juttua ei matkailijoiden ja verkkokauppaostoksia tekevien kannata ohittaa!

Joskus on mentävä merta edemmäs mahtavien huonekalujen ja sisustusesineiden perässä. Saat ulkomailta ja verkkokaupoista tehdyt kalustelöydöt helposti osaksi kotisi sisustusta näiden neuvojen avulla. Varmista sujuva paluu Suomeen itsellesi ja huonekaluillesi!

Huomio nämä, kun tuot tuliaisen ulkomaanmatkalta mukanasi:

EU:n tullialueelta voit tuoda sisustustuliaisia yleensä vapaasti. Poikkeuksena esimerkiksi Ahvenanmaa, Kanariansaaret ja Iso-Britannian Jerseyn saari, jotka eivät kuulu EU:n veroalueeseen. Alueilta tuotavista tavaroista ei makseta tullia, mutta arvolisäveron saattaa joutua maksamaan.

EU:n ja EU:n tulli ja veroalueen ulkopuolelta saapuessasi menopelillä on merkitystä. Jos saavut lentämällä tai meriteitse, verotta ja tullitta tuomisia voi tuoda enintään 430 eurolla. Jos taas saavut autolla, junalla tai bussilla, raja menee 300 eurossa.

Muista säilyttää kuitti ostoksistasi. Kurvaa tullattavaa-kaistalle, kun saavut Suomeen, mikäli arvorajat ylittyvät tai tavaroiden tuontiin liittyy rajoituksia.

Teitko ihanan löydön ulkomailta tai verkkokaupasta? Näillä neuvoilla saat kalusteet sujuvasti Suomeen

Kuva: Ikea

Tiettyjen maiden alkuperätuotteissa tulli voi olla alhaisempi tai sitä ei ole lainkaan, jos tuotteella on alkuperätodistus. Tullietuus koskee muun muassa joitain kehitysmaita. Katso lista Tullin sivuilta. Arvolisävero maksetaan kuitenkin aina.

Kalusteen materiaaleilla on merkitystä

Eksoottisempia huonekaluja hankkivan kannattaa olla tarkkana. Uhanalaisia materiaaleja koskee kansainvälinen ympäristönsuojelusopimus (CITES). Esimerkiksi harvinaisesta puusta, koralleista, matelijoiden tai uhanalaisten eläinten nahasta tai turkiksista valmistetut tuotteet voivat olla luvanvaraisia.

Jos olet epävarma, jätä tuote ostamatta tai ota yhteyttä Suomen ympäristökeskukseen, joka myöntää tuontiluvat tuotteille. Hanki lupa hyvissä ajoin ennen kuin tuot tavaran Suomeen. Selvitä myös matkustusmaan säännöt, sillä joillain tuotteilla voi olla maastavientikielto.

Jos ostos on liian iso matkatavaroihin mahdutettavaksi ja päätät lähettää sen itsellesi Suomeen, siirry seuraavaan kohtaan.

Verkkokaupasta tilaavaan ja itselleen tavaran lähettävään pätevät samat säännöt

Aivan ihana matto, muttei mitään mahdollisuutta sen mahtumisesta matkatavaroihin? Ulkomailla shoppailevalla on useita mahdollisuuksia lähettää ostos kotimaahan esimerkiksi postilla, rahdilla tai erilaisten kuriiripalveluyhtiöiden kautta.

Muista kuitenkin, että ulkomailla tehty ostos, joka toimitetaan sinulle myöhemmin, käsitellään samalla tavalla kuin mikä tahansa verkkokauppaostos, vaikka olisit sen itse alun perin lähettänyt. Tavarasta maksetaan yleensä siis sekä tulli että arvolisävero.

Tullilaskuri antaa arvion tilauksesi arvonlisäveron ja tullimaksun suuruudesta. Tilaus on veroton 22 euroon asti.

Ulkosuihku

Kuva: H&M

Tullin ja verotuksen kannalta on tärkeä tietää, mistä maasta tilaus toimitetaan. Tulliselvitys pitää tehdä EU:n ulkopuolelta tulevista ja EU:n veroalueeseen kuulumattomista alueista. Selvitä siis mistä maasta tavara toimitetaan, kun ostat verkkokaupasta.

Juttua varten haastateltu Nadja Painokalliota Tullista.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Teitko ihanan löydön ulkomailta tai verkkokaupasta? Näillä neuvoilla saat kalusteet sujuvasti Suomeen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X