Puutarha

Uuden talon rakentaja, näin säästät pihan rakentamiskuluissa! 3 tärkeintä vinkkiä

Näiden kolmen vinkin avulla rakennat upean pihan uuden kotisi ympärille ja teet sen suurimmat taloudelliset kompastuskivet välttäen. Ota talteen maisemasuunnitteluhortonomin vinkit!

Uuden talon pihasuunnittelu ja -rakentaminen voi mennä metsään monessa kohdassa. Mitä pitää ottaa huomioon uuden talon pihaa suunnitellessa ja rakentaessa? Entä miten projektissa pystyisi vältämään suurimmat taloudelliset sudenkuopat?

Lue myös: Haluatko helppohoitoisen puutarhan? Nämä 7 vinkkiä auttavat suunnittelussa

Kysyimme asiaa maisemasuunnitteluhortonomi Minna Harjulta, joka on suunnitellut Dekon asuntomessukohteen Dekolakun puutarhan Viherkuutio-yrityksensä kautta. Kokosimme yhteen kolme parasta vinkkiä.

Pihasuunnittelu kannattaa tehdä samalla, kun suunnittelet rakennusten paikat

Moni alkaa rakentaa uuden talon pihaa vasta sitten, kun talo on jo kohonnut tontille. Minna Harju kuitenkin kehottaa suunnittelemaan pihan jo silloin, kun pohditaan, mihin rakennukset sijoitetaan tontilla.

”Tällöin pysytään säästämään konekustannuksissa, materiaalikustannuksissa ja maanrakennuskustannuksissa todella paljon. Esimerkiksi kun kaivinkoneen kuljettaja tekee talolle pohjia, pihan pohjat kannattaisi tehdä samalla. Näin ei tarvitsisi käyttää kaivinkonetta tontilla montaa kertaa.”

Rakennusten sijoittelu vaikuttaa myös paljon siihen, mitä pihalla on ylipäänsä mahdollista tehdä ja kuinka paljon eri materiaaleja tarvitaan pihalle.

Lue myös: Villiyrttejä istutetaan nyt kotipihoille, kukkaloisto ei ole enää trendikäs – Listasimme 4 kiinnostavaa puutarhatrendiä

uuden talon pihan rakentaminen, pihasuunnittelu

Teetä pihasuunnitelma tai maksa konsultaatiosta

Viheralan ammattilainen ei ole ammattilainen turhan takia. Harju suositteleekin maksamaan konsultaatiosta tai teettämään pihasuunnitelman, ellei budjetti mahdollista viheralan yrityksen palkkaamista pihan rakentajaksi.

”Mitä aikaisemmin suunnittelija on mukana taloprojektissa, sitä parempi. Kaikista ihanteellisin tilanne olisi se, että maisemasuunnittelija ja esimerkiksi talotehtaan edustaja tai arkkitehtisuunnittelija ja asiakas olisivat kaikki tontilla, kun siellä ei vielä ole mitään tehty.”

Maisema- tai pihasuunnittelija pystyy kertomaan muun muassa mitä pihalla valmiina olevista materiaaleista pystytään käyttämään pihan rakentamisessa ja mitkä materiaaleista voi viedä surutta pois. Näin pystyy säästämään materiaalikustannuksissa.

Suunnittelija pystyy myös auttamaan rakennusten ja materiaalien sijoittamisen suunnittelemisessa sekä ilmansuuntien huomioimisessa. Pihasuunnittelu säästää aikaa ja vaivaa, ehkä lopulta rahaakin.

”Monta kertaa menen asiakaskohteeseen ja näen, että asiakas on tehnyt pihaa kottikärryjen ja lapion kanssa monta kesälomaa, eikä homma vain etene. Olisi hyvä, että ihmiset malttaisivat ottaa pihamaalle ammattitaitoisen viherrakentajan heti alkuvaihessa edes konsultoimaan. Sen jälkeen viherrakentaja voisi tehdä kaivinkonekuskin kanssa ison fyysisen työn, mistä asukas pääsisi jatkamaan tekemistä.”

Lue myös: Kukkien kastelu kesällä: näin kastelet kesäkukkia oikein

Älä tee hätiköityjä ratkaisuja

Moni saattaa tehdä hätiköityjä päätöksiä uuden talon pihamaalla, kun haluaa edetä nopeasti ja päästä eroon pihan vallanneista hiekka- ja savikasoista.

”Missään nimessä ei kannata ajatella, että levitetään tähän nyt tämä savi ja katsotaan sitten syksyllä, mitä tehdään. Siinä voi käydä siten, että pihalla korot ovat väärin, kun suunnitelma täsmentyy ja pihalle halutaan rakentaa esimerkiksi terassi. Silloin pihalla joudutaan purkamaan jo tehtyjä ratkaisuja ja purkaminen maksaa aina. Varsinkin, jos on tiukka budjetti, voi käydä siten, että iso osa budjetista lohkeaa purkamiseen”, Minna Harju toteaa.

Lisää ideoita uuden talon puutarhaan löydät Dekon suuresta asuntomessuluettelosta, joka on myynnissä 13.8.2019 asti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uuden talon rakentaja, näin säästät pihan rakentamiskuluissa! 3 tärkeintä vinkkiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.