Silakka saapui markkinoille
Stadin Silakkamarkkinat avautuivat jokavuotiseen tapaan Helsingin Kauppatorille lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina . Helsingin vanhinta perinnetapahtumaa on järjestetty tiettävästi jo vuodesta 1743. Niinpä pistäydyin heti avauspäivänä Silakkamarkkinoilla hakemassa syksyisen sunnuntailounaan ainekset. Pöydästäni löytyi torivisiitin jälkeen silakoita neljällä eri tavalla, jotka nautittiin keitettyjen siiklien sekä tietty saaristolaisleivän kanssa. Helppo ja herkullinen sesonkilounas syntyi vain keittämällä perunat!
Tänä syksynä Kauppatorilla 32 kalastajaa myy tuotteitaan suoraan kalastajaveneistä ja myyntimökeistä. Tarjolla on niin perinteisiä suolasilakoita kuin mitä moninaisemmin tavoin marinoituja silakoita aina pihlajanmarjasilakoista chilisilakoihin.
Jos oma aikataulu ei salli Stadin Silakkamarkkinoilla piipahtamista, mikään ei estä silakkaherkkujen valmistamista omassa kotikeittiössä! Kaivoin Blondikeittiön ohjepankista pari toimivaa silakkaohjetta syksyiseen sesonkiherkutteluun!
Stadin Silakkamarkkinat, Kauppatori 3.-9.10. su-pe klo 9-19, la klo 7-15
Koska vietin viime viikon lomaillen Palma de Mallorcalla, tämän sesongin silakkaohjeissani on nyt selkeää välimerellistä twistiä!
Sitruunainen suutarinlohi
Kuva aloituksessa
6-8 annosta
500 g silakkafileitä
3/4 dl karkeaa suolaa
1 luomusitruuna
1 punasipuli
10 maustepippuria
1-2 laakerinlehteä
Etikkaliemi
1 dl väkiviinaetikkaa
3 dl vettä
1- 1 1/2 dl sokeria
- Lado silakkafileet avonaisina kulhoon ja ripottele väliin sekä pinnalle karkeaa suolaa. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.
- Kiehauta etikkaliemen ainekset ja anna liemen jäähtyä.
- Irrota silakkafileistä nahka ja jaa fileet puoliksi pitkittäin.
- Raasta hyvin pestystä sitruunasta kuori. Leikkaa puolet sitruunasta viipaleiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli.
- Kääri nahattomat silakkafileet rullalle ja lado lasitölkkiin kerroksittain viipaloidun punasipulin, sitruunaraasteen ja -viipaleiden, pippureiden ja laakerinlehden kanssa.
- Kaada liemi päälle. Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.
Boquerones
eli silakoita espanjalaiseen tapaan
4-6 annosta
500 g silakkafileitä
Kypsytysliemi
4 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl suolaa
1rkl sokeria
Maustekastike
1 dl oliiviöljyä
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl sitruunamehua
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 tuore punainen chili
1 ruukku persiljaa
2 valkosipulinkynttä
1,5 rkl kaprismarjoja
1. Nylje silakkafileet.Tämä ei välttämätöntä, mutta lopputulos on enemmän espanjalaisen oloinen, jos poistat kaloista nahat.
2. Sekoita kypsytysliemen ainekset keskenään ja lado fileet liemeen. Anna kalojen kypsyä liemessä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.
3. Kaada fileet lävikköön ja valuta kalat hyvin.
4. Sekoita maustekastikkeen ainekset ja lado kalat puhtaaseen lasipurkkiin. Kaada maustekastike päälle ja sulje. Anna maustua vähintään pari tuntia. Nauti kalat sellaisinaan, keitettyjen perunoiden tai hyvän leivän kera.
Juomavinkki
Silakkaherkkujen paras kyytipoika on olut! Sunnuntailounaalla joimme silakkaherkkujen seurana alkoholitonta Patronus -vehnäolutta.
Lue myös:
Todella helppo lakristsainen saaristolaisleipä
Klassikkoruoka: Kermainen lohikeitto
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Silakka saapui markkinoille