Himahella

Todella helppo lakritsainen saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä sopii kalojen kaveriksi niin joulu- kuin juhannuspöytään.

Saaristolaisleipä eli tumma mallaslimppu on tuttu pitopöytien leipä, joka saa ainutlaatuisen makunsa ruismaltaista. Mallas on idätettyä viljaa, josta idut on poistettu ja sen jälkeen jyvät on kuivattu.

Lakritsinen saaristolaisleipä
© Tiina Rantanen

Saaristolaisleipä kuuluu monien perheiden joulu- ja juhannuspöytään, siis suomalaiseen juhlahetkeen. Riittoisan ja kuiturikkaan leivän maku vain paranee säilytettäessä, joten sen voi leipoa jo hyvissä ajoin. Ja antaa vaikka lahjaksi.

Sain sisäpiirin vihjeen, että saaristolaisleivästä syntyy mitä mainioin voileipäkakku, jos vaikka vuodenvaihteen juhlia ajattelee. Mutta helpon tarjoilun saa kun latoo saarvistolaisleivän päälle erilaisia  kalaherkkuja. Ja yks kaks pöydässä on mitä mainiointa suomalaista sapasta! Kokeile leivän kaveriksi vaikka mustikkagraavattua siikaa!

laku_palat
© Tiina Rantanen

Mallasmestarin saaristolaisleipä sai uuden makuvivahteen

Blogiani seuraavat ovat varmasti huomanneet, että rakastan oikaista keittiössä silloin kun se on mahdollista. Enkä edes häpeä sitä. Niin tein nytkin, kun testailin miten lakritsi sopii saaristolaisleivän mausteeksi. Sopihan se.

Aromaattinen saaristolaisleipä maistuu monelle, mutta usein sen leivonta koetaan jotenkin hankalaksi prosessiksi. Laihian Mallas toi keväällä 2013 markkinoille Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipä -jauhoseoksen, joka oli vuonna 2014 myös Elintarviketeollisuusliiton Tähtituote-kilpailun finalisti. Pakkauksessa on valmis jauhoseos, kuivahiiva ja pahvinen paistovuoka. Lisäksi tarvitaan vain vettä ja uuni. Eli saaristolaisleipä onnistuu  ilman sen suurempaa vaivaa ja vääntöä.

Laritsisen saaristolaisleivän ainekset
© Tiina Rantanen

Niinpä minä sitten sain päähäni idean tuunata kyseistä leipää vähän pidemmälle. Eteläisessä naapurimaassamme vieraillessani olen usein ostanut sieltä ns. mustaleipää eli must leibiä. Se muistuttaa mallaslimppua, mutta joukossa on muitakin sattumia, kuten auringonkukan – ja kurpistansiemeniä,  ja joskus myös kuivattuja hedelmiä. Viime reissulla ostin sitä kotiin Tuljak-ravintolasta 10 eurolla.

Mustaleipää apinoidakseni olen jo aikaisemmin tehnyt sitä valmispakkauksesta heittämällä taikinan joukkoon 80 gramman pussillisen siemensekoitusta, mutta nyt päätin ryhtyä kokeiluissani vielä vähän villimmäksi. Kaappeja penkoessani löysin purkillisin raakalakritsijauhetta.

Raakalakritsijauhe on lakritsijuurta, joka on höyrystetty voimakkaaksi lakritsisiirapiksi, joka edelleen kuivataan ja sen jälkeen jauhetaan. Raakalakritsijauhe on sekä maultaan että tuoksultaan huomattavasti voimakkaampaa kuin lakritsijuurijauhe. Lisäksi sen maku on hieman salmiakkimainen ja makea.

Laktritsijauheita voi käyttää sekä leivonnassa tai jälkiruoissa, kuten esim. jäätelön, marenkien ja vanukkaiden mausteena. Jauhtetta voi myös sirotella jogurtin, tuoreiden hedelmien ja smoothien pinnalle. Kun salmiakkihimo oikein iskee, olen syönyt sitä suoraan purkista kuten lapsuuden apteekin salmiakkijauhetta!

Lakritsinen saaristolaisleipä kohoamassa
© Tiina Rantanen

Tällä kertaa maustoin siis saaristolaisleipätaikinan 1 ruokalusikallisella raakalakritsijauhetta ja 1 desillä auringonkukansiemeniä. Puoli desiä siemeniä meni vielä leivän koristelemiseen. Lakritsijauhe maistui jo taikinassa kielenvievältä. Uuni vielä muokkasi makumaailmaa ja tuloksena oli tyylikkäästi lakritsille maistuva leipä. Makuvivahde on sellainen, että sitä jää syödessään pohtimaan, mutta ei välttämättä saa kiinni, mistä mausteesta on kyse. Jännä nähdä voimistuuko maku, kun leipä vanhenee.

Lakritsinen saaristolaisleipä uunista tulleena.
© Tiina Rantanen

Ainakin juhlapyhinä Blonditiinan ruokapöydässä on  sillin tai sinappisilakoiden kaverina tätä lakuleipää. Testatessani makua, söin sen kanssa perulaista chevicheä eli sitruuna- ja limettimehussa marinoitua siikaa ja lohta. Olis siinä vähän chiliä ja korianteriakin mukana makua antamassa.

Ohjeet:

Lakritsainen saaristolaisleipä

Mustikkagraavattu siika

Ceviche

laku_pleipa2
© Tiina Rantanen

Leivontaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Todella helppo lakritsainen saaristolaisleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.