Silakka saapui markkinoille

Blondikeittiössä suutarinlohi päivitettiin sitruunalla. © Tiina Rantanen

Stadin Silakkamarkkinat avautuivat jokavuotiseen tapaan Helsingin Kauppatorille lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina . Helsingin vanhinta perinnetapahtumaa on järjestetty tiettävästi jo vuodesta 1743. Niinpä pistäydyin heti avauspäivänä Silakkamarkkinoilla hakemassa syksyisen sunnuntailounaan ainekset. Pöydästäni löytyi torivisiitin jälkeen silakoita neljällä eri tavalla, jotka nautittiin keitettyjen siiklien sekä tietty saaristolaisleivän kanssa. Helppo ja herkullinen sesonkilounas syntyi vain keittämällä perunat!

Tänä syksynä Kauppatorilla 32 kalastajaa myy tuotteitaan suoraan kalastajaveneistä ja myyntimökeistä. Tarjolla on niin perinteisiä suolasilakoita kuin mitä moninaisemmin tavoin marinoituja silakoita aina pihlajanmarjasilakoista chilisilakoihin.

Jos oma aikataulu ei salli Stadin Silakkamarkkinoilla piipahtamista, mikään ei estä silakkaherkkujen valmistamista omassa kotikeittiössä! Kaivoin Blondikeittiön ohjepankista pari toimivaa silakkaohjetta syksyiseen sesonkiherkutteluun!

Stadin Silakkamarkkinat 2019, Kauppatori
6.-12.10. su-pe klo 9-19, la klo 7-15

Stadin Silakkamarkkinat avautuvat aina lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. © Tiina Rantanen

Koska vietin viime viikon lomaillen Palma de Mallorcalla, tämän sesongin silakkaohjeissani on nyt selkeää välimerellistä twistiä!

Sitruunainen suutarinlohi

Kuva aloituksessa

6-8 annosta

500 g silakkafileitä

3/4 dl karkeaa suolaa

1  luomusitruuna

1 punasipuli

10 maustepippuria

1-2 laakerinlehteä

Etikkaliemi

1 dl väkiviinaetikkaa

3 dl vettä

1- 1 1/2 dl sokeria

  1. Lado silakkafileet avonaisina kulhoon ja ripottele väliin sekä pinnalle karkeaa suolaa. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.
  2. Kiehauta etikkaliemen ainekset ja anna liemen jäähtyä.
  3. Irrota silakkafileistä nahka ja jaa fileet puoliksi pitkittäin.
  4. Raasta hyvin pestystä sitruunasta kuori. Leikkaa puolet sitruunasta viipaleiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli.
  5. Kääri nahattomat silakkafileet rullalle ja lado lasitölkkiin kerroksittain viipaloidun punasipulin, sitruunaraasteen ja -viipaleiden, pippureiden ja laakerinlehden kanssa.
  6. Kaada liemi päälle. Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.

Suomessa espanjalaiset bougueronsit tehdään silakoista eikä sardellista, © Tiina Rantanen

Boquerones 

eli silakoita espanjalaiseen tapaan

4-6 annosta

500 g silakkafileitä

Kypsytysliemi

4 dl vettä

1 dl väkiviinaetikkaa

1 rkl suolaa

1rkl sokeria

Maustekastike

1 dl oliiviöljyä

1 dl valkoviinietikkaa

1 dl sitruunamehua

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

1/2 tuore punainen chili

1 ruukku persiljaa

2 valkosipulinkynttä

1,5 rkl kaprismarjoja

1. Nylje silakkafileet.Tämä ei välttämätöntä, mutta lopputulos on enemmän espanjalaisen oloinen, jos poistat kaloista nahat.

2. Sekoita kypsytysliemen ainekset keskenään ja lado fileet liemeen. Anna kalojen kypsyä liemessä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

3. Kaada fileet lävikköön ja valuta kalat hyvin.

4. Sekoita maustekastikkeen ainekset ja lado kalat puhtaaseen lasipurkkiin. Kaada maustekastike päälle ja sulje. Anna maustua vähintään pari tuntia. Nauti kalat sellaisinaan, keitettyjen perunoiden tai hyvän leivän kera.

Saaristolaisleipä sopii kalojen kaveriksi.

Juomavinkki

Silakkaherkkujen paras kyytipoika on olut! Sunnuntailounaalla joimme silakkaherkkujen seurana alkoholitonta Patronus -vehnäolutta.

Lue myös:

Todella helppo lakristsainen saaristolaisleipä

Klassikkoruoka: Kermainen lohikeitto

© Tiina Rantanen

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Silakka saapui markkinoille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X