Maksa on pikaruokaa! Kokeile maksaa venetsialaiseen tapaan
Maksa ja sisäelimet jakavat mielipiteitä. Minulle maksa on suurta herkkua. Kuvassa on maksaa venetsialaiseen tapaan, joka on italialaisille tyypilliseen tapaan herkku, joka syntyy vain muutamasta raaka-aineesta.
Monesti testaan jopa ravintolan tasoa tilaamalla maksaruoan. Maksan valmistaminen on helppoa, mutta sen kanssa täytyy tietää mitä tekee.
Naudan, porsaan ja broilerin maksaa löytyy parhaiten markettien lihatiskeistä. Eri eläinten maksat poikkeavat toisistaan jonkin verran:
Naudan maksa on väriltään tumman punaruskeaa. Pintaa peittää sitkeä ohut kalvo. Maun voimakkuus riippuu eläimen iästä, joten vasikan maksa on luonnollisesti miedointa.
Porsaan maksan väri on rusehtava. Pinnassa on ohut verkkomainen kalvo. Vanhemman eläimen maksa on voimakkaamman makuista kuin nuoren. Porsaan maksa sopii pateihin ja murekkeisiin.
Broilerin maksa on punaruskeaa. Maksa on kooltaan pieni, joten se sopii parhaiten pata- ja kastikeruokiin ja maksapiiraisiin. Maultaan broilerin maksa on mieto ja herkullinen. Broilerin maksaa myydään pakastettuna, joten löydät sen pakastealtaasta.
Lampaan- tai karitsanmaksa on väriltään ruskeaa, nopeasti kypsyvää herkkua, joten sillekään ei tarvitse tehdä muuta kuin näyttää pannua.
Miten käsittelen maksan?
Monesti resepteissä käsketään liottamaan maksaa maun miedontamiseksi. Ihan turhaa touhua. Mutta sitäkin tärkeämpää on poistaa maksasta kalvot, jotka tekevät pehmytkudoksesta purukumia, jos ne maksaan jätetään. Lisäksi kalvollinen maksa käpristelee pannulla. Jos ostat valmiiksi viipaloitua maksaa, siinä on usein vielä kalvot mukana. Poista ne!
Tavallisesti maksaviipaleet jauhotetaan ennen paistamista. Sekoita silloin suola ja mausteet jauhojen joukkoon. Jos grillaat tai paistat ilman jauhotusta, mausta maksa vasta kypsänä.
Maksa sisältää eläintärkkelystä eli glykogeenia. Tämän vuoksi se ruskistuu ja palaa erittäin nopeasti. Paista maksa siis nopeasti vähässä rasvassa. Koska maksa on pehmeää kudosta, sen kypsymisaika on vain 4-5 minuuttia.
Maksan tykkää mausteista. Kokeile erilaisia pippureita, paprikaa, meiramia, basilikaa ja salviaa. Se pitää myös sipulin ja muiden kasvisten seurasta. Näin syyskesällä grillattu maksa ja ratatouille on mitä parasta sadonkorjuuruokaa!
Maksa valmistuu vauhdilla
Maksa on paitsi edullista, myös todellista arjen pikaruokaa. Yksi omia maksaruokasuosikkejani on Fegato alla veneziana eli maksaa venetsialaiseen tapaan. Se on italialainen klassikko, jossa yhdistyy jälleen maan keittiön nerous. Vain muutamasta aineksesta syntyy herkku, jota kelpaa tarjota kenelle tahansa. Maun salaisuus piilee salviassa ja valkoviinissä! Italiassa ruoka tarjotaan yleensä polentan kanssa, mutta myös perunasose on herkullinen vaihtoehto. Yleensä teen ruoan kaveriksi vielä yrttimuusin, johon silppuan yrttilaatikkojeni satoa.
Ohje: Fegato alla veneziana eli maksaa venetsialaiseen tapaan
Venetsialaisen maksan salaisuus piilee sen mausteissa, tuoreessa salviassa ja valkoviinissä!
Maksaa salaattipedillä
Tämäkin ruoka on tarttunut mukaan Italiasta. Maksa muuten rakastaa gorgonzola-juuston seuraa! Kuva on huono, sori siitä, sillä se on näpsästy autenttisissa olosuhteissa huonolla kameralla.
400 g maksaa (lampaan-, vasikan- tai naudanmaksaa)
öljyä
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
erilaisia salaatteja: villirucolaa, tammenlehväsalaattia, jääsalaattia jne.
2 rkl oliiviöljyä
tilkka balsamicoa
200 g gorgonzola-juustoa ( tai muuta sinihomejuustoa)
2 tuoretta viikunaa
tuoreitta basilikaa tai ruohosipulia
- Sekoita revityt salaatit keskenään ja mausta kevyesti oliiviöljyllä ja balsamicolla.
- Poista maksasta mahdolliset kalvot ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Paista maksa öljyssä nopeasti kypsäksi, mausta suolalla ja pippurilla.
- Pane maksa ja gorgonzola-viipaleet salaattipedille. Lisää lohkotut viikunat. Koristele salaatti basilikalla tai ruohosipulilla.
Jos kaipaat retroruokaa, maksapihvit kermakastikkeessa ovat silloin parasta A-ryhmää.
Maksapihvejä kermakastikkeessa
Yrttiperunasose
Syö maksaa, niin taas jaksaa!
Terkuin
Blonditiina
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Maksa on pikaruokaa! Kokeile maksaa venetsialaiseen tapaan