Maksa on pikaruokaa! Kokeile maksaa venetsialaiseen tapaan

Maksa ja sisäelimet jakavat mielipiteitä. Minulle maksa on suurta herkkua. Kuvassa on maksaa venetsialaiseen tapaan, joka on italialaisille tyypilliseen tapaan herkku, joka syntyy vain muutamasta raaka-aineesta. 

Monesti testaan jopa ravintolan tasoa tilaamalla maksaruoan. Maksan valmistaminen on helppoa, mutta sen kanssa täytyy tietää mitä tekee.

Naudan, porsaan ja broilerin maksaa löytyy parhaiten markettien lihatiskeistä. Eri eläinten maksat poikkeavat toisistaan jonkin verran:

Naudan maksa on väriltään tumman punaruskeaa. Pintaa peittää sitkeä ohut kalvo. Maun voimakkuus riippuu eläimen iästä, joten vasikan maksa on luonnollisesti miedointa.

Porsaan maksan väri on rusehtava. Pinnassa on ohut verkkomainen kalvo. Vanhemman eläimen maksa on voimakkaamman makuista kuin nuoren. Porsaan maksa sopii pateihin ja murekkeisiin.

Broilerin maksa on punaruskeaa. Maksa on kooltaan pieni, joten se sopii parhaiten pata- ja kastikeruokiin ja maksapiiraisiin. Maultaan broilerin maksa on mieto ja herkullinen. Broilerin maksaa myydään pakastettuna, joten löydät sen pakastealtaasta.

Lampaan- tai karitsanmaksa on väriltään ruskeaa, nopeasti kypsyvää herkkua, joten sillekään ei tarvitse tehdä muuta kuin näyttää pannua.

Miten käsittelen maksan?

Monesti resepteissä käsketään liottamaan maksaa maun miedontamiseksi. Ihan turhaa touhua. Mutta sitäkin tärkeämpää on poistaa maksasta kalvot, jotka tekevät pehmytkudoksesta purukumia, jos ne maksaan jätetään. Lisäksi kalvollinen maksa käpristelee pannulla. Jos ostat valmiiksi viipaloitua maksaa, siinä on usein vielä kalvot mukana. Poista ne!

Tavallisesti maksaviipaleet jauhotetaan ennen paistamista. Sekoita silloin suola ja mausteet jauhojen joukkoon. Jos grillaat tai paistat ilman jauhotusta, mausta maksa vasta kypsänä.

Maksa sisältää eläintärkkelystä eli glykogeenia. Tämän vuoksi se ruskistuu ja palaa erittäin nopeasti. Paista maksa siis nopeasti vähässä rasvassa. Koska maksa on pehmeää kudosta, sen kypsymisaika on vain 4-5 minuuttia.

Maksan tykkää mausteista. Kokeile erilaisia pippureita, paprikaa, meiramia, basilikaa ja salviaa. Se pitää myös sipulin ja muiden kasvisten seurasta. Näin syyskesällä grillattu maksa ja ratatouille on mitä parasta sadonkorjuuruokaa!

Maksa valmistuu vauhdilla

Maksa on paitsi edullista, myös todellista arjen pikaruokaa. Yksi omia maksaruokasuosikkejani on Fegato alla veneziana eli maksaa venetsialaiseen tapaan.  Se on italialainen klassikko, jossa yhdistyy jälleen maan keittiön nerous.  Vain muutamasta aineksesta syntyy herkku, jota kelpaa tarjota kenelle tahansa. Maun salaisuus piilee salviassa ja valkoviinissä! Italiassa ruoka tarjotaan yleensä polentan kanssa, mutta myös perunasose on herkullinen vaihtoehto. Yleensä teen ruoan kaveriksi vielä yrttimuusin, johon silppuan yrttilaatikkojeni satoa.

Ohje: Fegato alla veneziana eli maksaa venetsialaiseen tapaan 

Venetsialaisen maksan salaisuus piilee sen mausteissa, tuoreessa salviassa ja valkoviinissä!

 

Maksaa salaattipedillä

Tämäkin ruoka on tarttunut mukaan Italiasta. Maksa muuten rakastaa gorgonzola-juuston seuraa! Kuva on huono,  sori siitä, sillä se on näpsästy autenttisissa olosuhteissa huonolla kameralla.

400 g maksaa (lampaan-, vasikan- tai naudanmaksaa)

öljyä

suolaa ja mustapippuria

Lisäksi

erilaisia salaatteja: villirucolaa, tammenlehväsalaattia, jääsalaattia jne.

2 rkl oliiviöljyä

tilkka balsamicoa

200 g gorgonzola-juustoa ( tai muuta sinihomejuustoa)

2 tuoretta viikunaa

tuoreitta basilikaa tai ruohosipulia

 1. Sekoita revityt salaatit keskenään ja mausta kevyesti oliiviöljyllä ja balsamicolla.
 2. Poista maksasta mahdolliset kalvot ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Paista maksa öljyssä nopeasti kypsäksi, mausta suolalla ja pippurilla.
 3. Pane maksa ja gorgonzola-viipaleet salaattipedille. Lisää lohkotut viikunat. Koristele salaatti basilikalla tai ruohosipulilla.

Jos kaipaat retroruokaa, maksapihvit kermakastikkeessa ovat silloin parasta  A-ryhmää. Ohjeen löydät alla olevan linkin takaa.

 Retroilua: Maksapihvejä kermakastikkeessa

Syö maksaa, niin taas jaksaa!

Terkuin

Blonditiina

 

 

 

Instagram

 • Who is coming to dinner? #tetedemoine #workingmama #saltimboccachicken #easycooking #ilovecheese
 • I love cheese! #tetedemoine #cheeselover #swisscheese #carpaccio #ilovecheese
 • This angel allways makes me smile! I think she also likes bubbles! #visitfrance🇫🇷 #winetravel #visitreims
 • Morningcoffee at Reims! #visitreims #visitfrance🇫🇷 #foodtraveller #winetravel #piperexperience
 • Bubbling day at Piper-Heidsieck! #piperexperience #bubbling #winetravel
 • One day at Champagne! #piperexperience @essiavellan #piperheidsieck
 • Peipsiläinen sipulipiirakka, Sibula Pirog, on ”pakko maistaa” -ruoka. #visitpeipsi #foodtraveller #kostjasibulatalu

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maksa on pikaruokaa! Kokeile maksaa venetsialaiseen tapaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X