MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Appenzeller-kuorrutettu kalkkunafilee ja jouluajan juustotasting

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller

Kalkkunafilee on saanut herkullisen kuorrutuksen Appenzeller®-juustosta. © Tiina Rantanen

Appenzeller-kuorrutettu kalkkunafilee sopii juhlapöydän tarjottavaksi heille,  joiden pöydän ympärillä istuu ruokailijoita, jotka välttelevät punaista lihaa. Herkullinen juustokuorrutus takaa mehevän ja maukkaan lopputuloksen.

Monesti kuulee väitettävän, että kalkkuna on kuivaa. Kalkkuna on vähärasvaista, mutta kun sen kypsentää oikein, kuivuus ei todellakaan ole ongelma. Tässä muutama yleisvinkki, jota asiantuntijat kalkkunan kohdalla keittiössä painottavat:

 1. Käytä lihalämpömittaria. Kalkkunan lihasta tulee erittäin murea ja mehukas, kun kypsentäminen lopetetaan lihan sisälämpötilan saavuttaessa 67–68 astetta. Siipikarjaliitto suosittelee 75 astetta, mutta tärkeintä on, että sisälämpötila on yli 60 astetta, jossa salmonella tuhoutuu. Ylikypsä liha on kuivaa. Tämä pätee varsinkin kypsennettäessä kalkkunanrintaa.
 1. Ennen uuniin joutumistaan lihan pinnan tulee olla paitsi lämmennyt, myös kuiva – siis oikeasti kuiva! Painele se siis kauttaaltaan kuivaksi talouspaperilla.
 1. Viipaloi syiden vastaisesti. Parasta kalkkuna on kun se on viipaloitu ohuiksi viipaleiksi syiden vastaisesti ja lihasta hieman viistosti ulospäin.

 

Juustokuorrute levitetään kalkkunafileen pintaan kypsennyksen loppuvaiheessa. © Tiina Rantanen

Appenzeller-kuorrutettu kalkkunafilee

8-10 annosta

noin 1 1/2 kg kalkkunan maustamaton rintafilee

1 tl suolaa

1/2 tl rouhittua mustapippuria

Juustokuorrutus:

noin 200 g Appenzeller -juustoa (Classic tai vahvempi Extra spicy)

1 pussi (80 g)  paahdettuja pinjansiemeniä

1 dl paahdettuja manteleita

3  isoa viipaletta valkoista vuokaleipää (mielellään 2-3 päivää vanhaa)

1  ruukku tuoretta salviaa

1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu

(1 dl kuivattuja karpaloita)

Koristeeksi:

paahdettuja pinjansiemeniä

 1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Hiero fileen pintaan suolaa ja pippuria.
 2. Pane kalkkunafileeseen lihalämpömittari ja kypsennä fileetä 150-asteisessa uunissa kunnes mittari näyttää 50 astetta.
 3. Tee kalkkunan kypsyessä kuorrutus. Raasta Appenzeller-juusto. Paahda pinjansiemenet ja mantelit kuivalla pannulla. Leikkaa leivästä kuoret pois. Pese appelsiini hyvin, raasta kuori ja purista siitä mehu.
 4. Pane tehosekoittimeen murennettu leipä, juusto, salvia, appelsiininkuori ja -mehu, puolet pinjansiemenistä ja mantelit (sekä kuivatut karpalot). Jätä osa pinjansiemenistä koristeeksi. Sekoita hyvin.
 5. Ota kalkkunanfilee uunista ja levitä juustokuorrute tasaiseksi kerrokseksi kalkkunafileelle. Pistele loput pinjansiemenistä koristeeksi kuorrutuksen pinnalle.
 6. Jatka paistamista kunnes kalkkunafileen sisälämpötila on 68-72 astetta.
 7. Kääri kalkkunafilee alumiinifolioon ja anna vetäytyä vartin verran ennen leikkaamista tarjolle.
© Tiina Rantanen

Tarjoa kuorrutettu kalkkunafilee Hasselbackan perunoiden tai  uunijuuresten kanssa.

Viinivinkki

© Alko

Kalkkunan kaveriksi sopii tammitettu valkoviini, esimerkiksi australialainen runsas ja paahteinen 19 Crimes Chardonnay 2017, 12,48 e. (Tilaa joulupöydän juomat verkkokaupasta su 16.12. mennessä, niin varmistat toimituksen jouluksi.)

 

Appenzeller®-juustoista voi järjestää tastingin. © Tiina Rantanen

Miltä maistuisi juustotasting? Anna Appenzeller® -juustoja lahjaksi

Yhä useammat ihmiset arvostavat lahjaa, joka tarjoaa elämyksen ja katoaa parempiin suihin. Juustovalikoima on perinteinen joululahja, mutta juustot sopivat myös erilaisten  nyyttärikutsujen viemisiksi. Juustotuliainen voi sisältää vain yhtä juustolajia sen eri kypsyysasteissa. Niistä voi järjestää juustotastingin, jossa on mahdollista vertailla kypsytyksen vaikutusta juuston makuun.  Sveitsiläistä Appenzeller®-juustosta löytyy seuraavat kypsyysasteet:

Appenzeller® Mildly spicy (3 kk)

Appenzeller® Mildly spicy-juusto on yksi Sveitsin kaikkein suurimpia juustoerikoisuuksia.  Miedosti maustettua Appenzeller® Mildly spicy-juustoa hoidetaan kellarissa vähintään kolmen kuukauden ajan yrttiliemellä. Mildly spicy -juuston tunnistat hopeisesta etiketistä.

Appenzeller® Bio mildly spicy (3 kk)

Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta.  Luonnonmukaisen Appenzeller® -juuston erotat juustotiskissä Bio-kuorileimasta ja BIO-sanasta etiketissä. Juuston maku on sama kuin yhtä kauan kellaroidun Appenzeller® Mildly spicy-juuston.

Appenzeller® Strongly spicy (4 kk)

Appenzeller® Strongly spicy -juusto saa vahvan, mausteisen makunsa kypsyessään kellarissa vähintään neljä kuukautta. Appenzeller® Strongly spicy -juuston tunnistaa kultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Extra spicy (6 kk)

Tämä Appenzeller®-perheen jäsen on todellista juustojen aatelia, sillä se on kypsynyt kellarin uumenissa vähintään kuusi kuukautta. 5 ½ kk:n ikäisenä juustojen erikoisasiantuntijat kontrolloivat jokaisen tahkon kypsymisasteen ja valikoivat ainoastaan parhaimmat tahkot Appenzeller®-juustoista kypsytyksen loppusuoralle. Extra spicy-juuston tunnistaa mustakultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Superior spicy  (9 kk)

Superior spicy on Appenzeller® -perheen uusin tulokas. Luonteeltaan pikantin ja tasapainoisen juuston pinnalla on suolakiteitä. Juuston maku on pyöreän kermainen. Yhdeksän kuukautta kellareissa kypsytetty Superior spicy maistuu yllättävästi erilaiselta kuin muut  Appenzeller®-perheen jäsenet.  Superior spicyn tunnistat pinkihtävästä etiketistä.

 

Juustoisin terveisin

Blonditiina


  Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Appenzeller-kuorrutettu kalkkunafilee ja jouluajan juustotasting

Sinun täytyy kommentoidaksesi.