Himahella

Blonditiina testasi: Nyhtökauraa kulhossa

Pulled Oats Bowl
© Tiina Rantanen

Keväällä 2016  ruokamaailmassa hypetettiin kahdesta asiasta ylitse muiden: nyhtökaurasta ja kulhoruoasta. Keväällä 2017 nyhtökaura valittiin Vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi.

Otin blondikeittiössä keväällä 2016 selvää, mistä näissä jutuissa on oikein kysymys.

Nyhtökaurasta alettiin kohista helmikuussa 2016. Suomalainen elintarviketieteilijä Reeta Kivelä oli kehitänyt uuden kasvisperäisen proteiiniyhdistelmän haastamaan jauhelihaa ja perustanut ystävänsä Maija Itkosen kanssa Gold&Green nimisen yrityksen. Eipä taida olla sellaista aviisia, joka ei olisi kevään aikana kirjoittanut näistä yrittäjänaisista ja nyhtökaurasta. Tällaisia innovaattoreita todellakin tarvitaan, jotta Suomi saataisiin nousuun! Isot yläfemmat siitä.

Tätä kirjoittaessani on lauantai 14. toukokuuta, jolloin tuote saapuu kauppoihin ja Prismojen oville on odotettavissa jonoa. Niin pähkinöinä jengi tuntuu tuotteesta olevan.

Nyhtökaurapakkaus
© Tiina Rantanen

Mitä on nyhtökaura?

Nyhtökaura on valmistettu kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä hiertämällä. Kaura on yksi maailman ekologisimmista viljelykasveista. Kauraa viljellään usein vuoroviljelynä palkokasvien kanssa, sillä kun toinen tuottaa typpeä maaperään, toinen hyödyntää sen tehokkaasti. Sama symbioosi toimii mainiosti myös lautasella muodostaen yhdessä erinomaisen proteiininlähteen. Nyhtökauran sisältämä proteiini haastaa lihatuotteet ravintoarvoiltaan. Siinä on enemmän proteiinia kuin vaikkapa broilerinrinnassa.

Lisäksi kauran betaglukaani edistää tehokkaasti sydämen ja suoliston terveyttä.  Nyhtökaura sopii myös monille allergikoille, sillä kaura ei ole allergeeni, toisin kuin soija ja gluteeni. Koska kyseessä on ilman lihaa, maitotuotteita ja kananmunia valmistettu tuote, se on vegaanikeittiöönkin sopiva raaka-aine.

Pulled Oats Bowl
© Tiina Rantanen

Blonditiinan nyhtökaurakulho eli Pulled Oats Bowl

Blonditiina testasi Pulled Oats Bowlin eli nyhtökaurakulhon

Olen päässyt kokkaamaan nyhtökauraa neljän paketillisen verran ja kokeillut sen käyttöä ruokiin, joita kotikeittiössä voitaisiin ihan arkiruoanlaitossa tehdä. Tuote myydään jauhelihapakkausta muistuttavassa, 250 gramman paketissa. Nyhtökauran kilohinta on sellaiset 22 euroa.

Koska kyseessä on kypsä tuote, sen voi lisätä ruokiin sellaisenaan tai vain kuumentaa nopeasti lisukkeeksi. Pannulla paistettuna tuote on monen sitä maistaneen mielestä parhaimmillaan.

Tein nude- eli maustamattomasta nyhtökaurasta meksikolaista salaattia, joka oli varsinkin nuoriso-osaston mieleen. Kokeilin sitä vokkiin ja jopa storganovissa lihan tai makkaran korvikkeena. Nämä ohjekokeilut tein S-ryhmälle tilaustyönä, ja ohjeet löytyvät täältä.

Himahellaa varten taas kehitin Pulled Oats Bowlin, jossa pääsin yhdistämään kauran kevään toiseen kohistuun ruokatrendiin. Kulhoruoassa kyse on loppupeleissä ihan siitä, että samat ruoka-ainekset, jotka ennen on tarjottu ruokalautaselta, kauhotaan nyt aamiasmurokulhoihin. Kulhoruoka näkyy takuuvarmasti kesäfestareilla ja ruokarekoissa. Vappuna avatussa Helsingin Hernesaarenrannassa on myös pelkkää kulhoruokaa myyvä ravintola, Super Bowl.

Nyhtökaura sopii monenlaiseen kokkaukseen. Maku on lihaisa, mieto ja helposti hyväksyttävä. Suutuntuma on sekin miellyttävä. Vaikka sekasyöjä olenkin, pidin tuotteesta. Siis oikeasti. Toisiin ruokalajeihin se sopii paremmin kuin toisiin. Pitkissä liemissä vettyessään se ei taas ole parhaimmillaan.

Nyhtökauraa voi pitää jääkaapissa ns. varmuus- tai hätävarana. Eläinperäisiin proteiininlähteisiin verrattuna tuotteen säilyvyys on huomattavasti parempi. Se säilyy jääkaapissa jopa pari kolme kuukautta ja pakastimessa vielä pidempään.

Kolme kesää sitten kaikki nyhtivät possua ja valmistivat pulled porkia, nyt on vegevaihtoehdon vuoro valloittaa nyhtökansa.

Terveisin  Blonditiina

Nyhtökaura_ballet

Ps. Koska kokkailin nyhtökauraa perjantai-iltana, mietin sille myös viiniparitusta. Olin saanut maistettavakseni pitkään markkinoilla olleen, suomalaisten kuohuviin hetkiin jo neljännesvuosisadan kuuluneen Ballet-kuohuviinin.  Toukokuussa myyntiin on tullut niin sisäisesti kuin ulkoisesti uudistunut Ballet-pari. Ja maistamiseni jälkeen voin rehellisesti sanoa, että onneksi uudistus on koskenut pullon sisältöä ja petrannut siten kuohujuomaa reippaasti. Kuiva ja hapokas   Ballet Brut Carte Noir,  7,58 e, toimi todella mainiosti mausteisen nyhtökaurakulhon kanssa.  Kuva: Alko


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Nyhtökauraa kulhossa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *