Himahella

Braai - eli grillijuhlat Afrikan taivaan alla

Ea_markkinat1

Etelä-Afrikka on henkeäsalpaavan kaunis, Sateenkaarivaltioksi kutsuttu maa. Sen monikulttuurista kansaa yhdistää rakkaus grillaamiseen. Eteläafrikkalaisessa braai-juhlassa lautasilta löytyy sekoitus hollantilaisia, englantilaisia, malesialaisia ja intialaisia makuja. Grillijuhlan täydentää paikalliset viinit.

Kapin tohtoriksi kutsuttu voimakas ja ilmaa puhdistava kaakkoistuuli oli alkanut heikentyä, ja kuuma, kuiva kesä oli juuri kääntymässä lempeäksi syksyksi, kun olin vuosi sitten viinimatkalla Etelä-Afrikassa. Helmi-maaliskuussa päiväntasaajan eteläpuolella sijaitsevassa Etelä-Afrikassa eletään sadonkorjuun aikaa.

Ea_maisema

Etelä-Afrikka sijaitsee Afrikan mantereen eteläisimmässä kolkassa, missä Atlantti ja Intian valtameri kohtaavat toisensa. Sateenkaarivaltioksi kutsuttu, apartheidin päättymisen jälkeen syntynyt Etelä-Afrikan tasavalta koostuu monesta etnisestä ryhmästä ja kulttuurista. Pelkästään virallisia kieliä on maassa 11. Monimuotoisuus leimaa myös maisemaa, jotka vaihtuvat alavilta rannikoilta ylänköihin, aukeista savanneista vuoristoon ja vehreistä tasangoista Kalaharin autiomaan kuivaan karuuteen. Moneen kertaan huokailin pala kurkussa, että Etelä-Afrikka on maisemiltaan maailman kaunein maa.

Ea_pelätin

Viinin jäljillä Stellenbochissa

Monet Etelä-Afrikan tunnetuimmista viinitiloista ovat Stellenboschin ympäristössä. Viinimailla ajellessa saattaa luulla olevansa Euroopassa. Näkymät viinilaaksoissa ovat henkeäsalpaavat. Köyhyydestä ei näy jälkeäkään ja rahan voi melkein haistaa.

Stellenbosch-viinireitti on maan vanhin ja selkeästi opastetut taipaleet helpottavat matkailijan navigointia. Valinnanvaraa on, sillä alueella on lähes 160 viinintilaa, joista suurimmassa osassa on mahdollista vierailla. Monien viinitilojen päärakennukset ovat vanhoja kartanoita, jotka on entisöity luksushotelleiksi tai huippuluokan ravintoloiksi.

Tukikohtamme Zandberg Country House sijaitsee viinitarhojen keskellä, 12 kilometriä Stellenboschin keskustasa. Patioltani avautui silmiä hivelevä näkymä viinitarhalle, joka notkui kypsistä Pinotage-rypäleistä. Köynnösten taustalla häämötti Pöytävuori, jota pääsin ihailemaan niin auringonnousun, -laskun kuin täysikuun kajossa. Hotellialueella sijaitsee yksi Viinimaan parhaiksi rankatuista ravintoloista, 96 Winery Road.

Laiska, leppoisa sunnuntai

Rento piknik Viinimaassa paikallisten seurassa on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Vietimmekin hilpeän sunnuntaipäivän Blaauwklippenin viinitilalla, jossa perheet viettivät yhteistä laatuaikaa. Maistelimme paikallista street foodia, joimme pienpanimo-oluita ja kuuntelimme livemusiikka plataanipuiden alla. Myös muutamat artesaanien tekemät korut lähtivät täältä tuliaisiksi Suomeen.

Ea_markkina2

Blauuwklippen Family Market oli leppoisa tapa viettää sunnuntaita.

Etelä-Afrikan ruokakulttuuri on yhtä kirjavaa kuin Sateenkaarivaltiossa asuvat kansat ja sinne saapuneet siirtolaiset. Ruokatyyliä kutsutaan ”cape cuisine” tai ”Cape Malay” -keittiöksi. Valkoihoiset syövät maassa erilaista ruokaa kuin alkuperäiskansat. Ruoat saadaan pääsääntöisesti läheltä, kasvikset ja hedelmät omasta maasta, ja karjaa kasvatetaan maassa laajalti. Rannikolla pyydetään paljon kalaa ja äyriäisiä, sisämaassa metsästetään riistaa.

Grilli kuumana

Braai eli grillaus on Etelä-Afrikassa todella suosittua. Grilli löytyy niin jokaisen talouden pihasta kuin monista yleisistä puistoistakin. Grillissä kypsennettäviin lihaherkkuihin lukeutuvat kudu, impala, hyppyantilooppi ja strutsi. Ruoka on hyvää ja annokset runsaita, mutta varovaisesti maustettua. Lautasilta löytyy sekoitus hollantilaisia, englantilaisia, malesialaisia ja intialaisia makuja. Makkarat ovat Etelä-Afrikassa yleisiä, ja etenkin sämpylän sisällä tarjottu tulinen boerewors makkara on yleinen, urheilukatsomoissa tarjottu pikaruoka.

Ea_lammas

Sitruunaiset lammasvartaat ja charalaka

Eikä eteläafrikkalainen braai ole mitään ilman maassa tuotettua viiniä. Etelä-Afrikka on tullut tunnetuksi Chenin Blanc -rypäleistä valmistetuista valkoviineistä sekä pinotage-punaviineistä. Pinotage-rypäle on Pinot Noir ja Cinsault-rypäleiden risteytys ja sitä voidaan pitää maan omana rypälelajikkeena. Tosin Etelä-Afrikasta on kehittynyt dynaaminen viinimaa, josta löytyy toisistaan poikkeavia kasvuympäristöjä niin lämpimässä kuin viileässä viihtyville rypälelajikkeille. Yhä useammalla tarhalla kasvaa muutakin kuin Pinotagea.

Heinäkuussa 2014 Jancis Robinson, yksi maailman vaikutusvaltaisimmista viinikirjoittajista, hehkutti Britannian Financial Times -lehdessä Etelä-Afrikan viinituotannon uutta aaltoa. Varsinkin nuoret, riippumattomat tuottajat pyrkivät nyt valmistamaan viinejä, jotka aidosti kuvastavat Kapinmaan alueen erityispiirteitä, pikemmin kuin kopioimaan kansainvälisiä viinityylejä.

Viinivinkki:

Braaijuhlat potkaistaan käyntiin Pongrácz Méthode Cap Classique Brut-kuohuviinillä, 15,88 e, kepeä ja hedelmäinen Spier Signature Chardonnay 2016, 9,98 e, sopii seurusteluun ja salaattien kaveriksi, Simonsig Shiraz 2015, 12,99, on mainio lihaviini ja makea KWV Classic Collection Cape Tawny, 14, 39, on jälkiruoka jo sellaisenaan tai juustojen kanssa.

Braai suomalaisella twistillä

Näitä ruokia voit valmistaa omissa braai-juhlissasi yhdessä tai erikseen.

Eteläafrikkalainen braai sopii mainiosti suomalaiseenkin kesään. Ei kun grillit kuumenemaan!

Herkullisia grillaushetkiä toivottaa Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Braai - eli grillijuhlat Afrikan taivaan alla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.