Himahella

Elämäntavat uusiksi: Tasapainoilun sietämätön vaikeus

Elämäntaparemontti pisti vaatekaapin kokonaan uusiksi.  Olen hankkinut uudet vaatteeni lähinnä kirpputoreilta ja aletangoilta.

Olen viimeisen kahden vuoden aikana kertonut Himahellassa elämäntaparemontistani, jonka aikana olen keventynyt 45 kiloa ja sen myötä parantunut keskivaikeasta uniapneastani. 58-vuotiaana metabolinen ikäni on nyt 46 vuotta. Remppa siis tuotti toivotut tulokset. Mutta millaista on tasapainoilla uuden elämän ja vanhojen paheiden välillä? Siitä tässä postauksessa.

Kodin kuvalehdessä on palsta, jossa esitellään persoonallisia pukeutujia ja heidän tyyliään. Enpä olisi vielä kaksi vuotta sitten uskonut, että minua pyydetään esittelemään vaatekaappini sisältöä naistenlehdessä. Mutta niinpä vaan 10. syyskuuta 2020 ilmestyneessä lehdessä esittelen kirppari- ja alelöytöjäni kahden aukeaman ja seitsemän asukokonaisuuden verran. Kun vaatekoko on pienentynyt kymmenellä numerolla, on luonnollista, että koko karderobikin on mennyt uusiksi. Laihtumisen aikana löysin kirpputorit ja aletangot. Ja ehkä myös oman tyylini. Tai ainakin nyt voin toteuttaa sitä.

Blonditiina pukeutui Kirsikkapuistoon asianmukaisesti kirsikankukkahousuihin toukokuussa 2020. © Jaana Leinonen

Aikaisemmat Elämäntavat uusiksi -postaukset

Olen kirjoittanut  Elämäntavat uusiksi -otsikolla täällä Himahellassa matkastani useampaan otteeseen, joten kerään niiden postausten linkit tähän seurantapostaukseen.

Elämäntavat uusiksi – Mistä löytäisin sen motivaation?

Elämäntavat uusiksi – Lopeta laihdutus, aloita elämä

Elämäntavat uusiksi – Ruokarytmi ja 1500 kcal dieetti

Elämäntavat uusiksi – Annoskoko ja kevyet keitot

Elämäntavat uusiksi – Alkoholi ja sosiaalinen juominen

Elämäntaparemontti kestää koko elämän

Kuten olen kirjoittanut, elämäntaparemontti ei ole laihdutuskuuri, se on loppuelämän kestävä projekti. Jos pikadieetti olisi urheilulajina satasen sileä, elämäntaparemppa on maratoni. Ja siihen pitää myös suhtautua siten.

Kiloklubissa pitämäni ruoka- ja edistymispäiväkirjan mukaan olen nyt pari kiloa kevyempi kuin vuosi sitten syyskuussa. Ja kesäherkkujen jäljiltä pari kiloa painavampi kuin viime huhtikuussa. Eli olen tasapainoillut painoni kanssa nyt vuoden +/- 2 kilon haarukassa.

Vanhana jo-jo -laihduttajana tiedän, että kadotetuilla kiloilla on taipumus tulla korkojen kanssa takaisin. Elimistö kun pyrkii pitämään kiinni saavutetuista eduistaan. Mutta tällä kertaa teen kaikkeni, että niin ei kävisi. Silti elämä ei voi eikä saa olla jatkuvaa laihduttamista. Jos jokaisesta suupalasta tuntee huonoa omaatuntoa, kadottaa takuuvarmasti myös elämänilonsa. Vaikka painoindeksi 25 (normaalipainon yläraja) ei tuokaan onnea, se tekee elämästä nauttimisesta kuitenkin helpompaa. Jaksaminen on ihan nextillä levelillä kuin reippaasti (eli sairaalloisen. suom.huom.) ylipainoisena. Puhumattakaan sitten laihdutuksen muista terveysvaikutuksista.

Blonditiina Cointreaun 170-vuotis gaalaillallisilla kesäkuussa 2019 Ranskassa. © Alexandra Alexis

Minä, jos kuka, olen viimeisen päälle hedonisti. Rakastan kaikkea mikä tuottaa fyysistä ja/tai psyykkistä mielihyvää. Tässä viitekehyksessä ruoka ja juoma näyttelevät tärkeää roolia. Onhan syöminen ainoa nautinto, jonka voi toistaa 4-5 kertaa päivässä! Lisäksi työni vuoksi ajattelen ruokaa lähes koko valveillaoloaikani. Kokkaus on minun kanavani olla luova ja tehdä asioita käsilläni.

Tiedostan vahvasti, että jos palaan vanhaan elämääni, elämäntaparemonttini tulokset valuvat vähitellen hiekkaan. Kun edellisen kerran polvileikkaukseen ehtona laihdutin 30 kiloa, keräsin 10 vuodessa 40 kiloa takaisin. Ihan syömällä, olisi itsepetosta keksiä selityksiä vaihdevuosista tai aineenvaihdunnan hidastumisesta. Tai kiireestä ja elämäntilanteesta. Moni on kauhistellut asiaa, mutta ei neljän kilon painonnosto vuodessa ole vielä mikään ahmimishäiriö! Ruoka ja juoma vaan ovat maistuneet paremmalta kuin säännöllinen liikunta. Siinäpä se ansa piileekin!

© Tiina Rantanen

Korona vaikutti elämäntaparemppaankin

Vuodenvaihteessa leijuin saatuani terveen paperit. Oli selvää, että remppa jatkuisi ainakin säännöllisen liikunnan ja terveellisen ruokavalion muodossa. Kävin jumpassa, salilla ja uimahallissa neljä kertaa viikossa. Sitten tuli korona. Ohjatut liikuntatunnit ja uimahallikäynnit päättyivät kuin seinään. Mutta tilalle tuli koronakävelyt. Kävelin koko kevään 10 000 -15 000 askelta päivässä. Paino ei numeerisesti pudonnut, mutta vyötäröltä katosi viisi senttiä. Ulkoilma alkoi tuntua addiktoivalta huumeelta!

Juhannukselta kävelyt jäivät, lomareissut puskivat päälle. Kuumaakin oli. Ystäviä tuli tavattua grilliherkkujen äärellä ja viini maistui liiankin hyvältä. Heinäkuisen keittiörempan valmistuttua kokkailu sai ihan uuden buustin. Tuli pyöräytettyä omenapiirakka, jos toinenkin.

Vaa´alla kävin aikaisempaa harvemmin. Hälytyskellot eivät vielä soineet, vaikka alitajunta kertoi, että painokäyrän suunta on kääntymässä ylöspäin! Treenaamattomuus lisäsi plösöyden tunnetta myös korvien välissä.

Himahellan Queen of the Kitchen.  Uusi keittiöni valmistui heinäkuun 2020 lopussa. © Pia Indberg

Paluu ruotuun -kulmakivet

Kokeilin keväällä alesta ostamaani nahkahametta, joka ei ole ollut vielä kertaakaan käytössä. Hame kyllä mahtui, mutta vyötärö kiristi ikävästi. ”Herää, pahvi! ”- oli sen selkeä viesti. Niinpä nyt on aika palata ruotuun. Onhan kahden kilon pudottaminen ihan eri asia kuin kahdenkymmenen!

Nyt keskityn painonhallinnan kannalta tärkeisiin asioihin. Niitä ovat:

Ateriarytmi

Huomasin aloittaneeni taas napostelun. Kun nauttii 4-5 säännöllistä ateriaa päivässä, mieliteot pysyvät paremmin kurissa.

Katso mitä suuhusi panet

On helppo lipsua siihen, että aterian kuittaa voileivällä. Jääkaapissa on hyvä olla valmista, suositusten mukaista ruokaa, jolla ruokahuollon saa hoidettua tarpeen vaatiessa nopeasti. Niinpä kaapistani löytyy tätä kirjoittaessani kirkaslieminen kalaseljanka ja lihakaalilaatikko.  Ihan perusruokaa, mutta vähäenergistä sellaista.  Nyt alkoi karkkilakko! Ja alkoholi kuuluu vain juhlahetkiin.

Annoskoko

Vaikka ruoka olisi kuinka hyvää, älä santsaa, hoen itselleni. Niinpä laitoin valmistamani ruoat sopivan kokoisiin annosrasioihin. Ateria on salaattia vaille siinä.

Ruokapäiväkirja

 Kun kirjaan ylös mitä suuhuni panen, syön automaattisesti vähemmän. Kiloklubi.fi on ollut minulle korvaamaton apu tämän elämäntaparemppani aikana. Aloin taas täyttää ruokapäiväkirjaa. Oli ilo huomata, että 1500 kcal salli vielä kunnon iltapalan telkkarista tähtitansseja katsellessani. Ei tarvinnut mennä nälkäisenä nukkumaan.

Liike on lääke

Hankin keväällä älykellon, joka mittaa aktiivisuuttani. Tavoitteeni on jatkossakin se 10 000 askelta päivässä. Kävellessä saa myös raitista ilmaa ja Nukkumattia ei tarvitse kovin kauaa illalla odotella. Lisäksi kävely on ilmaista. Ystäviäkin on tullut tavattua koronakävelyiden merkeissä. Turvallinen tapa hoitaa sosiaalisia suhteita näinä kummallisina aikoina. Eiku lenkkarit jalkaan ja menoksi.

Vaaka on paras kaveri

Vaaka ei ole vihollinen, vaan paras frendi. Kun punnitsee itsensä säännöllisesti eli vähintään kerran viikossa, mopo ei pääse pahasti keulimaan. Parin kilon pudotus on pikkuspurtti 20 kilon maratoniin verrattuna.

Asetin itselleni kyllä tavoitteen. Saisikohan sen 50 kadotettua kiloa vielä rikki? Sitä kohti nyt rauhallisesti edeten pyritään!

Terveisin

Blonditiina

Himahellan keittiössä on tuoksunut piparkakulta maistuva uunimenahillo syksyllä 2020. © Tiina Rantanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Elämäntavat uusiksi: Tasapainoilun sietämätön vaikeus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *