MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Helpot juustokanapeet valmistuvat puolessa tunnissa

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller

Helpot juustokanapeet valmistuvat alle puolessa tunnissa – tarjoa glögin kaverina! © Tiina Rantanen

Appenzeller-juustolla aateloidut kanapeet ovat helppo ja nopea tapa hoitaa lähestyvien glögikutsujen tarjoilu. Ne valmistuvat puolessa tunnissa, joten glögikutsut voi mainiosti pitää vaikka arki-iltana.

Viime vuosina on paljon kirjoitettu siitä, että ihmiset eivät enää kyläile toistensa luona kuten ennen. Tapaamiset tuntuvat vaativan paitsi viikkojen etukäteen sopimisia ja vähintään kolmen ruokalajin illallistarjoilua. Mutta niinhän sen ei tarvitsisi mennä!

Joulua odotellessa glögikutsut voi järjestää vaikka ex tempore. Kilauta kaverille tai parille ja kutsu glögille. Jos treffit saatiin sovittua, reilun puolen tunnin kuluttua kodissasi tuoksuu paitsi ihanat joulumausteet, myös paistuvien leivonnaisten viettelevä tuoksu.

Juustokanapeet valmistuvat sukkelammin tuoreesta voitaikinasta, jota löytyy ainakin Lidlin valikoimista. Mutta eivätpä nuo pakastetut voi-tai torttutaikinalevytkään kauaa sula.

Vierailimme Appenzellissa luomuyrttejä kasvattavalla tarhalla. Appenzellerin maun salaisuus piilee juuri yrttiliemessä © Tiina Rantanen

Juustokanapeissa maistuu Appenzeller – Sveitsin voimakkaimman makuinen juusto

Näiden juustokanapeiden herkullisuus perustuu sveitsiläiseen , voimakkaan makuiseen Appenzeller-juustoon. Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna maistuvat myös luonnonmukaisessa, voimakakkaan makuisessa raakamaidossa, josta Appenzeller-juustot tehdään. Appenzeller-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa. Juuston maun salaisuus on yrttiliemi, jolla juustoja harjataan kypsymisen aikana. Yrttiliemen resepti puolestaan on tarkoin varjeltu salaisuus!

Juustokanapeissa on vain 2-3 ainesta: voitaikinaa ja Appenzeller-juustoa! © Tiina Rantanen

Kanapee on kuin rakas lapsi, sillä on monta nimeä

Kanapee, Canapée tai Palmiers -nimet tarkoittavat yksinkertaisia, ranskalaisia voitaikinaleivonnaisia. Ne saavat kauniin muotonsa ja rakenteensa taikinan taittelusta. Klassisessa, makeassa kanapeessa ei ole kuin voitaikinan lisäksi kuin sokeria, mutta samalla tavoin niistä voi tehdä herkullisia suolaisia suupaloja.

Tarvitset siis vain voi- tai torttutaikinaa ja hyvää, vahvanmakuista juustoraastetta. Mikäli haluat saada kanapeihin oman puumerkkisi, lisää juustoraasteen sekaan joko kokonaista juustokuminaa tai tuoretta timjamiaa tai rosmariinia.

 Helpot juustokanapeet

noin 25 kpl

2 x 275 g tuoretta voitaikinaa tai 500 g pakastettua voitaikinaa

noin 200 g Appenzeller -juustoa raastettuna

(1 rkl kokonaisia juustokuminoita ja/tai 1/2 dl silputtua, tuoretta timjamia tai rosmariinia)

  1. Rullaa tuore voitaikinalevy auki tai kauli pakastetaikinasta suorakaiteen muotoinen levy, koko 30 x 40 cm.
  2. Ripottele taikinalle juustoraastetta ja lisää halutessasi mausteeksi joko kokonaisia juustokuminoita tai silputtua, tuoretta timjamia. Voit luonnollisesti tehdä molempia, jolloin saat tarjolle kahta eri makua. Kauli taikinaa, jolloin juusto kiinnittyy vielä molemmin puolin ja levy suurenee vielä hieman.
  3. Rullaa taikina molemmilta pitkiltä sivuilta keskustaa kohden yhteen (rullat kohtaavat puolivälissä). Leikkaa näin muodostuneesta tangosta n. 5 mm:n paksuisia viipaleita.
  4. Laita kanapeet leivinpaperin päälle uunipellille.
  5. Paista 225 asteessa uunissa noin 12 minuuttia. tai kunnes kanapeet ovat kullanruskeita.
  6. Tarjoa tuoreina glögin tai punaviinin kanssa.
Appenzeller Classic -maustaa juustokanapeet. Sitä myydään myös valmiiksi pakattuina paloina. © Tiina Rantanen

Glögikutsuterveisin

Blonditiina

Appenzeller®-juustoista voi järjestää tastingin. © Tiina Rantanen

PS. Lue myös Appenzeller-juustotastingista, joka sekin on jouluisten illanistujaisten vaivaton ohjelmanumero!

 

Blonditiina Appenzellin jylhissä vuoristomaisemissa Sveitissä elokuussa 2019 tutustumassa juustonvalmistukseen.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpot juustokanapeet valmistuvat puolessa tunnissa

Pipa

Varmasti kokeilen😄

Riitta

Meneeköhän pilalle pakastamisesta?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *