Himahella

Juustoinen broilerisaltimbocca suorastaan hypää suuhun

Broilerista valmistettu juustoinen saltimbocca on helppo herkku. © Tiina Rantanen

Saltimbocca alla romana on italialainen ruokalaji, jonka nimelle on hauska selitys. Nimi tulee italian sanoista saltare eli hypätä ja bocca eli suu. Ruoka siis suorastaan hyppää suuhun, mikä kertoo sen herkullisuudesta. Roomalaiselta kalskahtavasta nimestään huolimatta klassikko on kotoisin Lombardian Breciasta, Pohjois-Italiasta.

Saltimbocca valmistetaan Italiassa tavallisesti vasikasta, mutta koska vasikkaa on meillä vaikea saada, korvasin lihan broilerin rintaleikkeillä ja tuunasin ohjetta vielä juustolla. Lopputuloksena on superhelppo ruoka, jota kehtaa tarjota ruokaviereillekin. Rintaleike maustetaan suolalla, pippurilla ja salvianlehdellä.  Sitten koko komeus kiepautetaan ilmakuivattuun kinkkuun ja  kuorrutetaan juustolla ja kypsennetään uunissa. Käytin ruokaan huippuherkullista Tête de Moine –eli munkinpääjuustoa, mutta muutkin juustot käyvät. Kastikkeen voi tarjota erikseen, tai sen voi kaataa uunivuokaan jo kypsennyksen ajaksi.

Munkkien oma juusto

Tête de Moine -juuston historia ulottuu yli 800 vuoden taakse Bellelayn luostariin nykyisen Bernin kantonin alueelle Sveitsissä.

”Munkinpää” -nimitys saattaa viitata luostariin juuston synnyinsijana, mutta kun juustosta leikataan pois hattu,  se muistuttaa munkin tonsuuria. Tonsuuri tarkoittaa joidenkin kristillisten kirkkokuntien piirissä harjoitettua tapaa ajella papistolta hiukset. Se kuvaa hengenmiesten luopumista maallisesta kunniasta ja muodin noudattamisesta. Roomalainen tonsuuri, jossa päälaki on ajeltu paljaaksi, kuvaa myös Kristuksen orjantappurakruunua.

Munkinpääjuustolle on olemassa oma höylänsä, girolle, jolla  koristeellisiä juustoruusukkeita tehdään. Niitä myydään yleensä hyvin varustetuilla juustotiskeillä. Mutta on juusto herkkua ihan tavallisesti höylättynäkin.

Siinäpä jutun juurta vaikka viikonlopun ruokapöytään.

Saltimboccan voi valmistella etukäteen vain uunia vaille valmiiksi. © Tiina Rantanen

 

Juustoinen broilerisaltimbocca

4 annosta

laktoositon, gluteeniton

4 broilerin rintaleikettä

1 tl suolaa

rouhittua mustapippuria

4-8 siivua ilmakuivattua kinkkua eli prosciuttoa

4- 8 salvianlehteä

8 ruusuketta Tête de Moine -juustoa (muukin vahvanmakuinen juusto käy)

Kastike:

50 g voita

1/2 dl kanafondia

1 1/2 dl valkoviiniä tai marsalaa

rouhittua mustapippuria

1 Suolaa ja pippuroi broilerin rintafileet. Aseta kullekin leikkeelle salvianlehti tai kaksi ja pyöräytä filee kinkkusiivuun.

2. Tee juustosta 8 ruusuketta girolle-höylällä ja pane kaksi ruusuketta jokaisen broilerifileen päälle. Pane leikkeet uunivuokaan.  (Halutessasi voit laittaa kastikkeen jo uuniin broilerin rintafileiden kanssa.)

3. Kypsennä saltimboccaa 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

4. Tee kastike. Sulata voi pannulla ja lisää fondi sekä viini. Kiehuta nesteen määrä puoleen kovalla lämmöllä. Lisää maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

4 Valele kastike leikkeiden päälle juuri ennen tarjoilua. Tarjoa vihreiden papujen kanssa. Myös sienirisotto on hyvä kumppani ruoalle.

Ohje: Kantarelli-salviarisotto

Viinivinkki

© Alko

Juustokuorrutetun broilerisaltimboccan kaverisi sopii tammitettu chardonnay-valkoviini.  Myös kevyt italialainen punaviini maistuu ruoan kanssa.  Kokeile esimerkiksi chileläistä Emiliana Signos de Origen La Vinilla 2016, 15, 39 e.

Viikonlopputerveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustoinen broilerisaltimbocca suorastaan hypää suuhun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *