Herkkulahjat-savupähkinät, puolukkacurd, nutella ja taatelitahna
Joulu on antamisen ja saamisen aikaa. Lahja ei ole vain materiaa, vaan ikivanha tapa viestiä ja hoitaa suhteita. Juuri nyt eletään aikaa, jolloin hikihatussa mietitään, mitä antaa ihmisille, joilla on jo kaikkea. Herkkulahja ilahduttaa monia, sillä se katoaa tuotettuaan tarkoitetun mielihyvän.
Lahjominen kannattaa, sillä toisen muistamisesta saa palkkioksi hyvän mielen. Se on todettu myös tieteellisesti, sillä Science-lehdessä vuonna 2009 julkaistu tutkimus kertoo, että rahan käyttäminen muiden hyväksi lisää onnellisuutta enemmän kuin itselle ostaminen.
Joululahjan personointi on osoitus välittämisestä. Kun lahjoja shoppaillaan liukuhihnalla, lahjan antaja ei välttämättä tule perusteellisesti miettineeksi sitä, mistä itse kukin todella pitää. Nuorempana ostin ensimmäiset joululahjat jo kesän alennusmyynneistä. Kun joulu koitti, katselin pitkin vuotta hankkimiani tavaroita ja mietin, mihin osoitteeseen minkin ostokseni paketoisin. Tunnen kyllä ystävieni maut ja mieltymykset, mutta ehkä en kuitenkaan ollut ajatellut juuri heitä tavaroita hankkiessani. Niissä näkyi oma makuni.
Nyt kaikilla keski-ikäisillä ystävilläni on kaapit turvollaan tavaraa. Tavaran suunta saisi olla lähes kaikilla mieluimmin kodista ulos – kuin sisäänpäin. On siis tullut aika miettiä lahjoja, jotka ilahduttavat, mutta katoavat hetken hurman jälkeen. Lahja, jonka voi syödä, juoda, haistaa tai kokea, on näillä kilsoilla kovinta valuuttaa.
Savustetut Sweet & Spicy -pähkinät
noin 6 dl
400 g erilaisia pähkinöitä (saksanpähkinöitä, cashewpähkinöitä, manteleita, pekaanipähkinöitä)
Mausteseos
3/4 dl fariini- tai muscavadosokeria
1 1/2 dl sokeria
1 tl sormisuolaa
1 tl chilijauhetta (Ancho)
1 tl savustettua paprikajauhetta
1/2 tl rouhittua mustapippuria
Lisäksi
1 valkuainen
2 rkl kylmää vettä
- Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään kulhossa.
- Vatkaa toisessa kulhossa valkuainen ja vesi kevyeksi vaahdoksi. Kaada pähkinät valkuaisvaahtoon ja pyörittele niitä siellä siten, että valkuainen tarttuu koko pähkinän pinnalle.
- Kaada valkuaisessa pyöräytetyt pähkinä mausteseoksen joukkoon ja kääntele pähkinöitä niin, että ne kuorruttuvat kauttaaltaan.
- Vuoraa sähklöavustimen ritilä alumiinifoliolla ja levitä pähkinät alustalle. Lataa sähkösavustin noin 2 dl savustuspuruja. (Itse käytin omenapuunlastuja.) Pane pistoke seinään ja savusta pähkinöitä ensin noin 15 minuuttia.Kääntele niitä ja jatka savustamista toiset 15 minuuttia.
- Ota pähkinät savustimesta ja levittele ne puhtaalle leivinpaperille siten, että irrottelet pähkinät toisistaan. Jos et tee näin, tuloksena on yksi iso pähkinälevy.
- Anna pähkinöiden jäähtyä ja purkita ne pieniin lasipurkkeihin. Pähkinät säilyvät viileässä parisen viikkoa.
Lingonberry curd eli puolukkatahna
noin 4 dl
3 dl (200 g) (pakaste) puolukoita
3 munaa
1 dl sokeria
75 g voita
1/2-1 tl kardemummaa
- Soseuta puolukat monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella mahdollisimman hienoksi soseeksi. Kuutioi voi.
- Riko kananmunat kuumutta kestävään kulhoon ja vatkaa munien rakenne rikki. Lisää puolukkasose ja sokeri.
- Kypsennä sosetta koko ajan sekoittaen vesihauteessa eli pane kulho kattilaan kiehuvan veden päälle. Vesi ei saa koskettaa kulhon pohjaa!
- Lisää voikuutiot puolukkaseokseen yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Kypsennä seosta niin kauan, että se sakenee ja muistuttaa vaniljakastiketta. Tämä vie aikaa noin 10 minuuttia. Mausta tahna kardemummalla makusi mukaan.
Kotitekoinen nutella eli suklainen hasselpähkinätahna
3 dl
150 g hasselpähkinäjauhetta tai -rouhetta
2 dl tomusokeria
1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
- Paahda hasselpähkinäjauhe teflonpannulla koko ajan käännellen, varo palamista. Jäähdytä jauhe.
- Sekoita keskenään paahdettu pähkinäjauhe, siivilän läpi sihdatut tomusokeri ja kaakaojauhe sekä vaniljasokeri.
- Lisää öljy ohuena nauhana pähkinätahnaan koko ajan sekoittaen. Tahna muistuttaa hieman taikinaa. Mikäli haluat makeamman tahnan, lisää tomusokeria ja öljyä.
- Purkita tahna puhtaaseen säilykepurkkiin. Tahna säilyy viileässä pari viikkoa. Käytä tahnaa paahtoleivän päällä tai lettujen täytteenä.
Jouluinen taatelitahna
noin 2 dl
vegaani, gluteeniton
250 g kuivattuja taateleita tai taatelitahnaa (saa etnokaupoista)
2 dl vettä
1 dl muscavado-sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 tl piparkakkumaustetta
- Pane taatelit ja vesi kattilaan ja liota niitä muutama tunti tai yön yli. Taatelitahna on heti valmista käytettäväksi eli lisää vain vesi.
- Lisää sokeri, appelsiinin raastettu kuori ja menu, piparkakkumauste ja keitä noin 20 minuuttia. Lusikoi tölkkeihin. Säilytä jääkaapissa. Tahna säilyy viileässä säilytettynä vähintään kuukauden verran. Taatelitahna maistuu vaikka riisipuuron kaverina tai juustojen kanssa tarjottuna.
Herkkulahjaterveisin
Blonditiina
PS. Muista myös tämä juuston kanssa tarjottava päärynähilloke, jonka resepti löytyy täältä.
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Herkkulahjat-savupähkinät, puolukkacurd, nutella ja taatelitahna