Joulupöydän kalaherkut
Suomalaiset syövät juhannuksena ja jouluna hyvin samankaltaisia kalaherkkuja. Vain uudet perunat puuttuvat joulusesonkina. Tosin nykyisin varhaisperunoita myydään joulupöytäänkin, ne vaan tulevat toiselta puolelta maailmaa. Tässä postauksessa hyväksi havaittuja, klassisia kalaherkkuja, jotka ovat saaneet pienen, modernin kasvojenkohotuksen. Ne maistuvat molemmpien ruokajuhlien kalapöydässä.
Lasimestarin lohi
8-10 annosta
maidoton, gluteeniton
400 g lohifileetä
1 punasipuli
MAUSTELIEMI
5 dl vettä
2 dl sokeria
1 1/2 dl väkiviinaetikkaa
2 rkl suolaa
2 tl pippurisekoitusta (Huom! kokonaisia pippureita)
1 tl sinapinsiemeniä
1 laakerinlehti
1 porkkana
- Tee ensin mausteliemi. Kiehauta kattilassa kaikki liemen aineet porkkanaa lukuun ottamatta. Kuori ja viipaloi porkkana. Laita viipaleet liemeen ja anna kiehua välillä sekoitellen viitisen minuuttia. Jäähdytä liemi.
- Poista lohesta ruodot ja nahka. Leikkaa kala parin sentin kuutioiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli.
- Laita kalapalat ja sipulirenkaat lasipurkkiin. Kaada mausteliemi porkkanoineen päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Sillipannacotta á la Pälkäne
8 pientä lasia tai kaksi annoskulhoa
gluteeniton
2 liivatelehteä
35 g matjessilliä
2 dl kuohukermaa
1/4 tl suolaa
2- 2 1/2 rkl sinappia
1/2 dl silputtua tilliä
1/2 dl silputtua ruohosipulia
2 dl kermaviiliä
KORISTELUUN
1 hienonnettu punasipuli
tilliä
- Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 10 minuutiksi.
- Valuta silli ja hienonna se. Kuumenna kerma kattilassa ja ota se pois lämmöltä.
- Purista liivatteet kuiviksi ja sulata ne kuumaan kermaan. anna jäähtyä.
- Lisää kermaan sillikuutiot, suola, pippuri, sinappi, tilli, ruohosipuli ja kermaviili. Sekoita hyvin.
- Jaa seos kahdeksaan lasiin tai kahteen pieneen jälkiruokakulhoon. Pane noin 1 desin verran seosta jokaiseen. Anna hyytyäviileässä seuraavaan päivään.
- Koristele pannacotta punasipuli-ja tillisilpulla.
Sitruunainen suutarinlohi
500 g silakkafileitä
3/4 dl karkeaa suolaa
1 luomusitruuna
1 punasipuli
10 maustepippuria
1-2 laakerinlehteä
Etikkaliemi
1 dl väkiviinaetikkaa
3 dl vettä
1- 1 1/2 dl sokeria
- Lado silakkafileet avonaisina kulhoon ja ripottele väliin sekä pinnalle karkeaa suolaa. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.
- Kiehauta etikkaliemen ainekset ja anna liemen jäähtyä.
- Irrota silakkafileistä nahka ja jaa fileet puoliksi pitkittäin.
- Raasta hyvin pestystä sitruunasta kuori. Leikkaa puolet sitruunasta viipaleiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli. 5,
- Kääri nahattomat silakkafileet rullalle ja lado lasitölkkiin kerroksittain viipaloidun punasipulin, sitruunaraasteen ja -viipaleiden, pippureiden ja laakerinlehden kanssa.
- Kaada liemi päälle. Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.
Lue myös:
Ohje: Lakugraavattu lohi
Ohje: Napuegraavattu lohi
Lue myös: Todella helppo lakritsainen saaristolaisleipä
Juomavinkki
Kesäkalojen kaveriksi sopii lager- tai vehnäolut. Viininystävälle maistuu saksalainen, Riesling-rypäleistä valmistettu valkoviini, esimerkiksi Viinilinna Riesling Kabinett Trocken, 14,99 e.
Kalaruokaterveisin
Blonditiina
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Joulupöydän kalaherkut
Hyvältä näyttää.
https://www.puhelinliittymä.com/