Joulun ja juhannuksen kalaherkut

© Tiina Rantanen

Suomalaiset syövät jouluna ja juhannuksena hyvin samankaltaisia kalaherkkuja. Vain uudet perunat puuttuvat joulusesonkina. Tässä hyväksi havaittuja, klassisia kalaherkkuja, jotka ovat saaneet pienen, modernin kasvojenkohotuksen. Ne maistuvat molemmpien ruokajuhlien kalapöydässä.

© Tiina Rantanen

Lasimestarin lohi

8-10 annosta

maidoton, gluteeniton

400 g lohifileetä

1 punasipuli

MAUSTELIEMI

5 dl vettä

2 dl sokeria

1 1/2 dl väkiviinaetikkaa

2 rkl suolaa

2 tl pippurisekoitusta (Huom! kokonaisia pippureita)

1 tl sinapinsiemeniä

1 laakerinlehti

1 porkkana

  1. Tee ensin mausteliemi. Kiehauta kattilassa kaikki liemen aineet porkkanaa lukuun ottamatta. Kuori ja viipaloi porkkana. Laita viipaleet liemeen ja anna kiehua välillä sekoitellen viitisen minuuttia. Jäähdytä liemi.
  2. Poista lohesta ruodot ja nahka. Leikkaa kala parin sentin kuutioiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli.
  3. Laita kalapalat ja sipulirenkaat lasipurkkiin. Kaada mausteliemi porkkanoineen päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

© Tiina Rantanen

Sillipannacotta á la Pälkäne

8 pientä lasia tai kaksi annoskulhoa

gluteeniton

2 liivatelehteä

35 g matjessilliä

2 dl kuohukermaa

1/4 tl suolaa

2- 2 1/2 rkl sinappia

1/2 dl silputtua tilliä

1/2 dl silputtua ruohosipulia

2 dl kermaviiliä

KORISTELUUN

1 hienonnettu punasipuli

tilliä

  1. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 10 minuutiksi.
  2. Valuta silli ja hienonna se.  Kuumenna kerma kattilassa ja ota se pois lämmöltä.
  3. Purista liivatteet kuiviksi ja sulata ne kuumaan kermaan. anna jäähtyä.
  4. Lisää kermaan sillikuutiot, suola, pippuri, sinappi, tilli, ruohosipuli ja kermaviili. Sekoita hyvin.
  5. Jaa seos kahdeksaan lasiin tai  kahteen pieneen jälkiruokakulhoon. Pane noin 1 desin verran seosta jokaiseen. Anna hyytyäviileässä seuraavaan päivään.
  6. Koristele pannacotta punasipuli-ja tillisilpulla.

Blondikeittiössä suutarinlohi päivitettiin jouluun 2018 sitruunalla. © Tiina Rantanen

Sitruunainen suutarinlohi

500 g silakkafileitä

3/4 dl karkeaa suolaa

1  luomusitruuna

1 punasipuli

10 maustepippuria

1-2 laakerinlehteä

Etikkaliemi

1 dl väkiviinaetikkaa

3 dl vettä

1- 1 1/2 dl sokeria

  1. Lado silakkafileet avonaisina kulhoon ja ripottele väliin sekä pinnalle karkeaa suolaa. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.
  2. Kiehauta etikkaliemen ainekset ja anna liemen jäähtyä.
  3. Irrota silakkafileistä nahka ja jaa fileet puoliksi pitkittäin.
  4. Raasta hyvin pestystä sitruunasta kuori. Leikkaa puolet sitruunasta viipaleiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli. 5,
  5. Kääri nahattomat silakkafileet rullalle ja lado lasitölkkiin kerroksittain viipaloidun punasipulin, sitruunaraasteen ja -viipaleiden, pippureiden ja laakerinlehden kanssa.
  6. Kaada liemi päälle. Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.

Lue myös:

Lakritsijuuri tai kotimainen gini antavat graavattuun loheen modernin makuelämyksen. © Tiina Rantanen

Ohje: Lakugraavattu lohi

Ohje: Napuegraavattu lohi

Saaristolaisleipä sopii kalojen kaveriksi.

Lue myös: Todella helppo lakritsainen saaristolaisleipä

Juomavinkki

© Alko

Kesäkalojen kaveriksi sopii lager- tai vehnäolut. Viininystävälle maistuu saksalainen, Riesling-rypäleistä valmistettu valkoviini, esimerkiksi Viinilinna Riesling Kabinett Trocken, 14,99 e.

Kesäruokaterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Joulun ja juhannuksen kalaherkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X