Viimeiset kiusaukset – kahden aineksen suklaamousse, kerroskiisseli ja karpalovaahto

Kahden aineksen suklaamousse on helppo jälkiruokaherkku. © Tiina Rantanen

 

Jouluna on lupa herkutella ja ateria päätetään silloinkin makeaan palaan. Himahellan joulujälkkarit voi valmistella pitkälle etukäteen. 

© Tiina Rantanen

Kerroskiisseli on suomalainen klassikko

1920-luvulla kiisseli oli suosikkijälkiruoka, jota tehtiin mustikoista, puolukoista, karpaloista ja viinimarjoista. Varakkaimmissa perheissä syötiin luumukiisseliä.

1950-luvun suosikki oli maitopohjainen kuutamokiisseli, joka koristeltiin hillonokareilla. Kun kuutamokiisseli ja marjakiisseli lusikoidaan tarjoilumaljaan kerroksittain, syntyy todella suomalainen klassikkoherkku, joka maistuu kaikille.

Kerroskiisseli

Kuutamokiisseli

1/2 l täysmaitoa

3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)

2 rkl sokeria

3/4 tl vaniljasokeria

  1. Mittaa paksupohjaiseen teräskattilaan tai pinnoitettuun kattilaan maito, maissitärkkelysjauhot sekä sokeri. Kuumenna sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 2 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta levyltä. Lisää vaniljasokeri.
  2. Siirrä kattila altaaseen kylmään veteen. Sekoittele silloin tällöin ja anna jäähtyä. Näin kiisseliin ei muodostu kuorta. Jaa kiisseli annoskulhoihin.

Marjakiisseli

1/2 l vettä tai punaista mehua

1–2 dl sokeria

400 g (pakaste)marjoja maun mukaan (mansikka, vadelma, herukka)

2 rkl perunajauhoja

1/2 dl vettä

  1. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää puhdistetut marjat joukkoon ja keitä varovasti 2–5 minuuttia marjalajista riippuen. Kovakuoriset marjat, kuten herukat ja karviaiset, vaativat pidemmän keittoajan kuin pehmeäkuoriset marjat, kuten mansikat ja vadelmat.
  2. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita perunajauhot puoleen desiin vettä, ja kaada seos ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen.
  3. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa, älä keitä.
  4. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan. Ripottele sokeria pinnalle, niin kiisseli ei kuorretu. Lusikoi jäähtynyt marjakiisseli kuutamokiisselin päälle.

Maailman helpoin suklaamousse

Maailman helpoin suklaamousse syntyi Blondikeittiössä kahdesta aineksesta: tummasta suklaasta ja kermavaahdosta. Toki voi vähän hifistellä lisää ja maustaa vaahtoa vaikkapa konjakilla tai rommilla (2 rkl), pikakahvilla (1 tl) tai tuoreella mintulla (1/2 dl). Joulun aikaan mausteena voi käyttää myös piparkakkumaustetta (3/4 tl).

Ohje Kahden aineksen suklaamousse 

100 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus yli 70 %)

2 dl kuohukermaa

  1. Paloittele suklaa ja sulata se 1/2 dl kuohukermaa kattilassa tai mikrossa. Sekoita seos tasaiseksi ja anna jäähtyä.
  2. Vaahdota loput kermasta ja nostele kermavaahto sulan, jäähtyneen suklaan sekaan. Sekoita varovasti tasaiseksi.
  3. Jaa suklaavaahto esimerkiksi neljään espressokuppiin ja anna hyytyä viileässä tunnin ajan.
  4. Tarjoa suklaavaahto vahvan espressokahvin kanssa.

Kevyt ja helppo aikuisten jälkiruoka

Napue Cranberry Gin & Tonic -vaahto

Trendikkäin joulujälkiruoka syntyy kun pakastekarpaloista ja valkuaisista tehdään vaahto, joka maustetaan suomalaisella ginillä ja rosmariinilla.

3 dl pakastekarpaloita

2  kananmunan valkuaista

1 – 1 1/2 dl tomusokeria

1 rkl silputtua, tuoretta rosmariinia

1 dl tonicvettä

1/2 dl giniä (Napue)

4-5  liivatetta

  1. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä ja sulata ne 1/2 dl tonicvesitilkkaan. Liivatteen määrä rippuu käytettävissä olevasta hyytymisajasta.
  2. Pane jäiset kapalot, valkuaiset, sokeri, rosmariini ja gini monitoimikoneeseen tai tehosekottimeen. Käytä konetta kunnes seos on vaahtoutunut.
  3. Sekoita keskenään loppu tonicvesi ja liivateseos. Kaada seos nauhana, monitoimikoneen käydessä marjavaahtoon.
  4. Jaa seos annoslaseihin ja anna hyytyä vähintäin puoli tuntia viileässä.
  5. Koristele rosmariinilla ja pakastekarpaloilla.

Makein terveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Viimeiset kiusaukset – kahden aineksen suklaamousse, kerroskiisseli ja karpalovaahto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Himahellassa nyt juustoinen galette! #appenzeller #kaupallinenyhteistyö #himahella
  • Viidakkokeitto Blondikeittiön tapaan eli talvinen hävikkisoppa jääkaapista löytyneistä aineksista. #winterfood #nowastedfood #warmingfood #seasonalfood #greativekitchen
  • Art for art sake 2. @mikaelpersbrandtofficial #soulfood
  • Fifty Shades of Gray! #visitfinland #visitespoo #hanasaari #january
  • Seafoodsallad for Apulia dinner! #girlsnight #healthyfood #puligianight #italy🇮🇹 #memorylane #primipiatti #fruttidimare
  • Kumun salaiset kansiot! 14.4.2019 asti. #art #artforartssake #estonianart
  • Himahellassa nyt keventäjälle sopivia, lämmittäviä kasviskeittoja! #vegetarian #warmingsoup #healthyfood

blonditiina

X