Jouluna on lupa herkutella ja ateria päätetään silloinkin makeaan palaan. Himahellan joulujälkkarit voi valmistella pitkälle etukäteen. 

Kerroskiisseli on suomalainen klassikko

1920-luvulla kiisseli oli suosikkijälkiruoka, jota tehtiin mustikoista, puolukoista, karpaloista ja viinimarjoista. Varakkaimmissa perheissä syötiin luumukiisseliä.

1950-luvun suosikki oli maitopohjainen kuutamokiisseli, joka koristeltiin hillonokareilla. Kun kuutamokiisseli ja marjakiisseli lusikoidaan tarjoilumaljaan kerroksittain, syntyy todella suomalainen klassikkoherkku, joka maistuu kaikille.

Kerroskiisseli

Kuutamokiisseli

1/2 l täysmaitoa

3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)

2 rkl sokeria

3/4 tl vaniljasokeria

  1. Mittaa paksupohjaiseen teräskattilaan tai pinnoitettuun kattilaan maito, maissitärkkelysjauhot sekä sokeri. Kuumenna sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 2 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta levyltä. Lisää vaniljasokeri.
  2. Siirrä kattila altaaseen kylmään veteen. Sekoittele silloin tällöin ja anna jäähtyä. Näin kiisseliin ei muodostu kuorta. Jaa kiisseli annoskulhoihin.

Marjakiisseli

1/2 l vettä tai punaista mehua

1–2 dl sokeria

400 g (pakaste)marjoja maun mukaan (mansikka, vadelma, herukka)

2 rkl perunajauhoja

1/2 dl vettä

  1. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää puhdistetut marjat joukkoon ja keitä varovasti 2–5 minuuttia marjalajista riippuen. Kovakuoriset marjat, kuten herukat ja karviaiset, vaativat pidemmän keittoajan kuin pehmeäkuoriset marjat, kuten mansikat ja vadelmat.
  2. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita perunajauhot puoleen desiin vettä, ja kaada seos ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen.
  3. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa, älä keitä.
  4. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan. Ripottele sokeria pinnalle, niin kiisseli ei kuorretu. Lusikoi jäähtynyt marjakiisseli kuutamokiisselin päälle.

Eaton mess on brittiherkku

Eaton mess on peribrittiläinen herkku, joka muistuttaa paljon australialaisten pavlovaa. Eaton messiin voi käyttää tuoreita marjoja, mutta jouluna kesäiset puutarhamarjat voi hyvin korvata banaaniviipaleilla ja pakastepuolukoilla.

Ohje Eaton mess 

Ohje Kahden aineksen suklaamousse 

Monet rakastavat suklaajälkiruokia ja haluavat nauttia niitä joulunakin. Jos kahden aineksen suklaamoussen maustaa piparkakkumausteella tai alkoholilla, kuten Cointreaulla, konjakilla tai rommilla,  jälkiruoasta tulee juhlavasti jouluinen.

Ohje:  Napue Cranberry Gin & Tonic -vaahto

Trendikkäin joulujälkiruoka syntyy kun pakastekarpaloista ja valkuaisista tehdään vaahto, joka maustetaan suomalaisella ginillä ja rosmariinilla.

Makein terveisin

Blonditiina