Himahella

Juhannus Stadissa

Mitä kuuluu ideaalijuhannukseen? Ainakin aurinkoa, mielellään hellivää hellettä, kauneimmillaan viheriöivää luontoa sekä tietty hyvien ystävien seuraa. Grillihiilen hehkua ja viilennettyjä juhannusjuomia. Juhannus, vuoden valoisimman ajan juhla, on keskikesän karnevaali.

Stadi ei hiljene juhannuksena

Optimistilla kesä alkaa juhannuksesta, pessimistillä se päättyy siihen. Päivähän alkaa jälleen kesäpäiväseisauksen, 21.6, jälkeen lyhentyä. Monet aloittavat tällöin lomansa ja ryntäävät sankoin joukoin maaseudulle, kesämökille tai juhannusfestareille. Ja sitten on meitä, jotka eivät kuule maaseudun kutsua. Asfalttiruusu mikä asfalttiruusu.

Minä olen viettänyt 28 vuotta juhannukseni Helsingissä, rakkaassa Stadissani, kun juhannusruuhkissa istuminen poltti käämit. Juhannustraditioihini näinä vuosina on kuulunut aamukahvit Kauppatorilla erilaisissa ystäväkomboissa sekä käynti kauppahallissa. Sitten on jatkettu chillailua frendien kanssa milloin kenenkin osoitteessa ja käyty vaikkapa juhannuspäivänä ihailemassa merta Kaivopuiston Mattolaiturilla aurinkolasit silmillä.

Vuosi vuodelta näyttää siltä, että jengi jää yhä sankemmin joukoin Stadiin. Kauppatorillakin on aattona jo ennen puoltapäivää kunnon ruuhka. Ihan ilmasta riippumatta.

Mitä tehdä Stadissa?

Ei se Stadi ihan kokonaan hiljene. Pääkaupunkiseudulla kaupunkilaiset voivat osallistua perinteisiin Helsingin Seurasaaren juhannusjuhliin. Seurasaaren juhannusvalkeita on järjestetty jo yli 60 vuotta. Tosin en ole koskaan ollut siellä, vaikka palajasjalkainen olenkin. Mutta jos nyt innostuisi, Seurasaaren perinteinen juhannusvietto alkaa juhannusaattona kello 16 ja bileet jatkuvat aina yhteen asti.

Pari katselemassa juhannuskokkoa Helsingissä
© Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Juhannusvieraille on luvassa monenmoista ohjelmaa suomalaisista kansantansseista ja musiikkiesityksistä juhannussalon nostoon ja hevosajeluihin. Perinteisten juhannussalkojen rinnalle kohoaa tänä vuonna myös urbaani juhannussalko. Pääkokon sytyttää vastavihitty juhannuspari kello 22.

Jos Seurasaaren kansantanssit tuntuvat turhan perinteisiltä, juhannusta tanssitaan We Love Helsingin jo perinteeksi muodostuneissa Juhannustansseissa. Iskelmän ja klassikoiden tahdissa pääsee joraamaan kolmena iltana torstaista lauantaihin 18.–20. kesäkuuta Ravintola Kuudennella Linjalla ja Kaikussa.

Jos nyt luonto kuitenkin vetää puoleensa, yksi Helsingin tärkeimpiä kesäparatiiseja on Pihlajasaari eli Pihlis, jossa riittää merta, hiekka- ja kalliorantoja, aurinkoa ja karun kaunista luontoa. Pihliksen juhannuskokko sytytetään aattona klo 21.00. Kokon katselun jälkeen voi suunnistaa ravintolan terdelle. Siellä on tarjolla grillituotteita ja huurteista juotavaa. Jos haluaa ruokailla pidemmän kaavan mukaan,  ravintolan keittiö on juhannusaattona auki klo 12 – 18.

Ihmisiä viettämässä juhannusta Helsingin Pihlajasaaressa
© dewberry_/Visit Helsinki

Tietysti myös monet Helsingin ravintoloista ja osa nähtävyyskohteista on auki myös juhannuksena. Suomenlinnassa, Korkeasaaren eläintarhassa, Linnanmäen huvipuistossa sekä Merimaailma Sealifessa pääsee vierailemaan koko juhannusviikonlopun ajan. Ja jos haluaa nostaa maljan keskikesän yöttömälle yölle, Keltaisen lesken kuplista voi nauttia vaikka Finnair Skywheel -ajelulla. Lue siitä lisää täältä.

Museoista juhannuspäivänä ovat auki Didrichsenin taidemuseo sekä Urho Kekkosen Museo ja Seurasaaren ulkomuseo. Lisäksi juhannuksena järjestetään muun muassa opastettuja kävelykierroksia Suomenlinnassa,  bussikiertoajeluja sekä melontaretkiä. Eli jos pelkkä kaupungilla chillailu ei riitä, kyllä sitä tekemistäkin löytää.

Miten sitten se saunominen?

Jos juhannussauna on must, sekin onnistuu. Ehkä jopa eksoottisemmalla tavalla kuin oman kämpän sähkösaunassa hikoillen.

Harjun sauna Helsingin Kalliossa
© Jyrki Komulainen/Visit Helsinki

Arlan sauna (Kaarlenkatu 15) on normaalisti avoinna kello 14–20 myös juhannusviikonloppuna.

Kotiharjun puulämmitteinen korttelisauna (Harjutorinkatu 1) pitää kiukaat kuumina juhannusaattona 19. kesäkuuta klo 12–16 (17).

Sauna Hermanni (Hämeentie 63) on auki juhannusaattona klo 10-15.

Ja ne juhannusyön taikayrtit voi käydä poimimassa vaikka Keskuspuistossa!

I love my Stadi! Ihanaa mittumaarin odotusta toivottaa

Himahellan Tiina

Kuvat: kollaasi Tiina Rantanen, muut Visit Helsinki


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhannus Stadissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *