Himahella

Juustoinen lihakeitto x 2 -nopea arkeen, juhlava viikonloppuun

 

Juustoinen jauhelihakeitto on nopea ja helppo arkiruoka. © Tiina Rantanen

Kylminä vuodenaikoina Blondikeittiössä valmistuu usein keittoja, sillä en osaa kuvitellakaan syöväni nyt mitään salaatteja. Vilu tulee pelkästä ajatuksesta. Viikonloppuna mieleeni muistui 70-luvun jauhelihakeitto, jossa hyvää makua liemeen antoi sulatejuusto. Ohje oli peräisin Vaasan Höyrymyllyn kokeilukeittiöstä, jossa kotitaloustunnilla vierailimme. Vanhaa ohjetta en löytänyt köksänkansiostani, mutta mitä siitä?  Teinpä sitten uuden, päivitetyn ohjeen. Ja mikä parasta, keitto valmistui alle puolessa tunnissa. Lisäksi retrosoppa maistui yhtä hyvältä kuin muistin!

Juustoinen jauhelihakeitto alle puolessa tunnissa

neljä annosta

gluteeniton, laktoositon

250 g nauta-sikajauhelihaa

1-2 sipulia

suolaa, mustapippuria

1, 2 l vettä

2 lihaliemikuutiota

2 dl kuviopastaa (mielellään täysjyvä)

yht 600 g  pakastekasviksia: esim papusekoitusta ja herne-maissi-paprikaa

250 g sulatejuustoa ( Koskenlaskija Voimakas)

(suolaa)

Lisäksi

1 dl silputtua korianteria tai persiljaa

  1. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan, lisää joukkoon silputut sipulit. Jatka kypsentämistä, kunnes sipuli kuullottuu. Mausta liha suolalla ja mustapippurilla.
  2. Lisää joukkoon vesi ja liemikuutiot. Kun liemi kiehuu, lisää pasta ja keitä muutama minuutti. Lisää pakastevihannekset ja kuutioitu sulatejuusto. Keitä, kunnes pasta on kypsää ja juusto sulanut. Tarkista suola.
  3.  Lisää lopuksi keiton joukkoon runsaasti silputtua korianteria tai persiljaa.

Kaipaatko jotain vähän juhlavampaa vaikka viikonlopuksi? Kokeile silloin juustoista käristyskeittoa!

Juustoinen riistakeitto sopii viikonlopun keittoateriaksi. © Tiina Rantanen

Juustoinen käristyskeitto viikonloppuherkutteluun

4 annosta

laktoositon, gluteeniton

300 g pakastettua poron tai saksanhirven käristyslihaa

1 sipuli

2 rkl voita

250 g sulatejuustoa ( esim. voimakas Koskenlaskija)

1 l vahvaa lihalientä

3–4 perunaa

1 porkkana

10 katajanmarjaa

ripaus mustapippuria

(soijaa)

Lisäksi

150 g Lapin leipäjuustoa (laktoositon)

1 dl silputtua persiljaa

  1. Sulata käristysliha kuumassa padassa. Lisää silputtu sipuli ja voi ja sekoittele, kunnes liha on ruskistunut ja sipuli kuullottunut. Haudutamiedolla lämmöllä puolisen tuntia silloin tällöin sekoitellen.
  2. Lisää kuuma lihaliemi ja sulata juusto liemeen. Lisää kuutioidut perunat, porkkana ja mausteet. Keitä hiljaisella tulella, kunnes perunat ovat kypsiä.
  3. Tarkista maku, ripottele kuutioitu leipäjuusto sekä persiljasilppu keitolle.
  4. Tarjoa keiton kanssa paahdettua ruisleipää.
Pullavanukas on klassinen hävikkiruoka. © Tiina Rantanen

Lue myös: Pullavanukas maistuu keittoaterian jälkkärinä!

Ohjee jouluiseen pullavanukkaaseen löydät täältä.

 

Keittoterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustoinen lihakeitto x 2 -nopea arkeen, juhlava viikonloppuun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *