Mainos: Appenzeller
HimahellaMainos

Juustoinen salaattipiirakka – kesän trendiherkku

Kaupallinen yhteistyö: Appenzeller.

Juustoinen salaattipiirakan maistuvuuden salaisuus on pohjan aromaattinen Appenzeller-juusto. © Tiina Rantanen

Salaattipiirakka on erinomainen kesäkutsujen tarjottava. Siinä yhdistyy vahvasti juustolta maistuva piirakka sekä kesäinen salaatti herkullisessa muodossa.

Salaattipiirakan idea on, että kypsän, vahvasti juustolta maistuvan pohjan päälle kootaan salaatti kesäisistä aineksista. Voit käyttää siihen niin grillattuja kuin marinoituja kasviksia, erilaisia salaatteja ja yrttejä. Ruokaisuutta piiraaseen sa vaikkapa äyriäisistä, savukalasta tai grillatusta broilerista. Esimerkiksi lämpimän, juustolla rikastetun Nizzan salaatin voi senkin koota piiraspohjan päälle. Salaattiohje löytyy salaattipiirakan alta.

Juustoinen salaattipiirakka

Vuoan koko 24 cm

6-8 annosta

laktoositon, kasvis

Appenzeller-pohja:

150 g  Appenzeller® Mild Spicy -juustoa raastettuna

150 g voita

150 g ( 2 1/e dl) vehnäjauhoja

voita vuoan voiteluun

Täyte:

1 pieni munakoiso

2 suippopaprikaa

1-2 terttua kirsikkatomaatteja

200 g vihreää parsaa

loraus oliiviöljyä

1 pussi frisee- salaattisekoitusta

50 g Appenzeller®  Mild Spicy -juustoa raastettuna

10 kivetöntä kalamata-oliivia

tuoretta basilikaa

ripaus mustapippuria

ripaus sormisuolaa

1-2 rkl neitsytoliiviöljyä

1 rkl balsamicoa

Lisäksi:

aiolia, tsatsikia tai mintulla maustettua kreikkalaista jogurttia

  1. Raasta juusto. Nypi keskenään pehmeä voi, vehnäjauhot ja juustoraaste taikinaksi. Suolaa ei tarvita, sitä tulee riittävästi juustosta.
  2. Voitele irtopohjainen (halkaisija 26 senttiä) piirakkavuoka ja painele taikina vuokaan siten, että taikina nousee reunoille.
  3. Jotta reunat pysyvät ylhäällä pohjan paiston aikana, pane taikinan päälle leivinpaperi ja täytä vuoka herneillä tai piirakkapainoilla. Voit myös tehdä alumiinifoliosta soikion, jonka avulla tuet taikinan reunaa vasten sen valumisen ehkäisemiseksi.
  4. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia, poista painot ja jatka paistamista vielä 5-8 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä.  Pane uunin grillivastus kuumenemaan 250-asteiseksi.
  5. Viipaloi munakoiso ja ripottele viipaleille hieman sormisuolaa. Anna munakoison itkeä vartin verran ja kuivaa viipaleet. Pyöräytä suippopaprikat, kirsikkatomaatit, munakoisoviipaleet ja parsat oliiviöljyssä. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle.  Grillaa kasviksia noin 10 minuuttia, kunnes munakoisot saavat väriä ja paprikoiden pinta mustuu.
  6. Kokoa jäähtyneen piiraspohjan päälle salaatti, jossa on salaattisekoitusta, juustoraastetta, viipaloitua munakoisoa, grillattua paprikaa, kirsikkatomaatteja ja parsaa.  Koristele torttu basilikalla ja halutessasi oliiveilla. Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Halutessasi voit valuttaa päälle myös hieman hyvää neitsytöljyä ja muutaman roiskauksen balsamicoa.
  7. Luonnollisesti voit käyttää piirakassa niitä kasviksia, mitä sinulla sattuu olemaan.

Voit tarjota piirakan lisäkkeenä tsatsikia tai mintulla maustettua jogurttikastiketta, jos kaipaat piirakalle kostuketta.

Juustoinen Nizzan salaatti

neljä annosta

gluteeniton, laktoositon, kasvis

500 g keitettyjä (uusia) perunoita

4 keitettyä kananmunaa

2 punasipulia

150 g vihreitä papuja

10 kirsikkatomaattia

1/2 dl oliiviöljyä

2 rkl balsamicoa

1/2 tl suolaa

rouhittua mustapippuria

100 g raastettua Appenzeller® Mild Spicy -juustoa

  1. Keitä perunat reilusti suolatussa vedessä. Ryöppää tuoreet pavut napakan kypsiksi. Pakastepapujen täytyy vain sulaa
  2. Leikkaa punasipulit ja perunat lohkoiksi ja sekoita ne keskenään kulhossa oliiviöljyn kanssa. Lisää joukkoon pavut ja lohkotut kirsikkatomaatit. Mausta kasvikset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  3. Kuumenna paistinpannu ja kaada maustuneet raaka-aineet pannulle. Lämmitä raaka-aineita hetki ja kaada seos laakealle vadille tai juustoisen piirakkapohjan päälle. Sekoita joukkoon Appenzeller-juustoraaste. Nostele päälle lohkotut kananmunat.

 

Juustoinen salaattipiirakka maistuu niin vappuna kuin juhannuksena. Sen kaveriksi sopii roseeviini. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

Roseekuohuviini on juhlava tarjottava salaattipiirakan kanssa. © Alko

Juustoisen salaattipiirakan kaveriksi sopii roseeviini, kuplilla tai ilman. Kuivan kuplivan ystävälle maistuu uusiseelantilainen  Lindauer Rosè Brut   tai tilausvalikoiman uutuustuote Lindauer Special Reserve Rosé Brut .  Kuplattoman viinin ystävälle piirakan kanssa maistuu  trendikäs Torres Digno Riesling Rosé.

 

Riesling rosée  on kesäisen ruokapöydän moniottelija. © Alko

 

Appenzeller -juusto on myös keväisen parsapiirakan maistuvuuden salaisuus. © Tiina Rantanen

Kokeile myös ihanaa Appenzeller-parsapiirakkaa. Se vie taatusti kielen.

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Juustoinen salaattipiirakka – kesän trendiherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X