
Juustoinen salaattipiirakka - kesän trendiherkku

Salaattipiirakka on erinomainen kesäkutsujen tarjottava. Siinä yhdistyy vahvasti juustolta maistuva piirakka sekä kesäinen salaatti herkullisessa muodossa.
Salaattipiirakan idea on, että kypsän, vahvasti juustolta maistuvan pohjan päälle kootaan salaatti kesäisistä aineksista. Voit käyttää siihen niin grillattuja kuin marinoituja kasviksia, erilaisia salaatteja ja yrttejä. Ruokaisuutta piiraaseen sa vaikkapa äyriäisistä, savukalasta tai grillatusta broilerista. Esimerkiksi lämpimän, juustolla rikastetun Nizzan salaatin voi senkin koota piiraspohjan päälle. Salaattiohje löytyy salaattipiirakan alta.
Juustoinen salaattipiirakka
Vuoan koko 24 cm
6-8 annosta
laktoositon, kasvis
Appenzeller-pohja:
150 g Appenzeller® Mild Spicy -juustoa raastettuna
150 g voita
150 g ( 2 1/e dl) vehnäjauhoja
voita vuoan voiteluun
Täyte:
1 pieni munakoiso
2 suippopaprikaa
1-2 terttua kirsikkatomaatteja
200 g vihreää parsaa
loraus oliiviöljyä
1 pussi frisee- salaattisekoitusta
50 g Appenzeller® Mild Spicy -juustoa raastettuna
10 kivetöntä kalamata-oliivia
tuoretta basilikaa
ripaus mustapippuria
ripaus sormisuolaa
1-2 rkl neitsytoliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
Lisäksi:
aiolia, tsatsikia tai mintulla maustettua kreikkalaista jogurttia
- Raasta juusto. Nypi keskenään pehmeä voi, vehnäjauhot ja juustoraaste taikinaksi. Suolaa ei tarvita, sitä tulee riittävästi juustosta.
- Voitele irtopohjainen (halkaisija 26 senttiä) piirakkavuoka ja painele taikina vuokaan siten, että taikina nousee reunoille.
- Jotta reunat pysyvät ylhäällä pohjan paiston aikana, pane taikinan päälle leivinpaperi ja täytä vuoka herneillä tai piirakkapainoilla. Voit myös tehdä alumiinifoliosta soikion, jonka avulla tuet taikinan reunaa vasten sen valumisen ehkäisemiseksi.
- Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia, poista painot ja jatka paistamista vielä 5-8 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä. Pane uunin grillivastus kuumenemaan 250-asteiseksi.
- Viipaloi munakoiso ja ripottele viipaleille hieman sormisuolaa. Anna munakoison itkeä vartin verran ja kuivaa viipaleet. Pyöräytä suippopaprikat, kirsikkatomaatit, munakoisoviipaleet ja parsat oliiviöljyssä. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Grillaa kasviksia noin 10 minuuttia, kunnes munakoisot saavat väriä ja paprikoiden pinta mustuu.
- Kokoa jäähtyneen piiraspohjan päälle salaatti, jossa on salaattisekoitusta, juustoraastetta, viipaloitua munakoisoa, grillattua paprikaa, kirsikkatomaatteja ja parsaa. Koristele torttu basilikalla ja halutessasi oliiveilla. Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Halutessasi voit valuttaa päälle myös hieman hyvää neitsytöljyä ja muutaman roiskauksen balsamicoa.
- Luonnollisesti voit käyttää piirakassa niitä kasviksia, mitä sinulla sattuu olemaan.
Voit tarjota piirakan lisäkkeenä tsatsikia tai mintulla maustettua jogurttikastiketta, jos kaipaat piirakalle kostuketta.
Juustoinen Nizzan salaatti
neljä annosta
gluteeniton, laktoositon, kasvis
500 g keitettyjä (uusia) perunoita
4 keitettyä kananmunaa
2 punasipulia
150 g vihreitä papuja
10 kirsikkatomaattia
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
100 g raastettua Appenzeller® Mild Spicy -juustoa
- Keitä perunat reilusti suolatussa vedessä. Ryöppää tuoreet pavut napakan kypsiksi. Pakastepapujen täytyy vain sulaa
- Leikkaa punasipulit ja perunat lohkoiksi ja sekoita ne keskenään kulhossa oliiviöljyn kanssa. Lisää joukkoon pavut ja lohkotut kirsikkatomaatit. Mausta kasvikset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
- Kuumenna paistinpannu ja kaada maustuneet raaka-aineet pannulle. Lämmitä raaka-aineita hetki ja kaada seos laakealle vadille tai juustoisen piirakkapohjan päälle. Sekoita joukkoon Appenzeller-juustoraaste. Nostele päälle lohkotut kananmunat.
Viinivinkki
Juustoisen salaattipiirakan kaveriksi sopii roseeviini, kuplilla tai ilman. Kuivan kuplivan ystävälle maistuu uusiseelantilainen Lindauer Rosè Brut tai tilausvalikoiman uutuustuote Lindauer Special Reserve Rosé Brut . Kuplattoman viinin ystävälle piirakan kanssa maistuu trendikäs Torres Digno Riesling Rosé.
Kokeile myös ihanaa Appenzeller-parsapiirakkaa. Se vie taatusti kielen.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustoinen salaattipiirakka - kesän trendiherkku