
Juustoiset lammaspyörykät on helppo pääsiäisherkku

Juustoiset lammaspyörykät on helppo ruoka, joka sopii pääsiäispöytään. Niissä maistuvat marokkolaiset mausteet ja sveitsiläinen Appenzeller-juusto. Juustoiset lammaspullat kypsyvät lähes itsestään uunissa.
Lihapyörykät tunnetaan lähes kaikissa ruokakulttuureissa, joskin niiden koostumus ja koko vaihtelevat. Pelkästään turkkilainen keittiö tarjoaa yli 80 erilaista lihapullatyyppiä ja koftat ovatkin suosittua ruokaa itäiseltä Välimereltä aina Aasiaan asti. Pääsiäiseen sopiva lihapullaherkku on valmistettu marokkolaiseen tapaan ja viimeistelty sveitsiläisellä kierteellä eli voimakkaanmakuisella Appenzeller® -juustolla. Kypsensin lihapullat uunissa tagine-padassa, mutta alumiinifolio uunivuoan päällä ajaa saman asian.
Marokon Marrakechissa lomaillesseani kävin siellä keittokursseilla. Matkamuistona ostin tietty mausteita, mm. Ras El Hanout -mausteseosta. Ras el Hanout on pohjoisafrikkalaisen keittiön suosittu mausteseos, jossa on kukkainen tuoksu ja vahva maku. Se sisältää noin 25 eri maustetta, mm. korianteria, paprikaa, mustapippuria, kardemummaa, maustepippuria, muskottipähkinäa, kurkumaa, neilikkaa, cyennenpippuria. Kyseistä mausteseosta löytyy täältäkin hyvin varusettujen markettien maustehyllystä.
Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito
Alppimaisemista ovat kotoisin myös maailmankuulut sveitsiläiset juustot. Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna tarjoavat lähtökohdan luonnonmukaiselle, voimakasmakuiselle raakamaidolle, josta Appenzeller®-juustot tehdään.
Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus.
Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta. Makunsa puolesta se ei eroa yhtä kauan eli kolme kuukautta kypsytetystä Appenzeller® Bio mildly spicy -juustosta. Juuston tunnistaa ”BIO”-etiketissä ja kuorileiman BIO tunnuksesta.
Juustoiset lammaspyörykät
6 hengelle
Lihapullat
800 g karitsanjauhelihaa (tai nauta-sikajauhelihaa jos et pidä lampaan mausta)
2-3 valkosipulinkynttä
1 1/2 dl korppujauhoja
2 tl Maroccan Ras el Hanout -mausteseosta (Santa Maria)
1½ -2 tl suolaa
1 dl rusinoita
2 dl turkkilaista jogurttia
1 iso tai 2 pientä munaa
Tomaattikastike
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
1 tl kanelia
1/4 tl chilihiutaleita
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl raastettua sitruunankuorta
2 laakerinlehteä
1 dl vihreitä tai mustia oliiveja
100 g Appenzeller-juustoa raastettuna
Lisäksi
keitettyä riisiä, kuskusia tai pastaa
- Valmista tomaattikastike. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota silppuja oliiviöljyssä viitisen minuuttia. Lisää pannulle balsamiviinietikka ja anna sen kiehahtaa. Lisää joukkoon tomaattimurska, kaneli, chili, suola, hunaja, raastettu sitruunankuori ja laakerinlehdet. Anna kastikkeen hautua 20-30 minuuttia.
- Kun kastike hautuu, tee lihapullat. Silppua valkosipulinkynnet. Mittaa korppujauho, korintit, mausteet ja jogurtti kulhoon. Sekoita ja anna turvota hetken aikaa. Lisää muna ja jauheliha ja sekoita mureketaikinaksi. Muotoile massasta lihapullia.
- Pane lihapullat voideltuun uunivuokaan. Raasta juusto. Kaada lihapullien päälle tomaattikastike ja ripottele päälle oliivit ja juustoraaste. Peitä uunivuoka kannella tai foliolla ja kypsennä ruokaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
- Tarkista maku ja tarjoa keitetyn riisin, kuskusin tai pastan kanssa.
Viinivinkki

Lammaspullien kaveriksi sopii pehmeä ja hedelmäinen, keskitäyteläinen I Hate Wine Merlot Nebbiolo -punaviini, 9,98 e.
Lue myös: Juustokuorrutettu karitsan kare -pääsiäisen helppo herkku
Juustoisin terveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustoiset lammaspyörykät on helppo pääsiäisherkku