Juustoiset lohi-perunanyytit ovat kesän helppo grilliherkku
Juustoiset lohi-perunanyytit ovat kesäistä grilliruokaa. Jokainen ruokailija saa grillistä oman ”lahjapakettinsa”, joka nautitaan raikkaan salaatin kansa. Herkullisen ja helpon nyyttiruoan salaisuus on sveitsiläinen Appenzeller-juusto. Sen herkullisuuden salaisuus piilee yrttiliemessä, jolla juustoa harjataan sen kypsytyksen ajan.
Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito
Appenzellin vuoristomaisemissa Sveitsissä on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna maistuvat myös raakamaidossa, josta Appenzeller®-juustot tehdään.
Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus. Tämä yrttiliemi myös antaa juustolle sen tyypillisen, voimakkaan maun.
Appenzeller® Extra spicy (6 kk)
Tämä Appenzeller®-perheen jäsen on todellista juustojen aatelia, sillä se on kypsynyt kellarin uumenissa vähintään kuusi kuukautta. 5 ½ kk:n ikäisenä kellarimestarit kontrolloivat jokaisen tahkon kypsymisasteen ja valikoivat ainoastaan parhaimmat tahkot Appenzeller®-juustoista kypsytyksen loppusuoralle. Extra spicy-juuston tunnistaa mustakultaisesta etiketistä.
Juustoiset lohi-perunanyytit
neljälle
lihaton, gluteeniton, laktoositon
600- 800 g (kirjo) lohifileetä
200 g nippusipulia
noin kilo uusia perunoita keitettynä
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl silputtua korianteria, lehtipersiljaa tai tilliä
2-4 valkosipulinkynttä
1/2 dl sitruunamehua
noin 3/4 dl oliiviöljyä
noin 150 g raastettua Appenzeller-juustoa
Lisäksi
alumiinifoliota
- Poista kirjolohesta nahka ja jaa filee neljään osaan. Hienonna sipulit varsineen. Halkaise keitetyt uudet perunat.
- Leikkaa foliosta neljä reilua palaa. Sipaise foliopalat öljyllä. Jaa perunat ja sipulit folioiden päälle.
- Hienonna korianteri/persilja ja valkosipulinkynnet.
- Nosta perunoiden päälle kalapalat, mausta ne suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Lisää yrtti-valkosipuliseos lohipalojen päälle ja kaada päälle loraus oliiviöljyä. Ripottele jokaisen kalan päälle raastettua Appenzeller-juustoa. Sulje nyytit.
- Kypsennä nyyttejä grillissä noin 15 minuuttia. Avaa nyytit ja tarkista kalan kypsyys. Anna nyyttien olla grillissä, kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä. Voit kypsentää nyytit myös uunissa 225-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.
- Tarjoa juustoiset lohinyytit salaatin kanssa.
Viinivinkki
Juustoisen lohinyytin kaveriksi sopii Ranskan Provencesta kotoisin oleva kuiva, keskihapokas, metsämansikkainen ja kevyen yrttinen Mirabeau en Provence Classic Rosé 2020 -roseeviini.
Lue myös
Kesäbrunssilla maistuu uusista perunoista tehty fritatta
Kesäisin Appenzeller-terveisin
Blonditiina¨
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustoiset lohi-perunanyytit ovat kesän helppo grilliherkku