Mainos: Appenzeller
HimahellaMainos

Juustoiset lohi-perunanyytit ovat kesän helppo grilliherkku

Kaupallinen yhteistyö: Appenzeller.

Lohi saa grillissä herkullisen maun Appenzeller-juustosta. © Tiina Rantanen

Juustoiset lohi-perunanyytit ovat kesäistä grilliruokaa.  Jokainen ruokailija saa grillistä oman ”lahjapakettinsa”, joka nautitaan raikkaan salaatin kansa.  Herkullisen ja helpon nyyttiruoan salaisuus on sveitsiläinen Appenzeller-juusto.  Sen herkullisuuden salaisuus piilee yrttiliemessä, jolla juustoa harjataan sen kypsytyksen ajan. 

Appenzeller-juustokiekkoja harjataan kypsytyksen aikana yrttiliemellä. Kuva Appenzellistä luomuyrttitilalta. © Tiina Rantanen

Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito

Appenzellin vuoristomaisemissa  Sveitsissä on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna maistuvat myös raakamaidossa, josta Appenzeller®-juustot tehdään.

Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus. Tämä yrttiliemi myös antaa juustolle sen tyypillisen, voimakkaan maun.

Juustoiset lohinyytit saavat makunsa Appenzeller Extra Spicy -juustosta, jonka tunnistaa mustasta etiketistä. © Tiina Rantanen

Appenzeller® Extra spicy (6 kk)

Tämä Appenzeller®-perheen jäsen on todellista juustojen aatelia, sillä se on kypsynyt kellarin uumenissa vähintään kuusi kuukautta. 5 ½ kk:n ikäisenä kellarimestarit kontrolloivat jokaisen tahkon kypsymisasteen ja valikoivat ainoastaan parhaimmat tahkot Appenzeller®-juustoista kypsytyksen loppusuoralle. Extra spicy-juuston tunnistaa mustakultaisesta etiketistä.

Juustoinen lohinyytti kypsyy grillissä noin 20 minuutissa. © Tiina Rantnen

Juustoiset lohi-perunanyytit

neljälle

lihaton, gluteeniton, laktoositon

600- 800 g (kirjo) lohifileetä

200 g nippusipulia

noin kilo uusia perunoita keitettynä

1 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

1 dl silputtua korianteria, lehtipersiljaa tai tilliä

2-4 valkosipulinkynttä

1/2 dl sitruunamehua

noin 3/4 dl oliiviöljyä

noin 150 g raastettua Appenzeller-juustoa

Lisäksi

alumiinifoliota

  1. Poista kirjolohesta nahka ja jaa filee neljään osaan. Hienonna sipulit varsineen. Halkaise keitetyt uudet perunat.
  2. Leikkaa foliosta neljä reilua palaa. Sipaise foliopalat öljyllä. Jaa perunat ja sipulit folioiden päälle.
  3. Hienonna korianteri/persilja ja valkosipulinkynnet.
  4. Nosta perunoiden päälle kalapalat, mausta ne suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Lisää yrtti-valkosipuliseos lohipalojen päälle ja kaada päälle loraus  oliiviöljyä. Ripottele jokaisen kalan päälle raastettua Appenzeller-juustoa. Sulje nyytit.
  5. Kypsennä nyyttejä grillissä noin 15 minuuttia. Avaa nyytit ja tarkista kalan kypsyys. Anna nyyttien olla grillissä, kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä. Voit kypsentää nyytit myös uunissa 225-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.
  6. Tarjoa juustoiset lohinyytit salaatin kanssa.

Viinivinkki

Juustoisen lohen kabariksi sopii roseeviini Provencesta. © Tiina Rantanen

Juustoisen lohinyytin kaveriksi sopii Ranskan Provencesta kotoisin oleva kuiva, keskihapokas, metsämansikkainen ja  kevyen yrttinen Mirabeau en Provence Classic Rosé 2020 -roseeviini.

Italialainen uunimunakas sopii kesäaamiaiselle. © Tiina Rantanen

Lue myös

Kesäbrunssilla maistuu uusista perunoista tehty fritatta

Blonditiina Appenzellin jylhissä vuoristomaisemissa.

Kesäisin Appenzeller-terveisin

Blonditiina¨

Kommentit

Kommentoi juttua: Juustoiset lohi-perunanyytit ovat kesän helppo grilliherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X