Mainos: Le Gruyère AOP
HimahellaMainos

Juustoiset munakoisot – illanistujaisten helppo kasvisherkku

Kaupallinen yhteistyö: Le Gruyère AOP.

 

Juustoiset munakoisoviipaleet ovat osa herkullista meze-pöytää. © Tiina Rantanen

Syksy on illanistujaisten aikaa. Kesän jälkeen on mukava kerääntyä ystävien kanssa saman pöydän ääreen. Meze-pöytään on helppo loihtia herkkuja, jotka sopivat kaikkien makuun. 

Lähi-idän ruoka on ollut trendikästä jo useita vuosien ja suosio näyttää jatkuvan. Ei ihme, sillä Lähi-idän keittiö pursuaa hyviä makuja ja ruokia, joista saa koottua herkullisen meze-tarjoilun kädenkäänteessä. Osan ruoista voi valmistaa itse, osan voi laittaa tarjolle suoraan purkista. Meze tulee persiankielestä sanasta mazzidan, maistaa.

Meze sinänsä ole mitään sen ihmeellisempää kuin espanjalaisten tapas tai italialaisten antipasto. Samasta kulhosta itäinen Välimeri ruokapöydässään ammentaa. Pöytään katetaan pikkupurtavaa, mutta alueelle tyypillisistä aineksista valmistettuna. Paikallista lähiruokaa siis.

AOP eli alkuperätakuu kertoo mistä juusto on kotoisin

Le Gruyère AOP –juuston herkullisen maun salaisuus piilee alppimaisemissa laiduntaneiden lehmien lypsämässä raakamaidossa. Sekö luonnollisesti juusto- ja kellarimestarien ammattitaidossa, joka on periytynyt perheyrityksissä sukupolvelta toiselle. Aidon, vähintään viisi kuukautta kellarikypsytetyn Le Gruyére -juuston tunnistat AOP- eli alkuperätakuu-merkinnästä. Se on merkki tinkimättömästä laadusta juustonvalmistuksen kaikissa vaiheissa.

Juustolla leivitettyjen munakoisojen salaisuus on herkullinen sveitsiläinen Le Gruyère AOP -juusto.

Juustoiset munakoisoviipaleet

4-6 annosta

laktoositon, kasvis

2 (noin 800 g) isoa munakoisoa

sormisuolaa

200 g Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna

4 dl korppujauhoja

1 tl savustettua paprikajauhetta

2 tl Provencen yrttiseosta

4-6 valkosipulinkynttä raastettuna tai 1 rkl valkosipulimurskaa

200 g voita sulatettuna

  1. Viipaloi munakoisot ja ripottele niille suolaa. Anna munakoisojen ”itkeä” puolen tunnin ajan.
  2. Raasta juusto. Sekoita keskenään juustoraaste, korppujauhot ja mausteet. Sulata voi.
  3. Kasta kuivatut munakoisoviipaleet ensin voisulaan ja sitten juusto-korppujauheseokseen. Kääntele viipaletta niin, että leivitys tarttuu molemmille puolille. Pane munakoisoviipaleet leivinpaperin päälle uunipannulle.
  4. Paista munakoisoviipaleita 225-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia. Käännä viipaleet ja jatka paistamista toiset 15 minuuttia tai kunnes leivitys on kauniin ruskea.
  5. Tarjoa munakoisoviipaleet osana meze-pöytää tai pääruoan lisäkkeenä (mintulla maustetun) tsatsikin kanssa.

Vihreä hummus, itämaiset lammaspöyrykät ja tabouleh- sekä fatoush-salaatti muodostavat jo juhla-aterian. Jälkiruoaksi voi tarjota kuivattuja hedelmiä tai vaikkapa turkish delight -makeisia.

Mintunmakuinen tsatsiki

6-8 annosta

gluteeniton, kasvis

500 g kreikkalaista jogurttia

1 kurkku

1 tl (sormi)suolaa

3-4 valkosipulinkynttä

3 rkl viinietikkaa (balsamico tai valkoviinietikka)

ripaus mustapippuria myllystä

1-2 tl sokeria

2 rkl silputtua minttua

  1. Raasta kurkku, sekoita joukkoon suola ja puristele kurkku kuivaksi siivilässä.
  2. Kuori valkosipulinkynnet, purista tai raasta ne jogurtin joukkoon.
  3. Sekoita keskenään kurkkuraaste ja jogurtti. Mausta pippurilla, viinietikalla ja silputulla mintulla. Pane kylmään maustumaan vähintäin vartiksi.

Meze-pöytä sopii glögikauden tarjottavaksi. © Tiina Rantanen

Juomavinkki

Meze-pöydän kanssa nautittavaksi sopii marokkolainen minttutee tai Marrakechista inspiraationsa saanut, mintulta, vihreältä teeltä ja joulumausteilta maistuva Blossa 20 Myntathè, joka saapuu Alkon valikoimiin 28. syyskuuta 2020. Pullon hinta on 14,99 euroa.

Marokkolainen minttutee

8 dl vettä

2 rkl kuivattua minttua tai 5-6 tuoreen, vahvan mintun oksaa ( Voit myös käyttää molempia)

2 rkl mustaa teetä

1 dl sokeria

  1. Keitä vesi kiehuvaksi. Mittaa minttu ja tee kannuun ja kaada kuuma vesi niiden päälle. Sekoita ja anna teen hautua 6-8 minuutttia. Siivilöi tee kannuun ja lisää sokeri. Sekoita kunnes sokeri on liuennut.
  2.  Tarjoile kuuma tee pienistä laseista.

Lisää vinkkejä illanistujaisiin?

Broilerinmaksacrostinit sopivat alkupalaksi tai illanistujaisten sormiruoaksi. © Tiina Rantanen

Lue myös:  Le Gruyére -juusto, patee ja viinipullo

Herkullisia illanistujaisia pimenevissä illoissa!

Toivottaa Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Juustoiset munakoisot – illanistujaisten helppo kasvisherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X