HimahellaMainos

Syötävän hyvä lahja: Le Gruyére -juusto, patee ja viinipullo!

Kaupallinen yhteistyö: .

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

Paras joululahja on sellainen joka katoaa parempiin suihin. © Tiina Rantanen

Ajan henki on, että joululahja on aineeton. Tai ainakin se katoaa vuodenvaihteeseen mennessä parempiin suihin. Anna tärkeälle ihmiselle lahja, johon on koottu maailman parhaiden makujen lisäksi omien käsien taidonnäyte eli kotitekoinen broilerinmaksapatee.

 Le Gruyére -juusto on yksi maailman hienoimmista juustoista. Sen historia on jäljitettävissä ainakin vuoteen 1115 saakka. Nuoren guyèren maku on hedelmäinen, mutta juusto saa iän ja suolapitoisuuden lisääntyessä pähkinäisiä sävyjä. Kasvattamalla rasvapitoisuutta, lisäämällä suolaa ja pidentämällä kypsytysaikaa juustoon saadaan yhä voimakkaampi ja intensiivisempi aromi. Le Gruyère AOP Réserve on vähintään 10 kuukautta kypsytettyä juustoa. Se on maultaan intensiivinen ja erityisen aromikas. Todellinen herkkupala joululahjaksi annettavaksi!

Broilerinmaksapatee puolestaan on joulunajan moniottelija. Toscanalaisella ohjeella valmistettu tahna maistuu niin pikkujoulun tai uudenvuoden tarjottavana patongin päällä kuin joulun buffapöydässä. Patee säilyy hyvänä noin viikon, mikäli kylmäketju ei pääse katkeamaan.

Broilerinmaksapatee ja pala Le Gruyère -juustoa on herkullinen lahjaidea. © Tiina Rantanen

 Toscanalainen broilerinmaksapatee

10 annosta

gluteeniton, laktoositon

600 g broilerinmaksaa (pakaste)

2 rkl laktoositonta voita

2-3 salottisipulia

2 dl makeaa valkoviiniä

1 pieni tlk anjovisfileetä

3/4 dl kaprista

1 rkl silputtua, tuoretta rosmariinia

2 dl kanalientä fondista

2 rkl hunajaa

2 rkl tomaattipyreetä

suolaa

ripaus mustapippuria

Koristeeksi

Le Gruyère AOP-lastuja

laakerinlehtiä tai tuoretta rosmariinia

 

  1. Sulata broilerinmaksa ja valuta ja kuivaa se hyvin.
  2. Kuori sipulit ja hienonna ne. Hienonna anjovisfileet.
  3. Kuullota sipulisilppu pannulla voissa. Lisää broilerinmaksa ja paista kunnes maksa on harmaantunut joka puolelta. Lisää pannulle valkoviini ja anna sen kiehahtaa.
  4. Lisää pannulle kaprikset, hienonnettu anjovis, kaprikset, rosmariini ja kanaliemi. Hauduta seosta noin 15 minuuttia. Lisää haudutuksen loppuvaiheessa hunaja, tomaattipyree ja anjovistölkin liemi.
  5. Anna seoksen jäähtyä hieman ja soseuta se monitoimikoneessa tahnaksi. Mausta tahna suolalla ja pippurilla.
  6. Lusikoi tahna pateevuokaan ja anna tahnan jäähtyä jääkaapissa.
  7. Koristele patee Le Gruyère AOP-lastuilla ja laakerinlehdillä tai rosmariinilla.

Vinkki! Italiassa näkee, että seos on myös vain hakattu tartarmaisiksi kuutioiksi ja lusikoitu paahdettujen patonkipalojen päälle. 

Broilerinmaksacrostinit sopivat alkupalaksi tai illanistujaisten sormiruoaksi. © Tiina Rantanen

Tocanalaiset broilerinmaksaleivät

1 patonki

broilerinmaksapateeta

 Koristeeksi

Le Gruyère AOP -lastuja

rucolaa

  1. Viipaloi patonki ja paahda viipaleet öljytyssä pannussa molemmin puolin. Anna jäähtyä.
  2. Levitä broilerinmaksatahnaa patonkipaloille ja koristele juustolastuilla ja rucolalla.

Viinivinkki

© Alko

Itävaltalainen,  makea jälkiruokaviini, Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese 2017 , 18,58 e, on upea makupari niin Le Gruyerè AOP-juustolle kuin broilerinmaksapateelle.  Punaviinin ystävä valitsee pateen kaveriksi Pinot Noir -rypäleistä valmisteun punaviinin, esimerkiksi Hahn Pinot Noir 2017, 18, 69 e Yhdysvaltojen Monteraysta.

Juustokeksit sopivat myös juustorarjottimelle. © Tiina Rantanen

PS. Myös Le Gruyère -juustokeksit sopivat syötäväksi lahjaksi! Ohjeet löytyvät täältä.

 

Kommentit (1)

mahtava kattaus

Kommentoi juttua: Syötävän hyvä lahja: Le Gruyére -juusto, patee ja viinipullo!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X