Himahella

Jyväskylä 24 tunnissa

Jyväskylän-kesä
© Tiina Rantanen

Blondin Suomi-turneet saivat jatkoa, kun auton nokka kääntyi heinäkuun puolivälissä kohti Jyväskylää ja Jyväskylän Kesää. Jyväskylä tarjosi reissunaisille elämyksiä joka lähtöön. 24 tuntiin saa hyvin mahtumaan niin mielen kuin kielen nautintoja.

Pistetäänpä Jyväskylä ensin nuppineulana Blondin maailmankartalle: Jyväskylä sijaitsee Päijänteen pohjoisrannalla Keski-Suomen maakunnassa. Se on Keski-Suomen maakuntakeskus, yliopistokaupunki ja väkiluvultaan Suomen seitsemänneksi suurin kaupunki ja viidenneksi suurin taajama.

Syitä matkustaa Jyväskylään

Reissulle ei aina tarvita mitään erityistä syytä, mutta ainakin minä matkustan kohteeseen mielelläni silloin, kun siellä on jotakin muutakin säpinää kuin ihan normimeininkiä. Tosin silloin siellä on paljon muitakin turisteja.

Jyväskylän tunnettuja tapahtumia ovat mm. kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä, Yläkaupungin Yö, Sataman Yö, Suomipop-festivaalit, Päijännepurjehdus, Jyrock-festivaali ja Neste Ralli.

Jyväskylä_kahvila

Knoppitietona kerrottakoon, että Jyväskylällä on maailmanennätys, jota ei hevin rikota. Kaupungissa on maailman eniten arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Aallon töihin voit tutustua omin päin tai oppaan saattelemana.

Matkalla Jyväskylään:  Puttipaja ja Pandan tehtaanmyymälä

Koska Blondin autossa on vakiovarusteena jarrut, niitä painetaan aina silloin, kun näkökenttään ilmestyy kiinnostava kohde. Sellainen on juuri ennen Jyväskylää, Vaajakosken Naissaaressa sijaitseva Puttipaja Design Puoti Wanha Paja. Kaarevan katon alla on runsas valikoima kotimaisia käsityö -ja designtuotteita eri valmistajilta. Yli 30 shoppia ja Puttipajan suuri loft-myymälä, jossa sijaitsee myös outlet-osasto.

Panda_marja
© Tiina Rantanen

Matkaseuranani Jyväskylässä oli Kotilieden ruokatoimittaja Marja Malinen

Vaajakoskella on myös Pandan tehtaanmyymälä, joka on must-kohde ainakin Pandan lakuista tykkääville. Meikäläinen söi itsensä kipeäksi Lontoon rakeista, joiden uusi pastellisävyinen pakkaus jo huusi viettelevästi: ”Osta minut!”

Verso on Jyväskylän uusin hotelli

Hotelli Verso, jossa on 128 huonetta, avasi ovensa asiakkaille juhannusviikolla kesäkuussa. Verso sijaitsee matkailijan kannalta mitä parhaimmassa paikassa, aivan Jyväskylän ydinkeskustassa. Aikaisemmin tiloissa toimi Jyväshovi. Nyt hotelli on yksityisomistuksessa ja se kuuluu samaan konserniin kuin toinen legendaarinen jyväskyläläishotelli Yöpuu. Tyyliltään ja tunnelmaltaan hotellit ovat erilaisia, Verso on urbaanin moderni kun taas 26 huonetta käsittävän boutique hotelli Yöpuun kaikki huoneet ovat uniikkeja. Edellisellä Jyväskylän Suomipop-festarireissullani yövyin Yöpuussa, joten nyt suuntasimme Versoon.

Hotelli Verso sijaitsee jyväskylässä
© Hotelli Verso

Versossa ei vielä baarissa tarjottavan keittolounaan lisäksi ole varsinaista ravintolaa, mutta hotelli panostaa paljon ns. suomalaiseen aamiaiseen. Aamiaisella nautimme mm. yön yli haudutettua ohrapuuroa ja raparperi-mansikkakeittoa, tuoreita sesongin marjoja rahkojen ja jogurttien kanssa. Tuoremehutkin olivat suomalaisia: omppumehu oli kotoisin Ahvenanmaalta ja mansikka-mustaherkukkamehu sekin paikallista. Leivät olivat vastapaistettuja, hotellin oman leipomon tavaraa. Aamiaisella kokit paistavat asiakkaille munakkaita toivomusten mukaan. Olipa muuten hyvä ja kostean mehevä munakas, munakkaan paistamista oli selkeästi treenattu! Eikä tarvitse olla edes hotelliasukas, jotta pääsee tälle herkkuaamiaiselle 21 euron hintaan.

Jyväskylä_Verso-kollaasi

Ai niin, Verso ansaitsee erityismaininnan erinomaisista sängyistään! Hyvin nukutti.

Illallinen Figarossa

Ravintola Figaro on tunnelmallinen 90-paikkainen ruokaravintola aivan Jyväskylän keskustassa vanhassa kivitalossa. Nautimme siellä ravintolan upouuden suositusmenun juomineen.

”Figaro on Jyväskylän Vinkkeli”, totesin kollegalleni ruokaillessamme. ” Näitä molempia ravintoloita yhdistää hyvä ruoka, huolella valitut viinit ja erinomainen, asiakkaan huomioonottava palvelu. Lisäksi molemmat ovat oikeita ravintoloita valkoisine pöytäliinoineen. ”

Figaro_miljöö
© Tiina Rantanen

Ravintolan vieressä on Figaro Winebistro, jossa viinifriikin iloksi on on laaja valikoima laseittain maisteltavia, erikoisempiakin viinejä. Figaro Winebistrossa voi myös nauttia juustoja ja pientä syötävää viinin kaverina. Winebistron on valittu kolme kertaa, vuosina 2012, 2014 ja 2015, Suomen parhaimmaksi viiniravintolaksi.

Figaro_menu
© Tiina Rantanen

 

Ravintola Figaron suositusmenu on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Menun hinta on 69 euroa ja viinipaketin 36 euroa. Oma annossuosikkini oli kuha ja kollegani Marja hypetti kasvisruoan erinomaisuutta. Erityiskiitosta ravintolalle pitää antaa viinien sovittamisesta ruokiin. Ne toimivat erinomaisesti.

”Olemme tehneet paljon työtä viinin ja ruoan yhdistämisen suhteen. Esimerkiksi kuhalle kokeilimme seitsemää eri viiniä, ennenkuin olimme tyytyväisiä”, kertoi sommelier Pekka Mantela kaataessaan lasiimme italialaista valkoviiniä , Caggiano Greco di Tufo Devonia.

Tässä suositusmenu viineineen:

Viinisuositus: Gramona Gessami 2015, Espanja

”Tästä tuli mieleen torstai ja hernerokkapäivä, tyyli vaan oli fine dining. Herkullinen soppa!”

Viinisuositus: Riedlin Rot Spätburgunder 2011, Saksa

”Liha oli erinomaista ja viini suorastaan svengasi sen kanssa. ”Me emme ole kauhean puristeja viinien järjestyksen kanssa”, kertoi sommelierimme.”

Viinisuositus: Macon Villages Chameroy 2014, Ranska

” Kollegani Marja Malisen mielestä suositusmenun paras annos. Minäkään en löytänyt valittamista!”

Viinisuositus: Caggiano Greco di Tufo Devon 2012, Italia

”Tämä annos lennätti Blondin Linnunradalle. Aion kopioida idean omaan keittiööni! Todellinen kesäherkku.”

Viinisuositus: Bigaro, Italia

”Herkullinen, kesäinen jälkiruoka, suoraan kuin mummon keittiöstä. En vain tiedä kenen mummon.”

 

harmooni_kyltti
© Tiina Rantanen

Vauhtia Harmoonista

Vuonna 1910 rakennettu Halosen Harmoonitehdas on yksi Jyväskylän maamerkeistä. Halosen harmonitehdas oli aikansa kulttuurikeskus, jonka yläkerran ateljeekodeissa asui taiteilijoita ja kuvanveistäjiä. Harmoonitehtaan toiminnan loppumisen jälkeen talossa on toiminut muun muassa Grafiikkakeskus ja Galleria Harmonia. Vuonna 2013 yrittäjät Jyrki ja Riitta Halttunen ostivat arvokiinteistön Jyväskylän kaupungilta.

Harmooni_Kyrö
© Tiina Rantanen

Harmoonia paikalliset kehuivat myös ravintolana, mutta omakohtainen kokemuksemme paikasta jäi vain suositellun Kyrö karpalo-rosmariinilonkeron nauttimiseen ennen Teltan konserttia. Mutta palvelu täälläkin oli parasta A-ryhmää!

 

Emma-Salokoski
© Tiina Rantanen

Emma Salokosken konsertti: Nainen ja ääni!

Jyväskylän Kesä on vanhin pohjoismainen yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali, ja siitä ovat saaneet kimmokkeen Suomen monet myöhemmin perustetut festivaalit. Vuodesta 1956 järjestettyyn kulttuuritapahtumaan on sisältynyt muun muassa konsertteja, mestarikursseja nuorille soitintaiteilijoille, elokuvanäytösten sarjoja sekä eri alojen kongresseja, seminaareja ja luentosarjoja.

Me pääsimme nauttimaan Seminaarimäen kampuksella sijainneen Teltan 10-vuotisjuhlavuoden avauskonsertista ja Emma Salokosken upeasta äänestä ja musikaalisesta lahjakkuudesta. Emma-palkittu Salokoski on ansainnut kannuksensa jazzin, bossa novan ja musikaalien parissa, mutta on levyttänyt myös popimpaa tuotantoa.

Jotain naisen äänestä ja biisien koskettavuudesta kertoo sekin, että huomasin kyynelten vierivän silmistäni viimeisen biisin aikana. Näinhän sen kuuluukin mennä.

Seuraavana aamuna totesimme kollegan kanssa, että ilman hyvää musiikkia ja hyvää ruokaa elämä ei olisi elämisen arvoista.

Mikäli nälkä olisi yllättänyt Teltta-alueella, syötävää kyllä löytyi! Tällä kertaa tarjonta jäi testaamatta.

Juhlateltta
© Tiina Rantanen

Teeleidi on Lutakon rauhoittava keidas

Teeleidi_AnneSalakka
© Tiina Rantanen

Teeleidiin ei reissunainen eksy, jos sitä ei tiedä. Teehuone sijaitsee Lutakon Leidissä, yli satavuotiaassa talokaunottaressa, jonka on suunnitellut Yrjö Blomstedt.

Teeleidi on kahdessa kerroksessa. Alakerrassa voi shoppailla mieleistä teetä, teekuppeja, -pannuja tai teen kanssa nautittavia herkkuja. Yläkerrassa on sitten varsinainen nautiskelupaikka, teehuone. Teeleidi on erityisesti opiskelijoiden ja yliopistoväen suosiossa.

”Haluamme tuoda Jyväskylään aivan uuden tavan nauttia laadukkaasta teestä sekä tunnelmasta. Valikoimiimme kuuluu noin 100 erilaista irtoteetä ja hauduketta, joita voi nauttia paikan päällä herkkujen kera, tai hankkia kotiin viemiseksi”, kertoi Teeleidi itse eli paikan omistaja ja sielu Anne Savela.

”Kahvia ei täällä tarjota edes tiskin alta”, hän nauroi kaataessaan teekuppeihimme Tamario Kuchaa eli vihreää kesäteetä.

Teeleidi_kollaasi
© Tiina Rantanen

Tiistaisin ja torstaisin Teeleidissä on tarjolla Afternoon Tea, joka teen lisäksi sisältää niin skonsseja, pieniä voileipiä kuin makeita herkkuja 12 euron hintaan.

”Moni opiskelija kertoo Afternoon Tean olevan viikkonsa kohokohta ja ainoa hemmotteluhetki”, Savela sanoi.

Paikan fengsui on loistava, sillä havahduimme viettäneemme Teeleidissä pari tuntia aivan huomaamattamme. Teeleidistä tuli Jyväskylän must-vierailukohde ihan ehdottomasti. Kollegakin osti sieltä mukaansa vuoden teet ja meikäläisen teehetkiä ilahduttaa jatkossa japanilainen teepannu.

Pöllöwaarin tyylikäs lounas

Teeleidistä kiirehdimme lounaalle Jyväskylän legendaarisimpaan ravintolaaan. Kultaseppä Jaakko Emil Vehmas rakennutti vuonna 1928 nykyisen Yliopistonkadun ja Kansakoulunkadun kulmaukseen kivitalon, joka nykyään tunnetaan Hotelli Yöpuuna ja ravintola Pöllöwaarina.

Pöllöwaari_JukkaKyllönen2
© Tiina Rantanen

Keittiöpäälikkö Jukka Kyllönen vastaa niin Pöllöwaarin kuin hotelli Verson keittiöistä.

Pöllöwaarilla on jo pitkät perinteet yliopistokaupungin parhaana ruokapaikkana, olipa kyse sujuvasta liikelounaasta tai illallisesta.

”Pöllöwaarin keittiön linja on yhtä aikaa tyylikkään kansainvälinen ja kotoisasti suomalainen. Raaka-aineiden valinta perustuu vuodenaikojen ja ruokasesonkien vaihteluun”, kertoi keittiöpäällikkö Jukka Kyllönen. ”Kotimainen, usein lähivesistä pyydystetty kala, lähellä tuotettu liha ja kasvikset ovat vuoden ympäri keskeisessä osassa.”

Pöllöwaarin viinivalikoima on valittu kolme kertaa kaupungin parhaaksi ja ravintola satsaa myös hyvään palveluun. Siitä kertoo sekin, että ravintolan hovimestari-sommelier Ulla Häkkinen on ollut Vuoden Hovimestari 2009.

Pöllöwaari_lounas
© Tiina Rantanen

Pöllöwaarin lounas on tyylikäs ja bisnestasoinen. Lounaan voi valita 2 – 6 ruokalajin mittaisena. Hintahaarukka on silloin 26-46 euroa.

Jyväskylän Kesä -viikolla lounaslistalla oli  tarjolla mm.

Alkuruokana:

Pääruokana:

Jälkiruokana:

Vaikka ammattisyöjiä olemmekin,  nautimme lounaalla vain kaksi ruokalajia, sillä halusimme käydä vielä testaamassa ennen kotiinlähtöämme Kahvila Muiston. Mutta Pöllöwaari ei pettänyt tälläkään kertaa. Se on ehdottomasti Jyväskylän huippu!

Hyväskylä sekä Kakkuja ja krumeluureja

Lounaan jälkeen vierailimme Jyväskylän lasten kesän ohjelmaan kuuluvassa Karkkitehtuuripajassa, jossa sokerinäppiset 7-12 vuotiaat suunnittelijat tutustuvat arkkitehti Ilpo Vuorelan ohjauksessa herkullisella tavalla arkkitehtuuriin ja rakentamiseen. Rakennusmateriaaleina toimivat nimittäin erilaiset karkit ja puutikut. Siellä oli päällä täysi tohina kun nuoret arkkitehdit rakentelivat makeita luomuksiaan. Luovuudella ei ole mitään rajoja kun niitä ei väkisin aseteta!

Hyväskylä_työpaja
© Tiina Rantanen

Samanaikaisesti viereisessä huoneessa vispilät viuhuivat ja pursottimet loihtivat muffineista mitä upeampia taideteoksia lasten taiteellisessa leivonta- ja koristelupajassa Kakkuja ja krumeluureja. Aika naisellista leipominen näyttää yhä olevan, sillä 7-12 vuotiaiden leipurien joukossa oli vain yksi poika, Leevi. Hän sitäkin innokkaampi leipuri, joka pikkusiskonsa Sinin kanssa hääräilee usein keittiössä.

Toivolan Vanhan Pihan käsityöputiikit ja -pajat

Ennen kotiinlähtöämme piipahdimme myös Toivolan Vahassa Pihassa ja siellä sijaitsevassa Kahvila Muistossa.

Kahvila-Muisto
© Tiina Rantanen

Kahvila Muistossa on nimensä mukainen, nostalginen tunnelma.

Toivolan Vanhan Pihan 1800-luvun käsityöläismiljöössä tehtaillaan monenlaista niin paikallisten kuin matkailijoiden iloksi. Pihapiirissä sijaitsee muun muassa sepänpaja, verhoomo, lankapuoti, sisustus- ja vaatetusmyymälät sekä kultasepänpaja. Putiikeissa ja pajoissa voi ostosten ohessa seurata pihan käsityöyrittäjien työskentelyä.

Mananlanpaja
© Tiina Rantanen

Manalanpaja oli todellista hevimetallia ja äijäenergiaa.

Kiirettä pukkasi, mutta vuorokausi Jyväskylässä tarjosi kyllä elämyksiä ja kokemuksia kaikille aisteille. Kiitän lämpimästi Keskisuomalaisen toimittajaa ja tämän vuotista Jyväskylän Kesän tiedottajaa Riikka Mahlamäki-Kaistista, joka oli sitä mieltä, että Blondin tulisi reissuillaan pysähtyä myös Jyväskylässä. Hänen antamilla koordinaateilla me kaupungissa sitten suunnistimmekin. Paikallistuntemuksesta on aina suurta apua kohteita kartoittaessa!

Jyväskylä_jäätelökioski
© Tiina Rantanen

Lue myös Blonditiinan muista reissuista kesäisessä Suomessa. Kohteina ovat olleet  mm. Porvoo, Tampere, Oulu, Vääksy, Mänttä, Etelä-Pohjanmaa, Läntinen Uusimaa ja Laitikkala.

Ruokamatkalla kesä-Suomessa

Matkustaminen kannattaa aina!

Terveisin Blonditiina

Ps. Mr. Murpy oli tällä reissulla sen verran messissä, että kamerani muistikortti, jossa oli yli 1000 kuvaa Jyväskylän kohteista kieltäytyi luovuttamasta sisältöään! Niinpä nämä kuvat ovat puhelimella otettuja varanäpsyjä, sorry siitä!


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jyväskylä 24 tunnissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *