Himahella

Kaikki alkaa keittiöstä

Torstaina 13.8  Ikea kutsui sisustus- ja ruokakirjoittajia syömään Kaapelitehtaalle, koska keittiö ja ruoka yhdistää meitä kaikkia. Lisäksi yhdessä syöminen on tutkimusten mukaan uusi musta.

Kuvakollaasi Ikean keittiötapahtumasta

”Nautimme ruoan laittamisesta ja syömisestä yhdessä, mutta arjessa ei sille tunnu riittävän aikaa. Ikea Life at Home -tutkimuksen mukaan jopa kolmasosa helsinkiläisistä haluaisi syödä arkena useammin yhdessä asuinkumppaneiden kanssa. Yli puolet on sitä mieltä, että ruoan laittaminen yhdessä on mukavampaa kuin yksin.” Näin Ikean kutsu houkutteli lifestyle-kirjoittajia tutustumaan Ikean ehdottamiin ratkaisuihin paremman arjen luomiseksi. Varsinainen syy kutsuun oli kuitenkin tällä viikolla 1,7 miljoonaan kotitalouteen jaettava Ikea-kuvasto, jonka keskiössä on tällä kertaa keittiö. 

Keittiö vetää puoleensa

”Keittiö on kodin sydän” on jo aika kliseinen sanonta, mutta onhan se lähes absoluuttinen totuus. Nykyisin keittiö onkin paljon enemmän kuin pelkkä kokkaus- tai ruokailuhuone. Keittiön pöydän ääressä luetaan lehtiä, tehdään läksyjä, harrastetaan ja päivitetään perheen tilannetta.

Keittiö kokoaa paitsi perheen myös ystävät yhteen. Kaikkihan tietävät, että ne parhaat bileet ovat oikeastaan aina siellä. Ja varsinkin me naiset tiedämme keittiöpsykologian terapeuttisen merkityksen tässä elämässä. Montako ihmissuhdetta on pelastettu tai kuopattu keittiön pöydän ääressä?

”Vaikka ruoanlaitto ja yhdessä syöminen on monille tärkeää, eivät unelmat ja arjen todellisuus aina kohtaa. Jo kiireen ja ristiin menevien aikataulujen vuoksi yhteinen arkiruokailu voi tuntua haastavalta. Siksi haluamme nostaa esiin tuotteita, ideoita ja ratkaisuja, jotka helpottavat ruoan laittamista ja mahdollistavat yhteisten ruokahetkien jakamisen myös arjessa”, sanoi Ikea Suomen viestintäjohtaja Kirsi Gotthardt puheenvuorossaan.

Ikean keittiötapahtumassa tarjoiltua ruokaa kuvakollaasissa

 

Gotthardt kehotti ihmisiä kutsumaan kavereitaan arkena vaikka makaronilaatikolle. Aina ei tarvitse tarjota monen ruokalajin illallista nähdäkseen ystäviään. Tätä kuunnellessaan pöytiin plaseeratut vieraat lusikoivat Ikean myymistä ruokatuotteista valmistettua illallista. Hyvää ruokaa, mutta ei mitään fine diningia. Sekin tuon idelogian mukaista.

”Meidän mielestämme hyvässä suunnittelussa yhdistyvät viisi elementtiä: ulkonäkö, toimivuus, laatu, kestävän kehityksen mukaisuus ja edullinen hinta. Kutsumme sitä demokraattiseksi suunnitteluksi, sillä mielestämme hyvät sisustusratkaisut ovat jokaisen oikeus”, Gotthardt jatkoi.

Törmäsin nyt ensimmäisen kerran tuohon demokraattisen suunnittelun käsitteeseen. Kun sitä tarkemmin uutta kuvastoa selaillessa pohti, juuri sitähän Ikean tarjonta edustaa. Se on yhtä demokraattista kuin ruotsalainen kansankoti. Kansankoti (folkhemmet) kun alun perin tarkoitti paikkaa, jossa köyhällä väellä oli edulliseen hintaan mahdollisuus saada tietoa yhteiskunnasta lukemalla kirjoja ja lehtiä.

Ruokaa -luonnollisesti

Tilaisuudesta kotiin viemisiksi saimme vuonna 2013 julkaistun keittokirjan Ruokaa – luonnollisesti. Kille Ennan toimittamaa kirjaa myydään Ikeassa 14,99 euron hintaan.

Ruokaa - luonnollisesti -kirjan kansi

Tutkin sitä torstai-iltana vielä iltalukemisena ja tunsin pientä kirvelevää kateutta naapuriemme taitavuudesta. Kaksi vuotta sitten julkaistu keittokirja sisälsi kaikki ne ruokatrendit, joista vouhkataan nyt vuonna 2015. Muutamia niistä löytyy myös alkuvuodesta tekemästäni Himahellan trendipostauksesta.

Keittokirja perustuu niin vuodenaikojen kiertoon, luonnosta saatavaan ruokaan, terveellisyyteen, ajankäyttöön, tähteiden hyödyntämiseen ja hävikin minimoimiseen, ekologisuuteen ja taloudellisuuteen. Kirjaan on muun muassa koottu 17 vinkkiä vedenkulutuksen pienentämiseen keittiössä.

No, eivät he Ikeassa näitä juttuja mutu-tuntumalla tee, yrityksessä tehdään jatkuvaa kuluttajatutkimusta, mihin jo tilaisuuden kutsussakin viitattiin. He myös kuulevat ne tärkeät hiljaiset signaalit katsoessaan tulevaisuutta ennustavaan kristallipalloon.

Ennen valojen sammuttamista kateellisena suomalaisena mietin vielä sitä työtä ja brändinrakennusta, jonka he ovat osanneet tehdä ruotsalaisen ruokakulttuurin hyväksi. Kaikkialla maailmassa tunnetaan RUOTSALAISET lihapullat! Kiitos Ikean.

Terveisin,

Himahellan Tiina

Kuvat: Pasi Salminen ja Tiina Rantanen


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaikki alkaa keittiöstä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *