Himahella

Kantarelli-Härkis-toast saa makunsa currysta

Tänä syksynä vettä on riittänyt, mikä tarkoittaa vanhan kansan sanonnan mukaan hyvää sienisyksyä. Mutta onko väitteessä perää? Kyllä, tietyin varauksin, vastaa asiaa pitkään selvittänyt metsäntutkimuslaitoksen tutkija Kauko Salo.

“On sellaisia sieniryhmiä, jotka reagoivat kosteuteen, jos niille antaa puolet enemmän vettä kuin taivaalta normaalisti tulee. Esimerkiksi kantarelli on laji, joka reagoi kasteluun, samoin mustatorvisieni ja kangasrousku, ja joukko erilaisia lahottajia”, Salo sanoo.

Kantarelli-Härkismuhennos
© Tiina Rantanen

Kantarelli & Härkis rakastaa currya!

Minun on tehnyt jo pitkään mieli kantarellimuhennosta, onhan sen ehdottomasti syyskesän ja alkusyksyn sesonkiruokaa. Blondin kantarellimuhennoksen salaisuus on piillyt jo vuosia curryssa tai currytahnassa , jota olen lisännyt sipulia kuullottaessani pannulle. Toinen perinneruoka, jossa curry on mausteena enemmän kuin paikallaan, on makaronilaatikko. Silloin munamaito saa mausteekseen teelusikallisen currya.  Suosittelen kokeilemaan!

Tänä syksynä ruokakeskustelu on pyörinyt erilaisten kasviproteiinien ympärillä. Kaurasta valmistettu nyhtökaura, härkäpavusta tehty Härkis ja maitoproteiinistä tehty, paistettava ruokarae MiFú ovat olleet kaikkien alaa seuraavien huulilla. Kahta viimeksi mainittua kun saa jo kaupasta kuin kaupasta, joten mielipiteiden vaihto kyseisistä tuotteista käy kiivaana. Niinpä sieniretkelläni S-Marketissa, nappasin ostoskoriini myös pakkauksen Härkistä. Päätin kokeilla sitä proteiinilisänä kantarellimuhennokseni joukkossa.

kantarelli_harkis
© Tiina Rantanen

Niinpä sitten heitin paistinpannulle litran verran suomalaisia kantarelleja ja annoin niiden hikoilla siinä hetken. Seuraavaksi lisäsin ruokalusikallisen voita ja teelusikallisen currya voin joukkoon. Curry on mausteseos, josta saa parhaiten maun irti, kun kypsentää sitä hetken rasvassa. Tämän jälkeen pannulle löysi tiensä yksi silputtu sipuli. Tätä seosta sitten käänneltiin hetki, kunnes sipulit muuttuivat läpikuultaviksi. Sitten oli kerman vuoro! Pari desiä kuohukermaa pannulle hujahti. Sen jälkeen muhennos sai hautua hiljalleen 10 minuuttia. Kun muhennoksen sipulit olivat kypsyneet ja kerma saostunut,  lisäsin joukkoon puoli pakettia Härkikstä. Muhennos ei kaivannut sitä enempää ja Härkis on todella täyttävää tavaraa!

Kannattaa muistaa, että  niin Härkis kuin nyhtökaurakaan eivät pidä pitkistä haudutusajoista. Ne kannattaa lisätä ruokaan vasta ihan lopuksi. Muhennoksen mausteeksi ripsautin vielä 1/2 teelusikallista suolaa ja pari kierrosta mustapippuria myllystä. Siinä yksinkertaisuudessaan koko juttu. Aikaa tähän kaikkeen kului sellaisen reilun vartin verran.

Tämä muhennos olisi ollut herkkua vaikka uuniperunan täytteenä tai pastakastikkeena, mutta tein siitä toastin. Olin samana päivänä blondattavana ja kampaajani kertoi juuri käyneensä Tukholmassa ja syöneensä siellä mitä mainioimman kantarellitoastin. Näytti vielä kuvankin. Me puhumme aina ruoasta! Siitähän se Blondinkin ajatus sitten lähti kun siemen oli kylvetty.

kantarelli_toast
© Tiina Rantanen

Paahdoin pari siivua moniviljapaahtoleipää vohveliraudan välissä rapeaksi. Kuten olen jo aikaisemmpin postannut, vohvelirautaa on trendikästä käyttää nyt vähän kaikkeen!

Vohvelirauta on taas pop!

Lusikoin kantarelli-härkismuhennosta kauniin ruutukuvion saaneiden paahtoleipien päälle. Lisäkkeeksi tarvittiin vähän salaattia ja puolukoita ja syksyinen lauantailounas oli valmis. Ja eipä tämä hullumpi kattaus olisi vaikka vierastarjottavana kahvin tai teen kanssa.  Jos alkoholipitoista kaipaa, suosittelen kyytipojaksi viilennettyä punaviiniä tai tammitettua chardonnay-valkoviiniä.

Syksyisin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kantarelli-Härkis-toast saa makunsa currysta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.