
Vohvelirauta on taas pop! Kokeile nyt pullavohveleita

Vohveli on vohveliraudalla taikinasta paistettu ruutupintainen leivonnainen, joilla belgialaisten tiedettiin herkutelleen jo keskiajalla. Nykyään vohvelit paistetaan yleensä vohveliraudalla. Vohvelirauta ei ole mikään uusi keksintö, sillä vohveliraudan keksi Cornelius Swarthout ja se patentoitiin 24. elokuuta 1869.
Nyt ei kadota sen syvemmälle historian syövereihin kuin 80-luvulle, jolloin sähköllä toimivat vohveliraudat yleistyivät kotikeittiöissä. Vohvelit makeilla ja suolasilla täytteillä olivat niin lasten- kuin aikuisten juhlien tarjottavaa erilaisin suolaisin ja makein täyttein.
Mitä vohveliraudalla voi tehdä?
Oma kasarilla hankittu vohvelirautani oli keittiökaapin perukoilla varmaan vuosikymmenen verran, kunnes kaivoin sen sieltä ihmisten ilmoille vuosi sitten. Postasinkin kesällä 2015 rapeiden vohveleiden ohjeen, joita tarjosin mansikoiden, jäätelön ja kookos-siirapin kanssa kaikille terassivierailleni. Kaikille maistui!
Viime helmikuussa kollegani, ruokatoimittaja Sanna Kekäläinen oli paistanut vohveliraudalla cinnamon rollesseja eli korvapuusteja, jotka ovat rapakon takana kuumaa kamaa sunnuntaibrunsseilla. Pakkohan niitä oli kokeilla!
Koska en halunnut olla pekkaa pahempi kokeilukeittiössäni, niin minäpä pistin pizzan rullalle ja paiston viipaloidut pizzapullat vohveliraudan välissä. Ei ollut huono sekään kokeilu.
Churrovohvelit maistuvat vaikka kaakaon kanssa
Churrovohvelit olivat yksi Pinterestin pinnatuimpia ruokaohjeita vuonna 2013, joten ohjeita on yhtä monta kuin tekijääkin. Vohvelit maistuvat herkullisesti churrojen tapaan kanelilta, mutta uppopaistamisen asemesta herkku valmistuu vohveliraudalla. Nauti vohvelit suklaakastikkeen tai kermavaahdon ja mansikoiden kanssa.
Churrovohvelit haastavat munkit
Pullavohvelit on blogihitti
Pullavohveleita on nähty blogipostauksissa niin meillä kuin maailmalla. Viimeksi pistin ihan tavalliset, letuiksi kaulitut pikkupullat vohveliraudan väliin. Taikinan olin tosin maustanut sitruunankuoriraastella kardemumman asemesta. Molempiakin voi toki käyttää rinnan.
Pullataikinaa vohveliraudalla paistettaessa olisi hyvä, että rauta ei olisi sitä äkäisintä sorttia, jotta taikina ehtii kypsyäkin. Pulla vaatii myös hieman rasvaa paistettaessa, minä käytin juoksevaa margariinia, mutta voi on aina voita.
Pullataikinaa myydään valmiina pakasteenakin, joten laiskin leipuri nappaa sen mukaansa kaupan pakastealtaasta.
Nämä lämpimäiset tarjosin sitten kotitekoisen puolukkacurdin kanssa. Pitääpä pistää siitäkin ohje Himahellaan kun ehdin. Yhdessä nämä nimittäin ovat sopivaa tarjottavaa syksyisellä iltapäiväteellä!
Himahellassa pullataikina tehdään perinteisesti juurimenetelmällä, sen ohjeen löydät täältä: Pullataikina juurimenetelmällä.
Ohje: Pullavohvelit
Vohvelikuvioiset lämpimät leivät
Viimeksi pistin vohveliraudan väliin hampurilaissämpylöitä, joiden ideana oli ranskalaisten croque monsieur eli kinkkujuustoleipä. Tämä lämmin leipä sai vohveliraudasta pinnalleen hauskan vohvelikuvion. Mitä mainioin iltapala tai vaikka krapularuoka. Riippuu ihan tilanteesta.
Ohje: Vohvelihampurilaiset
Sen verran hurahtanut näköjään tuohon retrolaitteeseen olen, että ostin kirpparilta vielä uudenkin version. Sydämenmuotoisten vohvelien asemesta uusi rautani se tekee niitä belgialaistyyppisiä neliöitä! Maksoin raudasta kokonaista kaksi euroa. Joten uusia vohvelipostauksiakin on varmasti jossain vaiheessa tulossa.
Vohvelit syödään joko sellaisenaan tai lisäkkeiden, kuten hillon, kermavaahdon tai jäätelön kera. Vanha konsti saada vohvelit todella rapeiksi on tehdä taikinasta niin paksu kuin mahdollista, ja sitten antaa sen turvota vähintään tunti ennen kypsentämistä.
Vohvelitaikinaankin voi heittää makuaineita mukaan: juustoa, kinkkua tai vaikkapa mustikoita tai puolukoita tuoreina tai kuivattuina.
Kaiva siis muotikas retrorautasi esiin ja anna luovuutesi lentää!
Terveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vohvelirauta on taas pop! Kokeile nyt pullavohveleita