Himahella

Kantarellipiirakka on elokuun sesonkiherkku

© Tiina Rantanen

Illalla olen menossa rapukutsuille, jotka järjestetään nyyttäriperiaatteella. Minun hommakseni jäi leipoa ruokaisa piirakka, sillä kukkaromme ei kestä täyttää vatsaa pelkästään kotimaisilla ravuilla. Niinpä pyöräytin kutsuille kantarellipiirakan, joka paitsi sopii sesongin ajankohtaan, on myös lakto-ovo-vegeruoka, vaikka meistä kukaan ei kaiketon olekaan.

Piirakkapainot estävät reunojen valahtamisen

Ostin noin vuosi sitten piirakkapainot itselleni vähän naureskellen. Onko kyseessä ihan turhake? No ei todellakaan, sillä olen käyttänyt niitä erilaisia piirakoita tehdessäni jatkuvasti. Kuivattuja herneitä kun ei aina löydy ruokatoimittajankaan kaapista. Jos leivoskelet ahkerasti piiraita ja et halua niiden reunojen valahtavan, suosittelen tätä hankintaa lämpimästi. Kuulia ei pakkauksessa ole ihan riittävästi, mutta olen käyttänyt täytteenä nurin päin käännettyä kulhoa (kts. kuva), jolloin kuulat täyttävät koko piirasvuoan. Kuvasta unohtui leivinpaperi taikinan ja kuulien välistä, mutta suosittelen lämpimästi sen käyttöä, muuten kuulat painuvat paiston aikana taikinaan. Kokemus on opettanut!

Kantarellipiirakan pohjan voi ostaa valmiina tai pyöräyttää itse

Koska halusin päästä helpolla, käytin valmista Ruokapiirakka-taikinaa, jota löytyi pakastimestani. Toki pohjan voi tehdä itsekin ja se on oikeastaan helppoa kuin heinänteko. Sekoitetun voitaikinan resepti on helppo muistaa, yhtä paljon rasvaa ja jauhoja sekä lisäksi hieman alle puolet määrästä kylmää vettä.  Esimerkiksi halkaisijaltaan 24 senttiselle vuoalle taikina syntyy 125 g voita tai margariinia, 125 g ( 2 1/2 dl – 3 dl) jauhoja  ja 3/4 dl kylmää vettä. Ainekset nypitään sekaisin ja vesi lisätään nopeasti sekoittaen. Taikinan annetaan jähmettyä jääkaapissa ennen leivontaa. Siinä se.

Täyte syntyi litrasta kantarelleja ja yhdestä isosta varhaissipulista varsineen. Koska kyse on quiche-tyyppisestä piirakasta, täytteessä on myös kermaa, munia ja juustoraastetta. Salainen aseeni eli mausteeni kantarellipiirakassa on curry! Omasta yrttipenkistä leikkasin mausteeksi tuoretta oreganoa, mutta lehtipersilja olisi oikean hyvä yrttivaihtoehto. Tai jos pihallasi puskee vielä nuorta vuohenputkea valtoimenaan, kokeile vaikka sitä piirakan mausteeksi!

 

Mutta pitemmittä höpinöitä, tässä kantarellipiirakan ohje:

Kantarellipiirakka

400 g Ruokapiirakka-pohja

tai

125 g voita tai margariinia

125 g  jauhoja ( esim. 1 1/2 dl- 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpylä- tai spelttijauhoja)

3/4 dl kylmää vettä

Täyte

1 l kantarelleja

1 varhaissipuli varsineen tai pieni purjo

1 rkl voita

1 tl currya

2 dl kuohu- tai ruokakermaa

3 kananmunaa

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

3/4 dl silputtua lehtipersiljaa tai 1/2 dl silputtua oreganoa

noin 100 g juustoraastetta ( esim. emmental)

  1. Valmista pohja. Jos teet pohjan itse, nypi jauhot ja rasva sekaisin, lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa, jotta pohjaan ei muodostu sitkoa.  Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa.  Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Painele taikina voideltuun piirakkapohjaan ja sen reunoille. Pistele pohja. Jos et halua, että reunat valahtavat, pane taikinapohjalle leivinpaperi ja täytä  vuoka taikinapainoilla tai vaikkapa kuivatuilla herneillä.  Esipaista pohjaa uunissa 8-10 minuuttia.
  3. Tee täyte. Pane puhdistetut kantarellit kuivalle, kuumennetulle pannulle ja sekoittele niistä siinä kunnes sienissä oleva neste haihtuu. Lisää pannulle voi, silputtu sipuli ja curry. Kääntele seosta rasvassa, kunnes sipuli kuullottuu.
  4. Kaada sienitäyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja ripottele sille puolet juustoraasteesta.
  5. Sekoita keskenään kerma, kananmunat, mausteet ja yrttisilppu. Kaada seos täytteen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteeta.
  6. Kypsennä piirakkaa 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Mikäli pinta tummuu liikaa, peitä piirakka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
  7. Tarjoa vihersalaatin kanssa.

 

Ps: Lue myös Kantarelli on syyskesän keltaista kultaa

Herkullista loppukesää sesonkiherkkujen parissa toivoo

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kantarellipiirakka on elokuun sesonkiherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *