Himahella

Kesäkurpitsatalkoot: Kesäkurpitsalasagne

Kesäkurpitsa sopii mainiosti lasagnen raaka-aineeksi. © Tiina Rantanen

Rouva Kasvis eli kollegani Pirjo Toikkanen muistutti, että kesäkurpitsaa valmistuu nyt ammattiviljelijöillä rivakkaan tahtiin. Hän haastoi kaikki mukaan keräskurpitsatalkoisiin ja jakamaan toimivia, herkullisia ohjeita. Niinpä minä vastaan huutoon tällä kesäkurpitsalasagne-postauksella!

 

Keskurpitsa on parhaimmillaan pienikokoisena. © Tiina Rantanen

Lasagne eli kotoisesti lasse on koko perheen herkku, mutta tässä postauksessa siitä tehdään vegeversio. Proteiinina käytetään härkäpapuvalmistetta ja osa lasagnelevyistä korvataan kesäkurpitsalla.

Kesäkurpitsalasagne

lakto-vegetaarinen, laktoositon

4-6 annosta

2-3 (750 g) kesäkurpitsaa

suolaa, mustapippuria

250 g tuoreita lasagnelevyjä

Kastike:

1 sipuli

3-5 valkosipulinkynttä

1 tuore chili

2 rkl öljyä

2  tlk 8 (á 400 g) tomaattimurskaa

2 tl Provencen yrttiseosta

1 tl suolaa

1 rkl sokeria tai hunajaa

ripaus mustapippuria

10 -15 kivetöntä oliivia viipaloituna

250 g  Härkistä (tai nyhtökauraa)

Lisäksi

1 ruukku basilikaa

200-300 g  juustoa raastettuna

  1. Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla.
  2.  Silppua sipuli, hienonna valkosipulinkynnet ja chili, josta siemenet on poistettu. Kuullota sipulisilput ja chili öljyssä. Kaada tomaattimurska pannulle, lisää yrttiseos, suola, pippuri ja sokerit. Hauduta 20-30 minuuttia. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa kastikkeeseen Härkis ja viipaloidut oliivit.
  3. Raasta juusto ja silppua basilika.
  4. Pane voidellun lasagnevuoan pohjalle kerros pastalevyjä, Annostele päälle ohut kerros kastiketta ja ripottele päälle hieman juustoraastetta ja silputtua basilikaa. Lado kesäkurpitsaviipaleita kastikkeen päälle vieri viereen lasagnen tapaan. Toista kerroksia siten, että päällimmäiseksi tulee kesäkurpitsaa. Ripottele pinnalle noin 1 1/2 dl juustoraastetta.
  5. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.

 

Ps. Koska pikkelöinti on pop, muista, että kesäkurpitsasta tulee 1:2:3 -säännöllä  (etikka:sokeri:vesi) mainio grilliruokien lisäke!

Ohje: Pikkelöityä kesäkurpitsaa ja suippopaprikaa Blondin tapaan

 

© Tiina Rantanen

Koska pikkelöinti on pop, muista, että kesäkurpitsasta tulee mainio grilliruokien lisäke!

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesäkurpitsatalkoot: Kesäkurpitsalasagne

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *