Kielletty riisi on väriltään mustaa

Katsoin nyt vuodenvaihteessa trendien kristallipalloon  eli
surffailin erilaisilla jenkkien ruokatrendejä ennustavilla nettisaiteilla ja kirjoitin siitä Himahella-postauksen. Sieltä nousi esiin yksi omalla Facebook-sivullani keskustelua herättänyt
raaka-aine, kielletty riisi eli forbidden rice. Postataan nyt tuosta
trendiriisistä muutama sananen.
Musta riisi, kielletty riisi, purppurariisi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Musta riisi on alunperin Japanista kotoisin oleva lajike,
jonka jyvät ovat keskikokoisia, helmimäisiä ja tumman ebenpuun värisiä.  Maultaan ja tuoksultaan riisi on erittäin
aromaattinen ja sen kuitu ja hivenainepitoisuudet ovat korkeat. Värinsä musta riisi saa antioksidantti antosyaanista, jota esiintyy myös mm. mustikassa ja aroniassa.
Mustaa riisiä viljeltiin perinteisesti Kiinassa ainoastaan
keisariperheen käyttön ja sen vuoksi se tunnettiin ”kiellettynä
riisinä”.

Runsaasti kuitua, natriumia, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia,
B-vitamiinia ja rautaa sisältävää mustaa riisiä pidetään riisien superfoodina.
Musta riisi sopii hyvin lisäkkeiksi ja salaatteihin. Sillä
on pitkä kypennysaika, joten sitä kannattaa liottaa pari tuntia ennen
keittämistä. Keittoaika vaihtelee lajikkeesta riippuen 1/2 tunnista jopa
tuntiin.  Riisi kananttaa keittää
runsaassa vedessä ja jättää hieman al denteksi eli  sellaiseksi, jossa on vielä hieman
purutuntumaa.
Riisin keittovettä voi kuulemma käyttää makua ja väriä
antamaan vaikkapa kastikkeisiin. Tätä vinkkiä en ole kokeillut.

/Tämän linkin takaa löytyy Himahellan tietoisku riiseistä joulukuulta.

Lämmin riisisalaatti on kevyt, mutta täyttävä ruoka. 


”Kielletty” lämmin kalkkunasalaatti

2 dl mustaa riisiä (Kielletty riisi)
vettä, suolaa
200 g kalkkunan (tai broilerin) rintafileetä
1 punainen paprika
1 pieni sipuli tai 2 kevätsipulia
100 g pakastepapuja
KASTIKE
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl karkeaa dijoninsinappia
2 rkl silputtua korianteria
1 tl raastettua inkivääriä
Liota mustaa riisiä pari tuntia tai pakkauksen ohjeen mukaan ennen keittämistä.
Keitä riisi runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. Se vie aikaa noin puoli tuntia, mutta keittoaika voi vaihdella riisilaadusta riippuen.
Suikaloi paprika ja sipuli, sekoita kastikeainekset. 
Valuta kypsä riisi ja sekoita kuuman riisin joukkoon kastike, paprika- ja sipulisuikaleet sekä jäiset pavut. Sekoita. 
Pariloi kalkkuna- tai broilerileikkeet, mausta makusi mukaan, mutta ainakin suolla ja pippurilla. 
Pane riisi-kasvissalaatti tarjolle laakealle tarjoiluvadille ja nostele kuumat kalkkunasuikaleet salaatin päälle. 
Tarjoa heti. 

Musta riisi näyttää keitettynä tältä. 

Kommentit

Kommentoi juttua: Kielletty riisi on väriltään mustaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Pienen perheen jouluun sopivat tapakset. #hkjoulu #joulutapas
  • De.Buris debut at Valpolicella! #tasteoftime @de.buris #winetraveller #visititaly
  • Lazy sunday at Lake Garda!  #bellaitalia🇮🇹 #visitgardalake #foodtraveller #winetraveller #visititaly🇮🇹
  • One night at Verona! #visititaly🇮🇹 #foodtraveller#winetraveller #bellaitalia🇮🇹 #visitverona
  • Swans of Lake Garda! #visitgardalake #visititaly🇮🇹 #wineraveler #foodtraveller
  • One Romeo and two Julias! #visitverona #romeoandjuliet
  • Pic Nic at Verona! #foodtraveller #winetraveller #visitverona

blonditiina

X