Himahella

Kielletty riisi on väriltään mustaa

Katsoin nyt vuodenvaihteessa trendien kristallipalloon  eli surffailin erilaisilla jenkkien ruokatrendejä ennustavilla nettisaiteilla ja kirjoitin siitä Himahella-postauksen. Sieltä nousi esiin yksi omalla Facebook-sivullani keskustelua herättänyt raaka-aine, kielletty riisi eli forbidden rice. Postataan nyt tuosta trendiriisistä muutama sananen.
Musta riisi, kielletty riisi, purppurariisi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Musta riisi on alunperin Japanista kotoisin oleva lajike, jonka jyvät ovat keskikokoisia, helmimäisiä ja tumman ebenpuun värisiä.  Maultaan ja tuoksultaan riisi on erittäin aromaattinen ja sen kuitu ja hivenainepitoisuudet ovat korkeat. Värinsä musta riisi saa antioksidantti antosyaanista, jota esiintyy myös mm. mustikassa ja aroniassa.
Mustaa riisiä viljeltiin perinteisesti Kiinassa ainoastaan keisariperheen käyttön ja sen vuoksi se tunnettiin ”kiellettynä riisinä”.
Runsaasti kuitua, natriumia, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, B-vitamiinia ja rautaa sisältävää mustaa riisiä pidetään riisien superfoodina.
Musta riisi sopii hyvin lisäkkeiksi ja salaatteihin. Sillä on pitkä kypennysaika, joten sitä kannattaa liottaa pari tuntia ennen keittämistä. Keittoaika vaihtelee lajikkeesta riippuen 1/2 tunnista jopa tuntiin.  Riisi kananttaa keittää runsaassa vedessä ja jättää hieman al denteksi eli  sellaiseksi, jossa on vielä hieman purutuntumaa.
Riisin keittovettä voi kuulemma käyttää makua ja väriä antamaan vaikkapa kastikkeisiin. Tätä vinkkiä en ole kokeillut.

/Tämän linkin takaa löytyy Himahellan tietoisku riiseistä joulukuulta.

Lämmin riisisalaatti on kevyt, mutta täyttävä ruoka. 

”Kielletty” lämmin kalkkunasalaatti

2 dl mustaa riisiä (Kielletty riisi)
vettä, suolaa
200 g kalkkunan (tai broilerin) rintafileetä
1 punainen paprika
1 pieni sipuli tai 2 kevätsipulia
100 g pakastepapuja
KASTIKE
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl karkeaa dijoninsinappia
2 rkl silputtua korianteria
1 tl raastettua inkivääriä
Liota mustaa riisiä pari tuntia tai pakkauksen ohjeen mukaan ennen keittämistä.
Keitä riisi runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. Se vie aikaa noin puoli tuntia, mutta keittoaika voi vaihdella riisilaadusta riippuen.
Suikaloi paprika ja sipuli, sekoita kastikeainekset. 
Valuta kypsä riisi ja sekoita kuuman riisin joukkoon kastike, paprika- ja sipulisuikaleet sekä jäiset pavut. Sekoita. 
Pariloi kalkkuna- tai broilerileikkeet, mausta makusi mukaan, mutta ainakin suolla ja pippurilla. 
Pane riisi-kasvissalaatti tarjolle laakealle tarjoiluvadille ja nostele kuumat kalkkunasuikaleet salaatin päälle. 
Tarjoa heti. 

Musta riisi näyttää keitettynä tältä. 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kielletty riisi on väriltään mustaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *