Himahella

Klassikkoruoka: Hanna-tädin kakut

 

Klassikkoruoka: Hanna-tädin kakut
© Tiina Rantanen

Perinteiset Hanna-tädin kakut ovat kuin makumuisto mummolan kahvipöydästä. Vanhin ohje, jonka löysin oli vuodelta 1910.

Nämä mureat pikkuleivät maistuvat sitä paremmalta mitä happamampaa eli vanhempaa kermaa käytät! Jos kermapurkki on unohtunut jääkaapin perukoille, leivo siitä Hanna-tätejä, Jos sinulla ei ole hapanta kermaa, käytä ranskankermaa tai maustamatonta jogurttia. Ja silloin kohotusaineena käytetään soodaa.

Hanna-tädin kakut muuttuvat uuden makuisiksi, kun maustat taikinan vaikkapa kardemummalla, sitruunankuorella tai laventelilla. Taikinan voi hyvin puolittaa ja lisätä makua antavat mausteet leivontavaiheessa. Näin saa aikaiseksi erimakuisia kakkuja.

Yleensä Hanna-tädin kakut pyöritellään vain palloiksi, jolloin taikina hieman repeilee uunissa. Koristeellisemmat kakut saa, jos painaa niihen haarukalla kuvioinnin, kuten kuvan leivonnaisille on tehty.

hannatadinkakut
© Tiina Rantanen

 

Helppotekoisia Hanna-tädin kakkuja voi antaa myös lahjaksi.

Hanna-tädin kakut

40–50 kpl

3 dl sokeria

1 1/2 dl ranskankermaa tai maustamatonta Skyriä

1 1/2 dl pehmeää, voimakassuolaista voita ( tai kevyesti ruskistettua voisulaa jäähtyneenä)

1 tl soodaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl perunajauhoja

( 2 tl kardemummaa tai 1 rkl raastettua (luomu)sitruunankuorta)

  1. Sekoita sokeri, ranskankerma ja voisula. Sekoita huolellisesti keskenään sooda, vehnäjauhot ja perunajauhot. Lisää ne edelliseen seokseen ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.
  1. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo taikinasta pötköjä. Jaa kumpikin pötkö 20-25 osaan ja pyöritä taikinapalat palloiksi.
  2. Tankojen leivonnan yhteydessä voi taikinaan leipoa mahdollisia haluamiaan lisämausteita, esimerkiksi kardemummaa.
  3. Paista pikkuleipiä 200 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
hanna-tadinkakut-pysty2

 

Klassikkoterveisin

Blonditiina

Ps: Katso kaikki Klassikkoruoka -postaukset täältä.

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Hanna-tädin kakut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *