Blonditiinan klassikkoruoat samassa postauksessa

Aloitin marraskuussa 2016 sarjan, johon kerään erilaisia klassikkoruokia. Ne voivat olla suomalaisia perinneruokia tai kansainvälisiä herkkuja, jotka ovat tulleet tutuksi meidänkin keittiöissämme. Pyrin valmistamaan ja julkaisemaan niitä silloin, kun klassikko on myös jotenkin ajankohtainen. Joko raaka-aine on sesongissa tai ruokaa on tavattu syödä juuri kyseiseen vuodenaikaan. Tämä Klassikkoruoka- sarja tehdään siten, että ohjeet on kokeiltu ihan tavallisessa keittiöissä ja ovat selkeästi kotiruokaa ilman sen kummallisempia kommervenkkejä. Eli niihin kiteytyy niin Blonditiinan kuin Himahellan ruoanvalmistusfilosofia: ”Herkkuja helposti.” Tästä ideasta syntyi Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat -kirja, joka ilmestyi Otavan kustantamana tammikuussa 2018. Kirjassa on yli 50 klassikkoruokaa ja pienet tarinat, jotka taustoittavat joista reseptiä.
Klassikkoruoka: Rosolli eli sallatti
Klassikkoruoka: Imelletty perunalaatikko eli hämäläinen tuuvinki
Klassikkoruoka 1: Kermainen lohikeitto
Alotin sarjan Kermaisella lohikeitolla. Lohikeitto on ehdolla myös Suomen kansallisruoaksi ja yksi finalisteista. Ruisleivän kanssa nautittuna mitä sinivalkoisinta, herkullista Suomi-ruokaa. Maitoon keitettyy kalasoppaan ei juuri muualla törmää.
Klassikkoruoka: Kermainen lohikeitto
Klassikkoruoka 2: Perinteinen maksalaatikko
Seuraavana vuorossa oli perinteinen maksalaatikko. Se on perinneruoka, josta on kehkeytynyt Suomen suosituin einesruoka. Mutta mitä herkkua se onkaan kotitekoisena! Ja valmistuksessa vaikeinta on riisin tai ohran keittäminen! Myös maksalaatikko on Suomen kansallisruoka -äänestyksen finalisti. Monissa kodeissa se kuuluu myös joulupöytään. Eli todellinen klassikko.
Klassikkoruoka: Perineinen maksalaatikko
Klassikkoruoka 3: Hasselbackan perunat
Kolmanneksi klassikkoruoaksi valitsin Hasselbackan perunat perjantaina, jolloin minua potutti! Siis teki mieleni jotain herkullista perunaruokaa. Tuo ruotsalainen klassikko on kehitetty 1940-luvulla Hasselbackan ravintolakoulussa Djurgårdenissa ja sieltä se löysi tiensä lopulta meillekin. Blogissa myös tuunttu ohje aiheesta.
Klassikkoruoka: Hasselbackan perunat
Klassikkoruoka 4: Hanna-tädin kakut
Neljäs ohje on leivonnainen. Vanhin löytämäni Hanna-tädin kakku -ohje oli vuodelta 1910. Mureiden Hanna-tädin kakkujen salaisuus piileää happamassa kermassa! Ja silloin kohotusaineena käytetään soodaa.
Klassikkoruoka: Hanna-tädin kakut
Klassikkoruoka 5: Karjalanpaisti
Voisiko olla supisuomalaisempaa ruokaa? Karjalanpaisti kuuluu monen joulupöytään, mutta sopii mainiosti myös itsenäisyyspäivän tarjottavaksi.
Klassikkoruoka: Karjalanpaisti
Klassikkoruoka 6: Janssoninkiusaus
Ruotsalainen janssoninkiusaus kuuluu nykyisin ruotsalaiseen joulupöytään, vaikka se opittiin tuntemaan yöruokana.
Klassikkoruoka: Janssoninkiusaus
Klassikkoruoka 7: Mamman lihapullat
Lihapyörykät eli -pullat tunnetaan kaikkialla maailmassa vähän eri sovellutuksina ja jokaisella äidillä ja mammalla on oma salainen reseptinsä. Lihapöyrykät ovat ehdotomasti arkiruokien kiistaton klassikko.
Klassikkoruoka: Mamman lihapullat
Klassikkoruoka: Ranskalainen sipulikeitto
Klassikkoruoka: Lihamureke
Klassikkoruoka: Karjalanpiirakka
Klassikkoruoka 11: Wieninleike
Klassikkoruoka 12: Lihamakaronilaatikko
Klassikkoruoka: Lihamakaronilaatikko
Klassikkoruoka 13: Mamman marjapiiras
Klassikkoruoka 14: Tuulomantorttu
Klassikkoruoka 15: Köyhät ritarit
Klassikkoruoka 16: Kesäkeitto
Kesäkeitto edustaa suomalaista köyhän miehen keittiötä parhaimmillaan. Se kannattaa tehdä silloin, kun ensimmäiset kotimaiset kasvikset saapuvat toripöydille.
Klassikkoruoka 17: Eaton mess
Eaton mess on peribrittiläinen jälkiruoka, jossa marengit, marjat ja kermavaahto muodostavat lautasella herkullisen sotkun.
Klassikkoruoka 18: Ahvenanmaan pannukakku
Ahvenanmaan pannukakun herkullisuuden salaisuus piilee manna- tai riisipuurossa sekä kardemummassa.
Klassikkoruoka 19 : Ruskea kastike ja sen sovellutukset
Ruskea kastike on peruskastike, joka on muuttunut kotikeittiössä moneksi variaatioiksi, mm. nakkikastikkeeksi.
Klassikkoruoka 20: Vispipuuro
Klassikkoruoka 21: Merimiespihvit
Klassikkoruoka: Ratatouille
Lisään Himahellan Klassikkoruokia tänne sitä mukaan kun niitä syntyy!
Terveisin
Blonditiina
- Ahvenanmaan pannukakku
- Blondin pähkinämäen perunat
- Blonditiinan klassikkoruoka
- Hanna-tädin kakut
- Hassselbackan perunat
- imelletty perunalaatikko
- Janssoninkiusaus
- Karjalanpaisti
- Kermainen lohikeitto
- klassikkoruoka
- köyhät ritarit
- Lihamakaronilaatikko
- lihamureke
- Merimiespihvi
- perinteinen maksalaatikko
- rosolli eli sallatti
- Ruskea kastike
- Vispipuuro
- Wieninleike

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Blonditiinan klassikkoruoat samassa postauksessa